Filter op
Terug naar overzicht

Soep op Zondag #33 In gesprek met boeren, Hands off My Food en het probleem van productionisme

Alles over eten, door de SFYN in één pan gegooid, gecureerd en gereduceerd tot een stevige pot soep om je bij te warmen. Eet smakelijk!

soepopzondag_33_tegenlicht
Kijken: Tegenlicht – Advocaat van de aarde 
Zin in verdieping op de zondagochtend? Kijk dan de reportage ‘Advocaat van de Aarde’.
Sommige mensen zijn hardnekkige ontkenners van klimaatverandering maar volgens de Schotse advocaat Polly Higgins zou ‘ecocide’, net als oorlogsmisdrijven, genocide en foltering ook als een ernstige schending van het internationale recht moeten worden gezien. In deze reportage van Tegenlicht zie je hoe ze samen met onderzoek Baltasar Garzón probeert de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen op de politieke agenda te zetten. Voor de diehards: je kan ook alle duurzaamheidsreportages van Tegenlicht bingewatchen.

soepopzondag_33_nrclive
Lezen: NRCLive – Eenzijdige focus op hightech blokkeert de voedseltransitie
Heb je 5 minuten over? Lees dan dit artikel over de transitie van het voedselsysteem en waarom we daar anders over zouden moeten denken. Want zoveel mensen, zoveel smaken: ook als het om een duurzame toekomst gaat. Sommige toekomstdenkers zweren bij het ecomodernisme, waarbij opschalen samen met technologische ontwikkelingen een antwoord zouden kunnen zijn op ons huidige voedselvraagstuk: hoe gaan we de wereld voeden. Oud-SFYN directeur Joris Lohman denkt daar anders over. Volgens hem zit het antwoord niet in; de productie blijven opschalen met behulp van innovatieve technologie. In dit artikel op NRC live daagt hij beleidsmakers uit om vanuit een nieuw perspectief naar de toekomst te kijken.

soepopzondag_33_bbcfoodchain
Luisteren: BBC the food chain – Hands Off My Food!
Voedsel is natuurlijk veel meer dan alleen een brandstof. Wat we eten en hoe we het bereiden heeft ook te maken met cultuur. Maar van wie is die cultuur? Daar zijn natuurlijk geen harde regels over. Maar wat als traditionele cuisines omgetoverd worden tot hippe en zogenaamd nieuwe foodconcepten door snelle business- jongens en meisjes? Of wanneer jouw culturele traditie wordt gesimplificeerd en als marketingtrucje wordt ingezet? Cultural Appropriation (culturele toeeigening), daar gaat deze aflevering van BBC The Food Chain over.

 

soepopzondag_33_milieudefensie
Doen: Van Erf tot Erf (milieu defensie)
Zit je weekend al bommetje vol? Geen probleem! Maar zet alvast 24 en 25 juni in je agenda voor de eerste ‘van Erf tot Erf’ meeting van milieu defensie op de Eemlandhoeve in Amersfoort. In het najaar gaan ze met een grote groep betrokken burgers van erf tot erf langs bij boeren. In één op één gesprekken wil milieu defensie graag de persoonlijke verhalen horen van boeren; hoe werken ze, wat motiveert hen om anders te boeren, waar lopen ze tegenaan en hoe zien ze de toekomst van de landbouw in Nederland? Zo willen ze de afstand tussen boer en burger verkleinen. Wil je meer weten over dit project en wellicht zelf meedoen? Bekijk dan de Milieudefensie Flyer Van erf tot erf.

 

// illustratie door Toos Hartog

Ook in de soep? mail je tip naar soepopzondag@sfyn.nl