Filter op

Het voedselsysteem van nu is niet goed genoeg voor de 21ste eeuw. De epidemie van obesitas, aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, verminderend dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming zijn de ongewenste gevolgen van een groeiende wereldbevolking en de noodzaak deze goedkoop te voeden. Food100 wil deze race to the bottom in voedsel stoppen en keren.

Food100 is een netwerk van gevestigde leiders en aanstormend talent. Het netwerk wil foodgeneraties verbinden, het gevestigde leiderschap inspireren en de nieuwe generatie kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven. Food100 koppelt talent met invloed. Jonge talenten worden gekoppeld aan de ervaren gamechangers om hiermee een verbindend netwerk te laten ontstaan. Jaarlijks wordt er een nieuwe Food100 samengesteld door een onafhankelijke jury.

Kijk voor meer informatie op www.food100.nl

Food100 is een initiatief van AgriFood Capital, The Foodhub, Slow Food Youth Network en Food Inspiration

Jaarlijks viert het internationale Slow Food Youth Network (SFYN) World Disco Soup Day (WDSD). Op deze dag vragen jongeren wereldwijd aandacht voor voedselverspilling. SFYN doet dit door foodwaste te verzamelen en om te toveren tot smakelijke soep. Op deze manier laten we proeven hoe goed dit voedsel nog smaakt en laten we zien dat iedereen kan bijdragen aan het aanpakken van voedselverspilling.

Voor het organiseren van een Disco Soup-event gaat een groep vrijwilligers aan de slag om in hun buurt voedsel te verzamelen dat prima te eten is, maar door bijvoorbeeld een afwijkende vorm anders verspild zou worden. Boeren en (super)markten doneren dit voedsel, waarvan soep wordt gemaakt. Disco Soup verbindt jong en oud, consumenten, chefs en producenten om samen voedselverspilling aan te pakken. Dat doen we in de vorm van een feest waarbij muziek wordt gedraaid en de soep wordt uitgedeeld aan de gasten. Op deze manier vieren we het redden van voedsel en creëren we bewustzijn rondom voedselverspilling.

In 2018 organiseerde SFYN ruim 100 Disco Soups in 50 landen, verspreid over vijf continenten. 20.000 kg voedsel werd omgetoverd tot 40.000 maaltijden voor 20.000 bezoekers.

Bekijk ook World Disco Soup Day op Instagram

De afgelopen jaren heeft SFYN gebouwd aan een netwerk van voedselveranderaars en ondernemers. In 2018 willen we start- en scale ups helpen de volgende stap te zetten binnen hun bedrijfsvoering. 

Daarvoor nodigen een selecte groep pioniers uit voor zes meet-ups waarbij jonge voedselondernemers, die gedreven zijn om het voedselsysteem van binnenuit te veranderen, elkaar ontmoeten. Door het delen van ervaringen leren we van elkaar en motiveren we ondernemers die geloven in een good, clean en fair voedselsysteemWil je meer weten over dit project? Stuur een bericht naar Lisa de Koning (productieleider).

SFYN Food Pioneers is een initiatief van Slow Food Youth Network Nederland, Kitchen Republicthe Food Hub, en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

 

Slow Food Youth Network presenteert in samenwerking met Pakhuis de Zwijger: de 20-delige Talkshow-reeks ‘Als Warme Broodjes’,  waarin je aan den lijve ondervindt wat voedselondernemers dagelijks op hun bord krijgen.

Tijdens ‘Als Warme Broodjes’ gaan we in gesprek met ondernemers over op welke manier zij bijdragen aan een beter voedselsysteem? Elke aflevering komen in Pakhuis de Zwijger mensen aan het woord die zich bezighouden met (een onderdeel van) het voedselsysteem. Food startups pitchen tijdens de Food-battle en columnist Peter Buurman (De Speld, Zondag met Lubach) draagt een persoonlijke noot voor. Kom langs en praat mee, want alle ingrediënten voor een avond vol toffe voedselverhalen zijn aanwezig

 

 

It’s the Food, My Friend! is een vijfdelige debatreeks onder leiding van Felix Rottenberg over de toekomst van landbouw en ons voedsel in samenwerking met De Rode Hoed. Tijdens iedere debatavond worden belangrijke, actuele voedselthema’s behandeld door sprekers, waarbij er veel ruimte is voor vragen uit en interactie met het publiek.

