Filter op
Terug naar overzicht

THIS IS THE SHIT #9 – NOVEMBER

Iedere maand de leukste nieuwtjes en tofste tips uit Utrecht! Deze maand: november!

De wintertijd is ingegaan, de bladeren officieel van de bomen en de herfstvakantie is ook alweer achter de rug. De man met de mijter komt het land weer ingevaren en wij lijmen onze handen weer vast aan een surprise, terwijl we alvast fantaseren over wat we met kerst kunnen gaan eten. Voordat alle Weihnachtsmarkten weer van stal komen, heeft november ook genoeg te bieden, wat wij van SFYN echt de shit vinden!

Streekbierfestival Utrecht
Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 november vindt alweer het zevende streekbierfestival plaats! Lokale brouwerijen sluiten hun biertjes aan op de tap van menig café in Utrecht. Je kunt een route lopen en overal hét lekkerste biertje van Utrecht vinden, of gewoon op een plek blijven en jouw favo bier drinken.
Los van de route, zijn er ook allemaal speciale activiteiten gepland. Onze favo? Op zondag 5 november neemt Stadsgids Luuk je in een uurtje mee door de Utrechtse grachten tijdens de 1e sloepvaart “Utrecht Bierstad” om je te vertellen over de rijke brouwgeschiedenis van Utrecht. Kijk hier voor meer informatie over de sloepvaart. 

Het Fermentatiefestijn op 5 en 12 november in Amsterdam
Je voedsel laten rotten op een manier die het lekkerder en gezonder maakt, dat is eigenlijk wat fermentatie is. Door de juiste bacteriën toe te voegen aan ingelegd eten en het geheel op die manier gecontroleerd te laten rotten, blijft het langer bewaard. En als je het goed doet, wordt het ook nog eens heel erg lekker en gezond! Onze SFYN-collega’s uit Amsterdam organiseren in samenwerking met de Ceuvel een fermentatieworkshop verspreid over twee dagen én speciaal voor beginners. Er zijn nog maar een paar plekjes dus meld je snel aan!

Le Feast ~ brunchen in Utrechtse huiskamers op 12 november
Eten, net als muziek, verbindt! Dat dacht de organisatie van Le Guess Who? ook. Op 12 november kun je namelijk gaan brunchen bij (mede-)Utrechtenaren thuis.Tijdens Le Feast bereiden Utrechtse thuiskoks een magnifieke brunch voor festivalgangers van Le Guess Who (of andere Utrechtse uitbrakkers) in hun eigen keuken. Voor 3,50 excl. servicekosten kun je een ticket kopen en van een heerlijke brunch genieten. Na de brunch betaal je wat je het waard vond. Waar je precies gaat eten? Dat hoor je enkele dagen van tevoren!

Zelf kokkerellen? Ook chefs zijn nog van harte welkom!

CIDER FRIDAY – Bar Stadstuin
Tijdens Cider Friday proef je dat cider meer is dan een glas Jillz. De Bar Stadstuin gaat op zoek naar de beste ciders. Je mag deze proeven en beoordelen. De beste ciders komen terug in het assortiment! De proeverij is niet strak georganiseerd. Er loopt wel een aantal cider-nerds rond die je veel over dit heerlijke drankje kunnen vertellen. Ook wordt er lekker muziek gespeeld van Fijne Deuntjes. Dus, op zoek naar een andere plek voor je vrijdagmiddagborrel? Ga naar de Stadstuin op 17 november!
SFYN Utrecht Symposium De Fosfaatspagaat 19 november in de Metaalkathedraal
Op 19 november staat een van onze hoogtepunten van het jaar op het programma: ons eigen symposium. Het hele jaar nemen we al poep onder de loep en tijdens dit symposium duiken we in de Fosfaatspagaat. Experts luiden namelijk de noodklok over deze Fosfaatspagaat: onze voedselproductie kan niet zonder fosfaat, dus is het van essentieel belang dat we beter gaan nadenken over hergebruik en beperken van verliezen, terwijl het tegelijk als afval en vervuiling wordt gezien. In de prachtige Metaal Kathedraal in Utrecht praten we samen met onder andere fosfaatguru’s, bodemkundigen en kringloopkenners over dit probleem. Ben jij erbij? Op onze facebookpagina vind je meer info en kun je je aanmelden.

SFYN Utrecht How to Desemworkshop 26 november in de Vechtclub XL
SFYN Utrecht sluit de maand goed af met een workshop van onze eigen Femke. Naast dat Femke oud-voorzitter van SFYN Utrecht is, heeft zij haar eigen bedrijf kontjes en sneetjes waar zij op ambachtelijke wijze zuurdesembroden bakt. In deze workshop leer je niet alleen je eigen zuurdesembrood te bakken, maar ook de ins en outs over waarom zuurdesem zo goed is en vertelt. Dit wordt gedaan door bourgondisch natuurvoedingsadviseur Nikki van Nikki kan het weten. Alles leren over starters en natuurlijk gisten, je eigen brood mee naar huis kunnen nemen en iedereen overtuigen waarom die zo goed voor je is. Klinkt als een topdag. Wat wil je nog meer?

Buurderij – iedere zaterdag 9 -11 uur Cereolfabriek Oog in Al

P.S. Overigens kun je de broden van Kontjes en Sneetjes iedere zaterdag kopen bij de Buurderij. Een heel gaaf initiatief dat wekelijks plaatsvindt in de oude Cereolfabriek in Utrecht. Alle producten die je hier kunt kopen komen binnen een straal van 18 kilometer uit Utrecht vandaan. Superlokaal dus! Tussen 9 en 11 uur kun je op zaterdag de boodschappen ophalen, De producenten staan bij hun eigen kraam en vertellen vol enthousiasme wat ze voor je hebben. De boodschappen bestel je al gedurende de week. Je kunt zelf bepalen wat je wil hebben uit het aanbod en bestelt dus per product: van groente tot bokkenvlees, van zuivel tot bier. Je vindt het allemaal hier!

Tekst // Floor van Twuijver