Filter op
Terug naar overzicht

#TERUGBLIK: Fitgirls & Voedselbanken

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. In dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en kijken we samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Elke themadag blikt er één academicus terug op hetgeen hij of zij geleerd heeft. Deze week een #terugblik van SFYN academicus Tom van Stijn.

Tekst // Tom van Stijn
Foto’s // Anne Harteman

Op 2 maart trok de SFYN academie naar Rotterdam voor een themadag over voeding, gezondheid en armoede. Voorafgaand aan de dag stelde SFYN de deelnemers de volgende vragen: Wat is een gezond voedingspatroon? Hoe kan voeding je gezondheid bevorderen, of je helpen bij ziekte? Kan iedereen in de samenleving dezelfde voeding krijgen? Op basis van deze vragen gingen wij de dag in.

“Wat betekent duurzaamheid in een tijd van meer bewustzijn omtrent voeding en een toename van welvaartsziektes onder de armere bevolking?”

Wat betekent duurzaamheid in een tijd van meer bewustzijn omtrent voeding en een toename van welvaartsziektes onder de armere bevolking? Om inzicht te krijgen in dit moeilijke vraagstuk bezochten de academici verschillende locaties in Rotterdam;

  • Restaurant Op ’t Dak. Een roof top restaurant met de grootste dakakker van Europa. Hier worden groenten, kruiden en bloemen geteeld voor het eigen restaurant en nabijgelegen horeca;
  • Fast food joint Jack Bean. Veganistische fastfood, betaalbaar en dichtbij Rotterdam Centraal. Toegankelijkheid van gezondere alternatieven staat hier centraal;
  • Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC. Deze afdeling houdt zich bezig met zorg omtrent obesitas;
  • De Voedseltuin. Volgens het permacultuur principe worden hier groenten verbouwd voor de voedselbank.

Themadag 2_Terugblik_Fitgirls en Voedselbanken_1

Academicus Steef Ronge trapte de dag af. Naast zijn werk in het ziekenhuis studeert hij Voeding & Diëtiek. In zijn werk komt hij regelmatig in aanraking met mensen met welvaartsziektes als obesitas. Zelf ziet hij voeding als als een belangrijke factor in gezondheid. Het is geen simpele kwestie van teveel eten en te weinig sporten. Gezondheid vraagt om een holistische benadering. Zo maakt hij onderscheid tussen fysieke, spirituele en emotionele gezondheid. Drie onderdelen van gezondheid die elkaar beïnvloeden en aandacht nodig hebben.

Dit bevestigt Eline van der Valk van het Erasmus MC. Bij het Centrum Gezond Gewicht benaderen ze obesitas op een holistische wijze. Naast eetgewoonten en lichaamsbeweging wordt er onder andere gekeken naar medicijngebruik, het emotioneel en fysiek verleden en de genetische aanleg van patiënten. Aan de hand van enkele voorbeelden laat Eline zien dat bijvoorbeeld stress als gevolg van medicijngebruik plots overgewicht kan veroorzaken. Ook toont ze aan dat welvaartsziektes gepaard gaan met sociale problemen als onzekerheid en eenzaamheid.

Terugblik_Themadag 2_Fitgirls en Voedselbanken_3

Spreker Dalila Sayd van Het Eetschap pleit voor een sociaal duurzaam voedsellandschap. Zelf komt ze uit een armer Marokkaans gezin, waarin betaalbaar en dus vooral genoeg eten de prioriteit had. Nadat ze besloot kok te worden, kwam ze in aanraking met SFYN. Na veel bezig te zijn geweest met duurzaamheid, miste er toch iets. In SFYN kwam ze alleen in contact met veelal witte, welgestelde jongeren en niet met de lagere klasse. Ze bedacht zich dat juist in de  lagere klasse vraag is naar duurzamer en gezonder voedsel. De aanpak van haar organisatie is om juist de vernieuwende initiatieven in samenwerking met bijvoorbeeld armere gezinnen en statushouders te doen. Zo zijn zij onderdeel van de snelle veranderingen in het voedsellandschap en is er meer contact tussen verschillende bevolkingsgroepen.

“We kunnen zorg leveren door geen zorg te leveren”

Ik denk dat De Voedseltuin van Max ‘de moestuinman‘ (Moestuinmax in de volksmond) hier goed op aansluit. Waar Dalila de begrippen economische duurzaamheid en sociale duurzaamheid met elkaar verbond, gaat Max nog een stap verder. Op zijn tuin is geen hiërarchie en werken slechts vrijwilligers. Niels (Niels, akkerbouwer) stelde de logische vraag of de opbrengst van de tuin wel kon opwegen tegen de inzet en kosten. Max stelde dat er naast opbrengst in geld, er op zijn tuin nog een opbrengst was: sociale opbrengst. Voor de vrijwilligers is de voedseltuin een vorm van zorg. Moestuinmax noemt dit: bijoogstHij stelde zelfs nog mooier: “zorg leveren door geen zorg te leveren”.

Terugblik_Themadag 2_Fitgirls en Voedselbanken_2

“Creeer gezonde voeding in een gezonde sociale en emotionele omgeving.”

Ik pleit dat bijoogst het woord van deze themadag is. Creëer gezonde voeding in een gezonde sociale en emotionele omgeving. Zo komen de ideeën van Steef, Eline, Dalila en Max samen. Als verschillende vakgebieden kijken waar ze door samenwerkingen beide kunnen winnen, zal dat nog meer bijoogst creëren.

Is het toeval dat we bij de SFYN Academie 25 verschillende vakgebieden in een groep hebben?

– Deze #terugblik is geschreven door Tom van Stijn. Tom is kok en heeft een enorme interesse voor eetcultuur. Hij ziet eten als een belangrijk onderdeel van de maatschappij en ziet dat koken en eten de hele samenleving met elkaar in contact kan brengen. Met zijn deelname aan de SFYN Academie hoopt hij een bijdrage te kunnen leveren aan een socialere en duurzamere voedingsindustrie.