Filter op
Terug naar overzicht

Soep op Zondag #17 Bugs, bodemboeren en de grootste zadenbank

Alles over eten, door de YFM in één pan gegooid, gecureerd en gereduceerd tot een stevige pot soep om je bij te warmen. Schuif aan!

Soepopzondag_17_decorrespondent
Lezen: Wat echt gezond eten is weten we nog niet (maar wie wil dat horen?)
Naast dat YFM-er Janno Lanjouw medeoprichter is van het Food Film Festival, is hij vooral journalist. Voor de correspondent ging hij in gesprek met hoogleraar Voeding en Gezondheid, Jaap Seidell. Dit artikel over voedingspatronen in plaats van voedingsstoffen en een minister van voedsel is een must-read als je door de online-waterval aan korte quotes van foodguru’s wel eens toe bent aan een beetje verdieping. Lees het artikel.

Soepopzondag_17_bodemboeren
Kijken: Bodemboeren
In 2015, het jaar van de bodem, ging de documentaire van Fransjan de Waard en Joris van der Kamp al in premiere. In deze film volg je vijf Nederlandse boeren en ga krijg je als kijker letterlijk een kijkje onder de grond. Zij vertellen waarom en hoe ze voortdurend experimenteren en observeren om de bodem duurzamer te beheren. Wat deze boeren betreft is duurzame voedselproductie meer dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij pro-actief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen. Nu toert deze film het land rond voor iedereen die meer wil weten over de bodem en het belang er van op onze voedselproductie. 25 mei kan je gaan kijken in Schipluiden. Bestel een ticket.

Soepopzondag_17_degrootstezadenbank
Doen: de Grootste Zadenbank van Nederland
Bionext is een nieuwe actie gestart: De grootste zadenbank van Nederland. Omdat er al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten zijn verleend en meer dan duizend zijn aangevraagd. Bionext voert bezwaarprocedures tegen afgegeven patenten, zoals het patent op de wittevliegresitentie in paprika van Syngenta. Jij kan hun acties steunen door onderdeel te worden van de grootste zadenbank van Nederland door zaadjes te bestellen en die op te slaan of juist zelf te planten. In een setje actiezaden zitten bijzondere rassen van verschillende groenten zoals Matina (tomaat) en Groene Calabrese (broccoli). Op deze zaden zelf zitten geen patenten. Het zijn bijzondere rassen met een kleine afzetmarkt. Rassen waarvan je je kunt afvragen of die in de toekomst nog wel te koop zullen zijn. Ga naar De grootste zadenbank van Nederland.












Soepopzondag_17_bugs
Kijken: Bugs
Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, maar in Nederland trekken we nog vaak een vies gezicht bij de gedachten aan een knapperige kever tussen je tanden. Waarom eigenlijk? Het team van het Deense Nordic Food Lab (bekend van restaurant NOMA) reist in BUGS de wereld over op zoek naar de lekkerste insecten en recepten om deze op de kaart te zetten in de west. Tijdens deze zoektocht rijzen er steeds meer complexe vragen door de gesprekken met de mensen in het veld, in het lab, bij boerderijbezoeken en op internationale conferenties. Als industrieel gekweekte insecten de norm worden, zijn ze dan nog wel even lekker en voedzaam als de insecten uit gevarieerde ecosystemen en keukens over de hele wereld? En wie heeft er eigenlijk profijt van als de productie van insecten opgeschaald wordt? Vanavond kan je naar de voorpremiere in de Verkadefabriek tijdens City Food Film Festival en 22 mei in LAB111. Vanaf 26 start dan de tour door het land. Je kan de film ook zien is via FILMTHUIS Bekijk de trailer.

Soepopzondag_17_chefsbreakfast
Doen: Chef’s Breakfast met Marc Hochstenbach
Op 28 mei is er weer een nieuwe Chef’s Breakfast waar dit keer Marc Hochstenbach kookt met al het moois uit Limburg. Jarenlang werkte hij in Maastricht bij Pieterskade6 maar sinds kort werkt hij bij een groothandel waar hij bezig is met streekproducten. Één van de producten die Marc meeneemt is de befaamde Limburgse stroop – gemaakt van traditionele appel-, en perenrassen uit hoogstamboomgaarden en gestookt in koperen ketels. Host Guus Thijssen is hier niet geheel toevalligerwijs op afgestudeerd, dus die neemt je mee in de wereld van de echte Hollandse fruitbomen terwijl je proeft wat daar vanaf kan komen!
Bestel je ticket.

Soepopzondag_17_summercampus
Doen: Eating city summer campus
Voor alle ambitieuze vakantiegangers: deze zomer kan je deelnemen aan eating city summer campus als je tussen de 22 en 32 jaar bent en geïnteresseerd bent in het verduurzamen van het voedselsysteem. Woon je in Europa, spreek je Engels en De campus is bedoelt om bewustzijn en nieuwe visies te creëeren rondom een duurzaam voedselsysteem. Iedereen van chef, boer en visser tot aan studenten, retailers en enthousiastelingen zijn welkom, met als doel een nieuwe generatie van toekomstige leiders van ons voedselsysteem op te leiden.
Wil je hier meer over weten? Bekijk de website.

// illustratie door Toos Hartog

Ook in de soep? mail je tip naar soepopzondag@sfyn.nl