Filter op
Terug naar overzicht

Soep op Zondag # 6: Social Movers, Crowdfunding en Eau de Vie

Alles over eten, door de YFM in één pan gegooid, gecureerd en gereduceerd tot een stevige pot soep om je bij te warmen. Schuif aan!

Soepopzondag_7_Crowdfunding_SYR

Doen: Investeer in restaurant SYR
YFM Utrecht organiseerde met restaurant GYS een sfeervol diner met vluchtelingen en Utrechters. Nu hebben de initiatiefnemers van GYS een nieuw plan, namelijk het openen van restaurant SYR. Daarvoor is er een startkapitaal nodig van 160.000 euro. De vraag aan jou om te investeren. In SYR krijgen nieuwkomers in Nederland de plek en de ruimte om hun talenten te benutten en verder te ontwikkelen om zich zo thuis te gaan voelen in Utrecht en mee te doe in de Nederlandse maatschappij. In het restaurant werken verblijfsgerechtigde vluchtelingen. Terwijl bezoekers genieten van de heerlijke Syrische keuken ontstaat er een band tussen de verschillende culturen. Bekijk voor het hele verhaal de website van restaurant SYR of ga direct naar hun crowdfunding-pagina en investeer.



Soeopopzondag_7_Socialmovers_WilbertvanderKamp

Kijken: Social Movers met Wilbert
Social Movers sprak met onze eigen Wilbert van der Kamp (Eengarde) over voedselverhalen. Op de facebookpagina van Social Movers vind je nog veel meer mensen de hun eigen omgeving willen veranderen en die iets willen doen voor een ander. Zo creëert Social Movers een collectie verhalen die motiveren, confronteren, grappig zijn maar altijd inspireren en bijzonder zijn. Ook kan je zelf een Social Mover aandragen via een bericht op Facebook/SocialMovers of mail naar socialmovers@kro-ncrv.nl
Bekijk het interview met Wilbert.























Soepopzondag_7_Puureneerlijk_TeunvandeKeuken

Lezen: Puur en Eerlijk van Teun van de Keuken
We kennen Teun onder meer van de Keuringsdienst van Waarde. Sindsdien eten de meeste mensen geen mandarijnen uit blik meer en hijzelf eet niet langer ham. In ‘Puur en Eerlijk’ stelt hij vragen als: ‘Hoe biologisch is ‘biologisch’ eigenlijk? Waarom zitten er cashewnoten in een potje pesto? Is het diervriendelijkst ook het milieuvriendelijkst? En zaten al die e-nummers echt in oma’s recept?’ Teun neemt je mee op zijn zoektocht naar de zin en onzin van de voedselindustrie en dat is ook nog eens heel grappig.

Soepopzondag_7_Aardpereneaudevie

Proeven: Aardperen Eau de Vie
Biologische boer Krispijn van den Dries had een overschot aan aardperen en besloot daar in 2014 een Eau de Vie van te maken. Samen met Peter Verhage, fruitteler en professioneel Eau-de-Vie-stoker ontstond het idee om van de overgebleven aardperen een sterke drank te maken. In Duitsland bestond er al zoiets als Topi, een bekende schnaps met aardpeer maar de transformatie van zanderige knollen naar heldere Eau-de-Vie ging niet vanzelf. Deze bijzondere borrel bevat 41% alcohol. Rustig drinken dus. Veel producten van Krispijn zijn boerderij Bioromeo zijn op verschillende plekken te koop. Maar volgens mij moet je voor dit levenswater zelf een bezoek brengen aan Noordoostpolder.

Soepopzondag_7_Cooked

Kijken: Netflix-serie Cooked
In deze vierdelige serie gaat Michael Pollan op zoek naar de betekenis van eten en het bereiden ervan.
De afleveringen staan in het teken van de vier elemenenten: vuur, water, lucht en aarde.
Pollan laat zien dat eten niet alleen voeding is maar ook een belangrijk onderdeel van ons sociale leven. Van al die prachtige beelden krijge je van zelf zin om te koken.

// illustratie door Toos Hartog

Ook in de soep? mail je tip naar soepopzondag@youthfoodmovement.nl