Filter op
Terug naar overzicht

VOTE WITH YOUR FORK

Het huidige Europese voedsel- en landbouwsysteem is niet langer houdbaar. Daarom roept SFYN Nederland jou op om te stemmen op een kandidaat die zich inzet voor een good, clean & fair Europees voedsel- en landbouwsysteem. Duik dat stemhokje in op donderdag 23 mei en stem voor beter voedsel, duurzame landbouw en een veilig klimaat!

Tekst // Slow Food Youth Network
Beeld //Slow Food Youth Network

Geïntensiveerde landbouw, overmatig gebruik van kunstmest, uitputting van bodemleven en afname van biodiversiteit, maar ook obesitas, eenzijdige voedingspatronen en ondervoeding zijn problemen van deze tijd. Bovendien is klimaatverandering de grootste uitdaging van onze generatie en wordt het platteland steeds minder leefbaar. Het is hoog tijd voor een omslag in het huidige voedsel- en landbouwsysteem, zowel binnen als buiten Nederland en de Europese Unie.

Daarom gingen wij – in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 mei – op pad om de ingang voor 50 verschillende supermarkten in Nederland te voorzien van de leus #votewithyourfork. Hiermee wijzen wij consumenten op hun stemrecht bij de Europese verkiezingen op 23 mei én moedigen wij consumenten aan te stemmen op een kandidaat die zich inzet voor een schoner, eerlijker en duurzamer Europees landbouw- en voedselsysteem.

Voedsel en politiek hangen namelijk nauw met elkaar samen. Jóuw stem heeft indirecte invloed op het voedsel op je bord. Bovendien heeft de burger nu meer invloed op de Europese besluitvorming dan ooit. Bijvoorbeeld op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) of op het verbod op wegwerp plastic dat eerder dit jaar door het Europees Parlement besloten is. SFYN is ervan overtuigd dat elke stem op een duurzaam-georiënteerde kandidaat bijdraagt aan een beter en duurzamer Europees voedselbeleid – zowel binnen als buiten Nederland.

Op deze pagina verzamelen wij allerlei artikelen, podcasts, filmpjes en meer om jou te helpen je politieke voorkeur te bepalen. Kijk, klik, en lees je in, maar bovenal: stem op 23 mei.

LEES MEER OVER SFYN EN DE EUROPESE VERKIEZINGEN…