Landbouw en voedsel worden steeds vaker in verband gebracht met grote maatschappelijke problemen zoals verlies van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit, uitstoot van broeikasgassen, sociale desintegratie en zowel honger als welvaartsziekten. Al negen jaargangen bieden deze landbouw en voedseldialogen een podium aan denkers en doeners die het grotere plaatje zien en oplossingen al in praktijk

In samenwerking met It’s the Food, my Friend! maakt SFYN podcast- en blogseries waarin we deelnemers van de SFYN Academie de debatthema’s voorleggen en in gesprek gaan over hun eigen ideeën in een veranderende wereld. Volg ons op soundcloud en via iTunes @It’s the food, my Friend!

Food Filmfestival – opgezet door SFYN (voorheen YFM) – verklaart de liefde aan voedsel. Tegelijkertijd stellen we de problemen van het huidige voedselsysteem aan de kaak. Het festival maakt van complexe materie licht verteerbare kost.

Op Food Filmfestival zie je bijzondere filmproducties, kom je in aanraking met de belangrijkste voedselthema’s van het moment, leer je op een andere manier naar voedsel kijken in workshops en proeverijen en kom je talentvolle, regionale chefs tegen op het podium, die kans krijgen creatief te zijn met lokale producten.

In 2015 reist Food Filmfestival door Nederland langs vijf regionale SFYN’s: Groningen, Utrecht, Wageningen, Den Haag en Amsterdam.

Meer informatie op Foodfilmfestival.nl.

We Feed The Planet is een evenement van Slow Food en het Slow Food Youth Network van 3-6 oktober tijdens EXPO in Milaan.

Tijdens het weekend komen 2000 kleinschalige voedselproducenten van over de hele wereld samen om oplossingen te verzinnen voor een van de grootste uitdagingen van onze generatie: voldoende eten voor de hele wereld.

Ook SFYN Nederland (voorheen YFM) neemt met een delegatie van boeren, vissers en andere producenten tijdens We Feed The Planet deel aan een intensief programma, gebaseerd op de SFYN Academie, met workshops, lezingen en interactieve sessies.

Het Eetcafé, een initiatief van de Slow Food Youth Network (voorheen YFM) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), is dé hangout voor boer en burger, waar gesproken wordt over dat wat ons verbindt: ons voedsel.

Een jaar lang brachten we boeren en burgers samen op een online forum, videoblog, en ook tijdens offline evenementen. Boeren ontmoetten consumenten uit de stad en stedelingen trokken naar het platteland om te kijken waar hun eten vandaan komt. Zo leerden ze elkaar kennen, werden er vragen aan elkaar gesteld en kritische discussies gevoerd.

Bovendien stopt het niet: Het Eetcafé is van iedereen, de ontmoeting moet immers doorgaan!

Wil jij ook een Eetcafé organiseren? Mail naar info@sfyn.nl en wij sturen jou de toolkit toe en ondersteunen waar nodig!

Damn Food Waste is een coalitie van partijen die aandacht vragen voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling. We doen dit door middel van een jaarlijkse gratis megalunch van voedsel dat gered word van de vuilnisbak.

De eerste editie was een groot diner op het Museumplein in Amsterdam in 2013, waarbij 6.500 mensen genoten van een gratis lunch. Daarna trok Damn Food Waste door Nederland en deed sindsdien Zwolle, Groningen en Rotterdam aan.

Een vaststaand onderdeel van Damn Food Waste On Tour is de Discosoep: een soep gemaakt van ingrediënten die anders niet gegeten zouden worden, maar door ‘het jutten van voedsel’ gered worden. Het wassen, snijden en serveren van groenten gebeurt onder begeleiding van vrolijke deuntjes van een live-dj.

Damn Food Waste On Tour is een coalitie van partijen die bestaat uit FoodGuerrilla(OneWorld),Voedingscentrum, Wageningen UR, Slow Food Youth Network Nederland (voorheen YFM), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Feeding the 5000/EU Fusions.