Filter op
Terug naar overzicht

YFM Brabant verkent Verspillingsfabriek

Heel af en toe hebben we zelfs hier in onze fanatieke groep YFM Brabanders moeite om een vergaderadresje te vinden, en eindigen we een enkele keer op een plek waar we voor onze drankjes moeten betalen. Soms komen er echter onverwachte opties voorbij, en vorige week hadden we wel een heel bijzondere plek voor onze vergadering gevonden. Bob Hutten nodigde ons uit om een keer te komen vergaderen in de broeiplaats rondom de Verspillingsfabriek in Veghel, omdat zijn plannen met deze plek volgens hem wel bij ons zouden passen. Onze interesse was gewekt!

Door Marijke van de Sande

Een warm onthaal met koffie en een cupcake in een ruimte waar ‘afval als een boomerang naar je terug komt’, maakt al snel het onderwerp van de avond duidelijk. Met verve vertelt Bob over de omvang van de problemen omtrent voedselverspilling, niet alleen in Nederland (€2.5 miljard, oftewel 5 miljoen ton), maar ook wereldwijd (1.3 miljard ton, oftewel 1/3 van de voedselproductie). We leren dat in Nederland jaarlijks 5 miljoen ton voedsel wordt verspild, en wereldwijd zelfs 1.3 miljard ton, maar liefst 1/3 van de totale voedselproductie. En dat blijkt nog niet alles. De ‘stiekeme verspilling’ maakt deze cijfers volgens de mannen achter de verspillingsfabriek nog veel hoger, omdat bedrijven zich zouden schamen voor de verspilling die ze genereren. Hoe ze dat weten? De voorbeelden en aantallen vliegen ons om de oren: laatst werden er 50.000 kilo perfecte tomaten in hun schoot geworpen omdat deze in de verkeerde taal gelabeld waren. Her labelen is duurder dan de tomaten aan de varkens te voeren. Aanbod aan reststromen genoeg, de vraag in de vorm van food service en retail blijft echter nog achter. Het plan om de verspillingsfabriek zichzelf te kunnen laten onderhouden slechts 2 jaar na de start (het wordt nu gefinancierd door Bob’s gevestigde, groeiende cateringbedrijf Hutten) is dan ook erg ambitieus en heeft veel investering nodig. Aan enthousiasme en drive ontbreekt het bij de oprichter en kornuiten echter niet, en de eerste grote partners hebben zich al aangesloten.

Het verhaal blijkt echter niet te stoppen bij voedselverspilling in het enorme gebouw ‘three sixty’. ‘Verspilde talenten’, mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, worden ingezet in de productie van de soepen en sauzen in de fabriek. ‘Verspilde meubels’ en restmateriaal wordt gebruikt om de verschillende ruimtes in te richten, variërend van een knus restaurant tot drie enorme hallen die bedoeld zijn om start-ups, scholen en kunstenaars een inspiratievolle plek te bieden. Dit zien ze dan ook terug, met een gemiddelde van 600 sollicitanten per week – een cijfer dat waarschijnlijk de aanmeldingen bij Hutten en ‘verspilde talenten’ meerekent, maar in dat geval alsnog indrukwekkend te noemen is.

Bovendien wordt er een gewilde hub gecreëerd: foodsquad, met een duidelijke missie en de hartelijke uitnodiging om hier je passie te komen verwezenlijken. De uitnodiging om hier vaker te komen vergaderen nemen we dan ook zeker ter harte.  Tenminste, als we de volgende keer dan wel iets meer aan vergaderen toekomen.

Enne.. mocht YFM Nederland nog een kantoor in het zuiden nodig hebben, of YFM Brabant zo groot worden dat we er ook een kunnen gebruiken? Dan weten we wat mij betreft voortaan waar we wezen moeten!

 

// Meer lezen over de foodsquad van Hutten? Dat kan hier!

// Vind Marijke ook op Twitter