Filter op
Terug naar overzicht

Waarheen met ons voedselsysteem?

Het is weer tijd voor de jaarlijkse serie landbouw- en voedseldialogen in de Rode Hoed: It’s the food, my friend!

Vorig jaar sloten we de reeks af met een onvergetelijk diner waarin alle thema’s terugkwamen, tussendoortjes in de vorm van columns van YFM’ers en een voedselvisie van onze eigen Joszi. De organisatie benadrukte het in hun slotwoord: “We zitten in de overgang naar een ander voedselsysteem, volgend jaar is het tijd om concreet te worden.” – Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek. De nieuwe, 5-delige, debatserie staat in het teken van de overgang naar een ander voedselsysteem en van wetenschappelijke inzichten die hierbij helpen.

We trappen op 29 februari af met een sociaal-culturele beschouwing over landbouw, vlees en ethiek door ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. Op 14 maart staat de relatie tussen landbouw & voedsel en het vluchtelingenvraagstuk centraal. Daarna kijken we naar de relatie voeding en gedrag (29 maart) met o.a. Lotte Wouters van de Food Line Up. En op 19 april kijken we naar de rol van bacteriën in onze voedselketen. Op zaterdag 21 mei is het slotdebat met staatssecretaris Martijn van Dam en diverse experts en innovatoren over de noodzakelijke transitie van ons voedselsysteem.

Bekijk hier het volledige programma en bestel kaarten via de Rode Hoed!

In het kader van de nieuwe reeks ‘It’s the Food, my Friend!’ doen we de aankomende tijd verslag van de gedachten van jong en oud. Wouter van der Weijden (directeur CLM) en Jorrit Kiewik (The Milk Story) zullen met elkaar in gesprek gaan aan de hand van de debatten in de Rode Hoed.
We stellen ze kort aan je voor!

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Als directeur van CLM verbindt hij landbouw en natuur door het bevorderen van duurzame landbouw. Vanaf het begin werkt hij daarbij samen met boeren. Van 2001 tot 2014 was hij ook voorzitter van het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving, een adviesorgaan van het ministerie van Landbouw (later Economische zaken).
Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de SFYN Academie 2016 en is opgegroeid op een kleinschalige, maar verbrede, melkveehouderij in Enschede. Na zijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap wilde hij het verhaal van voedselproducenten delen met de consument en andere relevante stakeholders. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.