Filter op
Terug naar overzicht

Soep op Zondag #18 Graskaas, Food to be en de Bokkenbunker

Alles over eten, door de YFM in één pan gegooid, gecureerd en gereduceerd tot een stevige pot soep om je bij te warmen. Schep op!

Soepopzondag_18_awb_foodtobe
Doen: Als Warme Broodjes, Food To Be Expo
De YFM Talkshow ‘Als Warme Broodjes’ gaat weer on tour. Deze keer strijkt ‘Als Warme Broodjes’ op 31 mei neer in Eindhoven op de Food to be – expo. Op deze expo geven de meest innovatieve ondernemers, wetenschappers en designers hun visie op de toekomst van ons voedselsysteem. Van 31 mei tot 5 juni is er rondom de expo een (meestal) gratis toegankelijk programma, waaronder ‘Als Warme Broodjes’. Tijdens deze talkshow zullen o.a. Ramon Haken van Avular en Anne Bruinsma van Hackwerk aanschuiven. Be there!Reserveer je ticket.

Soepopzondag_18_Foodmaps
Kijken: Foodmaps
Misschien ben je ze zelf, al surfend op het world wide web, al eerder tegen gekomen. Maar deze prachtige fotoserie van voedsellandkaarten blijft een lust voor het oog. Caitlin Levin en Henry Hargreaves zijn de makers van deze kaarten gemaakt van iconische producten: maïs voor Amerika, tomaten voor Italië. Nu komen tomaten oorspronkelijk uit de Andes maar de kaarten laten juist zien hoe gewassen door de geschiedenis verspreid zijn geraakt. Nu zijn tomaten onderdeel van de culturele identiteit van Italië. Online nog meer cultuur snuiven: op hun website vindt je nog veel meer prachtige foto’s rondom voedsel. Bekijk Foodmaps.





































Soepopzondag_18_RosioSanchez
Lezen: Rosio Sanchez’s Rules For the Kitchen (and Life)
De Mexicaanse Rosio Sanchez verruilde haar baan als chef de patisserie bij toprestaurant Noma om haar eigen taco restaurant in Copenhagen te openen. Rosio was zelf altijd gewend om dagen van zestien uur te maken maar in haar eigen restaurant werken ook parttimers. Om ervoor te zorgen dat ook in een restaurant zonder michelinster gastvrijheid, kwaliteit en collegialiteit hoog in het vaandel staan, werkt zij met haar eigen lijst van twaalf regels voor een fijne werkplek. Je kan die regels trouwens ook toepassen in je dagelijkse leven, als je niet in de keuken werkt. Hoe dan ook goed leesvoer voor alle horecatoppers, scheldende chefs en chaotische afwassers. Lees ‘Rosio Sanchez’s Rules For the Kitchen (and life)‘.
Soepopzondag_18_graskaas
Proeven: Graskaas
De koeien van boerderij de Groene Griffioen staan inmiddels dag en nacht buiten en komen alleen nog maar naar binnen om gemolken te worden. Na de eerste weidedagen hebben ze volop kaas gemaakt en die kazen hebben nu lang genoeg gerijpt. Tijd om de eerste de graskazen van 2016 te proeven. De Groene Griffioen is een biologische boerderij met een kaasmakerij en een winkel. Ze houden een koeienras met een goede weerstand, voor zowel vlees als melk. Waar ze vervolgens hele lekker kaas van maken. Proeven dus! Bekijk de website van de Groene Griffioen.

Soepopzondag_18_bokkenbunker
Proeven: bokkenbunnker
http://www.bokkenbunker.nl/
Een aantal weken geleden hadden we de Firma Melkmannen in de soep. Dit keer een soortgelijk initiatief, namelijk de bokkenbunker. De Bokkenbunker wil de bokjes uit de melkgeitenhouderij een bokwaardig leven geven. Als overtuigd vegetariër heeft Lydia van Maur 3 geitenbokjes grootgebracht en met 6 maanden laten slachten en het vlees verkocht en nu is ze dus een vegetarische vleeshandelaar. Lydia houdt van geitenkaas maar er worden niet alleen maar geitjes geboren. De bokjes zijn de klos, want bijna niemand in Nederland wil ze eten. De bokkenbunker roept alle vegetariërs, flexitariërs en ontzettend bewust duurzaam verantwoorde vleeseters op om de bokjes een beter leven te geven door bokkenvlees te eten! Tijd om je kookskills te upgraden en bestel een vleespakket.

// illustratie door Toos Hartog

Ook in de soep? mail je tip naar soepopzondag@sfyn.nl