Filter op
Terug naar overzicht

The Making Of FAIR

Waarschijnlijk heb je ‘em al wel gezien: onze poepvette header! In een serie van 6 korte “The Making Of” schrijven de betrokkenen op hoe het voor hen was om de woorden youth, food, movement, good, clean of fair te maken. Deze week: FAIR.

Rick // Brouwt biertjes bij Oedipus, wat vindt hij fair?
Voor ons heeft fair veel te maken met integer en kwetsbaar zijn. We vinden het belangrijk om ons open en transparant op te stellen, omdat we geloven dat we dan mensen beter over (ons) bier en brouwen kunnen vertellen. Voor veel mensen is brouwen een mysterie en zijn brouwerijen grote multinationals. Wij proberen het product, de consument en de producent (onszelf) zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Een van die manieren hoe we dat doen is door het openen van onze Taproom. De Taproom is een plek waar de consument kan komen drinken, op de plek waar het bier wordt gemaakt, geschonken door de brouwers, zodat ze het hele verhaal zo goed mogelijk kunnen ervaren. Een kortere is er niet. Het mooie hieraan is dat wij zo ook direct feedback terugkrijgen over hoe het bier smaakt, wat de mensen van nieuwe labels vinden en hoe ze de sfeer ervaren.

Fair zijn en kwetsbaarheid gaat voor ons om een wisselwerking en niet om eenrichtingsverkeer. Als brouwers stellen wij ons kwetsbaar op door alles bloot te geven. Daarnaast vertellen wij onze gasten en fans niet ‘hoe’ ze bier moeten drinken. We geloven dat mensen hun eigen smaak en gemoedstoestand hiervoor leidend is. Maar daar maken we het onszelf wel lastiger mee. Het zou makkelijker zijn als we net als andere brouwerijen zeggen: ‘Het is nu herfst, dus drink een donker zwaar bier bij een open haard’ of ‘Je bent een vrouw, dus je drinkt vast roze, zoetige fruitbieren’. Dat is betuttelend en bovendien stereotyperend. Dus dat doen we niet, maar hierdoor vraagt het ook wel een meer open en nieuwsgierige blik en geest van de drinker. Dat vinden we wel zo fair!

Maurits // Filmde en is gek op bier
Bij de vrienden van Oedipus’ nieuwe brouwerij staat een prachtige flessenband. We mochten door hun eerste proefbrouwsels heen neuzen, op zoek naar etiketloze, maar gevulde biertjes.
Toen het spul eenmaal draaide was het lekker experimenteren geblazen met licht, lenzen en kaders. Helaas mochten we geen proefbrouwsels mee naar huis nemen.

Sanne // Zorgde dat het er mooi uitzag
We wilden ook graag 1 shot hebben in een meer ‘fabrieksproductie-achtige’ uitstraling. Ik was ontzettend blij dat we bij de gloednieuwe bierbrouwerij van Oedipus terecht konden hiervoor. Helaas werkte het stickerapparaat nog niet volledig, maar wel goed genoeg om een mooi shot te draaien. We hadden wat meer flesjes nodig dan die ik van te voren had beplakt. Het liefst gebruikte ik flesjes zonder etiket, anders zou het beeld heel rommelig worden. Die had Rick nog wel liggen; we mochten ze van zolder halen. Op zolder worden alle ‘schatten’ van Oedipus bewaard; de allereerste Oedipus biertest tot en met wat je nu proeft. Dat je wel even weet waar je naar kijkt!

Lees ook // The Making Of FOOD
Lees ook // The Making Of GOOD
Lees ook // The Making Of CLEAN

The Making of FAIR