Kies je regio
Terug naar overzicht

#TERUGBLIK: Boter, Kaas & Kipstuckjes

Een half jaar lang duiken we met de SFYN Academie in ons voedselsysteem. Tijdens dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en kijken we samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Elke themadag blikken de academici terug op hetgeen zij geleerd hebben. Deze week een #terugblik van SFYN academici Evrim Kurc en Eva Strolenberg.

Tekst // Slow Food Youth Network
Video // Evrim Kurc & Eva Strolenberg

In het weekend van 15 en 16 maart ging de SFYN Academie naar Noord-Brabant en Limburg. Daar doken de 25 academici in de wereld van veehouderij en bespraken zij de eiwittransitie. Zo bezochten ze een geitenboerderij met zo’n 2500 geiten, een grote varkenshouderij en een biologische melkveehouderij.

Professor en filosoof Michiel Korthals vertelde over zijn visie op onze menselijke relatie met dieren. Aan het einde van de dag verraste Estée Stroker ons met een heerlijk diner. Het vlees kwam van het Goed Gevulde varken van Eline Vlemingh.

“Hoe ziet onze consumptie en productie van dierlijke eiwitten er in 2050 uit?”

Op de tweede dag werden de academici verwelkomt op de grootste melkveehouderij van Nederland. Na een presentatie en rondleiding, vertelde Fabian over de toekomst van plantaardige eiwitten. Sander nam ons mee in de ‘insector’ en daarna leerden we over kweekvlees. We sloten de dag af met de vraag: hoe ziet onze consumptie en productie van dierlijke eiwitten er in 2050 uit? Dit leidde tot een interessante discussie waarin alle deelnemers en sprekers hun visie en opinie met elkaar deelden.

Benieuwd naar de terugblik van het SFYN Academie weekend op bewegend beeld? Kijk de video hieronder! Of bekijk de foto’s van Anne Harteman op Facebook.

 

Terugblik_Themaweekend_Boter, Kaas & Kipstuckjes

– Deze #terugblik is gefilmd door Evrim Kurc & Eva Strolenberg. Evrim is eigenaar van biowinkel de Bio Basis in Zeist. Voeding loopt als rode draad door haar leven. Ze is opgegroeid in het restaurant van haar vader en op de toneelschool bleek dat theater niet op kon tegen haar ware liefde: eten. Met haar deelname aan de SFYN Academie hoopt zij haar idealen verder te kunnen implementeren: biologisch, eerlijk en lokaal.

– Eva is opgeleid als food-designer en oprichter van Eetwerk. Ze ziet voedsel als universele taal die alle mensen ‘spreken’. Het is een oer-menselijke behoefte, maar veel meer nog: ‘een moment van interactie’. Tijdens haar deelname aan de SFYN Academie kijkt zij graag naar hoe eten het leven van mensen getekend heeft. Wat was hun ‘smaak van leven’? En wat zijn ‘de ingrediënten voor geluk’? Want als we weten wat de ingrediënten zijn van geluk, dan ligt de wereld voor ons open. 

–  SFYN nodigt academici uit om hun mening te delen in een #terugblik. De video is een persoonlijke uiting van de maker(s). Wil je reageren? Dat kan onder het Facebook album dat bij deze terugblik hoort.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten