Filter op
Terug naar overzicht

Wat te doen in de Domstad? # Maart

Iedere maand zoeken wij de leukste groene, lokale, duurzame en foodie evenementen voor je op. Ook de maand maart zit weer bomvol leuks!

De Utrechtse waters stonden in februari vol met rode wangen en wiebelige schaatsbenen, wat een plaatje. Maar man man man, wat was het koud. Wij zijn stiekem blij dat maart er is, en naast zonnestralen en bloemetjes en vooral ook veel toffe evenementen met zich mee brengt!

Minicolleges – Het verhaal achter de producten van de Buurderij
Iedere zaterdag organiseert de Buurderij minicolleges en vertellen zij het verhaal achter de producten die je bij de Buurerij kan kopen. Wat zijn nu de seizoensgroenten? Waarin verschilt de melk van de Buurderij van de melk uit de supermarkt? Wat is zuurdesembrood? Je leert het allemaal! Ieder minicollege duurt ongeveer 15 minuten en wordt om 9:30 en 10:30 uur gegeven. http://bit.ly/buurderij_minicolleges

Veggieworld & slot event Nationale Week Zonder Vlees
Dit weekend (10 en 11 maart) maakt de Jaarbeurs  plaats voor Veggieworld – een gigantische en 100 % plantaardige beurs. Met sprekers, workshops en een heleboel lekkers te eten. Voor iedereen die een beetje minder dierlijke producten wil eten en inspiratie op wil doen. Én daarbij is op zondag om 12.00 het slot event van de Nationale Week Zonder Vlees, met o.a. blogger Isabel Boerdam. Meer info: http://bit.ly/veggie_world

Studium Generale organiseert regelmatig hele boeiende lezingen, en hun huidige reeks past mooi in het SFYN straatje: ‘Groene bedoelingen’ – over impact en de mens als duurzame consument.

Dinsdag 20 maart 20.00 (Academiegebouw)
Studium Generale: de eco-elite
Dinsdag 20 maart staat in het teken van“de eco-elite”. Hierwordt de ongelijkwaardigheid die vaak komt kijken bij het maken van duurzame keuzes onder de loep genomen. Duurzamere consumptie keuzes zijn vaak duurder en daardoor kunnen mensen met een vollere portemonnee makkelijker ‘het goede doen’. Bestuurskundige dr. Shivant Jhagroe onderzoekt hoe de duurzaamheidsmissie inclusiever kan.

Dinsdag 27 maart 20.00 (Academiegebouw)
Studium Generale: Filosofie van de duurzame keuze
Op 27 maart vindt de laatste lezing in de reeks ‘Groene bedoelingen’ plaats. Als je een duurzaam leven wil leiden, loop je waarschijnlijk tegen dilemma’s aan. “Mag ik nu nooit meer op vakantie met het vliegtuig, omdat het zo veel CO2 uitstoot? En wat heeft het eigenlijk voor zin als ik groen wil doen, maar de overheid verstek laat gaan?” Filosoof prof. Marc Davidson (UvA) neemt je deze avond mee in de kunst van het kiezen, behoeftes en verantwoordelijkheid.

Tip’je voor buiten Utrecht:  It’s the food my friend!

Jaarlijks wordt er in de lente een serie landbouw- en voedseldialogen georganiseerd in de Rode Hoed onder de titel It’s the food, my friend! in Pakhuis de Zwijger. Met verschillende thema’s en interessante sprekers. En wij SFYN’ners zijn er ook iedere avond bij.

Dinsdag 27 maart, 20:00-22:00 uur
Kan voedselproductie zonder chemie? 

Dinsdag 24 april, 20:00-22:00 uur
Technologische revolutie in de voedselketen  

Slotlezing en debat zaterdag 12 mei, 11:00-16:00 uur
Draaien aan de knoppen van ons voedselsysteem 

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Tekst // Elleke van Reuler

Afbeelding // Unsplash