Filter op
Terug naar overzicht

Vegetarische Pasta Bolognese – Week Challenge No Meat

Deze vegetarische pasta Bolognese kost je wat tijd en moeite, afhankelijk van hoe snel je kunt snijden, maar het is het waard. Zo smaakvol! De bonen vervangen de structuur van vlees heel goed en dit gerecht kun je makkelijk in porties in de vriezer bewaren. Houd dan wel de saus aan het einde van het recept apart van de spaghetti. Mocht je een keer wat minder tijd hebben, dan trek je een bakje saus uit de vriezer terwijl je pasta kook. Voeg de Chili ballen van BOON er aan toe als afwisseling. In het originele recept worden er ook gedroogde porcini champignons aan toegevoegd. Deze kon ik helaas niet vinden.

Maak vegetarische varianten van classics zoals de pasta Bolognese. Een heerlijke variant zonder vlees. Perfect voor de Slow Food No Meat week challenge.

Vegetarische Pasta Bolognese

voor 6 porties

Ingrediënten

2 grote rode uien
2 tenen knoflook
2 wortels
2 stokken bleekselderij
2 takjes verse rozemarijn
olijfolie
1 vers laurierblaadje
100 ml Chianti rode wijn (een andere is ook geen misdrijf)
1 x 400 gram blik (groene) linzen (of andere peulvruchten)
2 x 400 gram blik gepelde tomaten
450 gram volkoren spaghetti
half bosje verse platte peterselie
100 gram Parmezaanse kaas (ik had nog Pecorino kaas over, dus die heb ik gebruikt)

Bereiding

1 uur en 15 minuten

Stap 1

Ontdoe de uien, knoflook en wortels van hun schilletje en snijd ze samen met de verse rozemarijn zo fijn mogelijk.

Stap 2

Neem een grote pan en verhit daarin een beetje olijfolie en voeg de gesneden groentes toe met de rozemarijn en een heel laurierblaadje. Bak dit met gesloten deksel op laag vuur zo’n 20 minuten of totdat de groentes zacht zijn. Roer het regelmatig even door.

Stap 3

Verhoog het vuur tot een middelhoge temperatuur en voeg de Chianti wijn toe. Zodra deze is opgenomen, voeg je de linzen (of andere peulvruchten die je lekker vindt) inclusief het vocht en de tomaten uit blik toe. Vul de blikjes van de tomaten ongeveer halfvol met water en probeer op die manier de overige restjes tomaat uit het blik in de pan te gieten. Probeer de tomaten kapot de duwen met een houten lepel of andere tool die gebruikt om het door te roeren.

Stap 4

Breng het geheel aan de kook en reduceer het vuur dan weer tot een medium-lage stand en laat het sudderen voor ongeveer 35 minuten of totdat het geheel een heerlijke dikke saus is geworden. Roer regelmatig door en voeg aan het einde naar eigen smaak zout en peper toe.

Stap 5

Kook ondertussen de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bewaar ongeveer een mok aan kookvocht van de spaghetti om eventueel bij de saus toe te voegen. Zet de hoeveelheid saus die je wilt bewaren voor een andere keer apart en voeg aan de rest van de saus de beetgare spaghetti toe en roer het geheel goed door.

Stap 6

Snijd de peterselie klein en rasp de kaas en zet deze op tafel zodat iedereen deze naar eigen smaak kan toevoegen.

Vegetarische pasta Bolognese

Een vegetarisch variatie op het originele recept pasta Bolognese

Uit het boek ‘Super Food Family Classics’ van Jamie Oliver