Filter op
Terug naar overzicht

Wat zegt Uu? De toekomst van jouw voedselsysteem

In onze rubriek ‘wat zegt Uu?’ bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar JULLIE MENING. In voorbereiding op het symposium ‘de toekomst van jouw voedselsysteem’ die gehouden wordt op 18 oktober bespreekt ons SFYN Utrecht lid Judith de Jong dit onderwerp alvast voor. Lees onderstaand artikel en laat ons weten hoe JIJ over hierover denkt door te reageren op dit bericht op onze Socials.

In de toekomst zal de wereldbevolking blijven groeien en de welvaart blijven stijgen wat beide tot een enorme toename in de voedselconsumptie zal leiden. Het wordt dus tijd voor een verandering in het voedselsysteem waardoor de wereld van voldoende voedsel kan worden voorzien op een duurzame manier. Op dit moment verbruiken we namelijk veel olie, water en is de visstand ook nog nooit zo slecht geweest. Het is dus van belang rekening te houden met natuur en milieu in de oplossing voor het nieuwe voedselsysteem.

Op donderdagavond 18 oktober zal er daarom vanuit SFYN Utrecht een symposium georganiseerd worden met het thema de toekomst van het voedselsysteem in de provincie Utrecht. De twee uiterste perspectieven als oplossing in dit vraagstuk zijn natuurinclusief en technologisch en zullen besproken worden tijdens deze avond.
Deze oplossingen zijn ontstaan vanuit de jaren zeventig toen landbouwminister Sicco Mansholt het voedselsysteem inrichtte met een doel: zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk voedsel produceren. Dit heeft gezorgd voor veel technologische innovaties in de landbouw maar aan deze groei zit een grens door uitputting van de aardse hulpbronnen. Om te voorkomen dat deze grens wordt bereikt zijn de natuurinclusieve en technologische oplossing bedacht.

 

Natuurinclusief/ecologisch
Deze oplossing pleit voor verweving van de landbouw met de natuur. Ecologen willen graag het zelfregulerend vermogen van de natuur benutten, stofkringlopen zoveel mogelijke sluiten om de efficiëntie te bevorderen en natuurvriendelijkere methoden gebruiken. Dit zou de biodiversiteit kunnen stimuleren en bijvoorbeeld de achteruitgang in de insecten en vogelpopulaties kunnen tegengaan. Dit zou wel ten koste gaan van de opbrengst per hectare waardoor er meer land nodig is maar hoeft geen probleem te zijn als dat de natuur niet direct belast.

Technologisch/intensief
Deze kant van het debat ziet een toekomst met hoogtechnologische voedselflats met genetisch gemodificeerde gewassen voor zich. Het kernwoord dat deze stroming omschrijft is ook wel intensivering. De voedselproductie zou zo hoog mogelijk gemaakt moeten worden met zo min mogelijk land en grondstoffen om zo de natuur de ruimte te geven om te groeien en te bloeien. Rijke landen zouden zelfs zo efficiënt kunnen gaan produceren dat ze steeds minder impact gaan hebben op hun leefomgeving en milieu. Deze stroming heet ook wel ecomodernisme.

Er zijn argumenten voor en tegen beide oplossingen te bedenken. Wat zie jij als meest ideale oplossing? We zijn benieuwd naar JOUW mening. Laat het ons weten door te reageren op dit artikel op onze Socials.

Wil je wat meer horen over beide kanten van het vraagstuk, kom dan op donderdagavond 18 oktober naar de Social Impact Factory voor een interessant symposium over de toekomst van het voedselsysteem.

Meer weten? 
Neem een kijkje bij de bronnen die zijn gebruikt voor dit artikel

Tekst// Judith de Jong
Image // WUR Duurzame landbouw