Kies je regio
Terug naar overzicht

7 Vragen aan – Samuel Levie

Een worstatelier in Amsterdam Houthavens, een worsten kookboek en een project- en campagnebureau. YFM oprichter Samuel Levie heeft nog altijd veel moois op zijn bord liggen. Tijd om hem aan de tand te voelen over vlees, boeken en het begin van de YFM, in zeven vragen.

1. Wie ben je?
Ik ben Samuel Levie, 32, product van een Engelse moeder en een Nederlandse vader. Geboren in Oxford, maar op mijn tweede al naar Amsterdam verhuisd. Als klein kind was ik al met voedsel bezig. Wij brachten al onze vakanties op Engelse platteland bij mijn grootouders door. Koken betekende de tuin in om tomaten te plukken, naar de haven om vis te kopen en naar de boer om bloem te kopen. In Amsterdam veranderde dat. De rol die eten ging spelen was opeens anders. Boodschappen deed je niet bij een boer maar bij de supermarkt. Ik begon me steeds meer te interesseren in de rol die eten speelt in mensen hun leven en besloot rond mijn zesde dat ik chef wilde worden. Op latere leeftijd begon de politiek me te interesseren. Ik schreef me in voor een studie politicologie en zette intussen met twee vrienden Jiri Brandt en Geert van Wersch een cateringbedrijf op. Naarmate ik meer begon te begrijpen van de complexiteit van het voedselsysteem ging ik steeds vaker naar debatten over voedselproductie en de maatschappelijke uitdagingen die daar bij komen kijken. Wat me opviel was dat er vooral veel ouderen deelnamen aan die debatten. Dit verbaasde me, want is een debat over de toekomst waaraan geen jonge mensen deelnemen niet nutteloos? In die periode verzamelde anderen geïnteresseerden om mij heen. Ik verdiepte me in Slow Food en zette in die tijd de YFM en de SFYN academie op met een aantal anderen.

2. Jij stond aan de wieg van de YFM, vertel, hoe ging dat?
We waren jong en hadden veel energie. We hadden een bonte verzameling mensen verzameld die allemaal tot het gaatje gingen om grote eat-ins te organiseren, ludieke acties en natuurlijk de academie. Die laatste was en is denk ik nog steeds de ruggenmerg van de YFM. Ieder jaar biedt het een interessante groep jonge mensen de gelegenheid om nieuwe mensen en perspectieven te leren kennen. Het was een rommelige maar ontzettend leuke periode. Misschien wel de leukste uit mijn leven!

3. Hoe staan het Food Cabinet en Brandt & Levie in relatie tot jouw visie op het voedselsysteem? 
Toen ik mijn rol als voorzitter van de YFM overdroeg aan Joris Lohman was het tijd voor iets nieuws. Ik was meer dan drie jaar bijna fulltime bezig geweest met het opzetten van de YFM. Al mijn spaargeld was op en ik moest echt iets anders gaan doen. Dat was dan weer een moeilijke periode. We hadden zoveel lol gemaakt en iedereen zag mij nog altijd als die jongen van de YFM. Intussen was ik begonnen met het opzetten van Brandt & Levie, onze worstmakerij. Maar ook daar werd geen geld verdient. Om die reden runden Geert en ik Greenpeas. Ons bedrijfje waarin we allerlei projecten deden. Grote cateringklussen tot en met advies werk voor Wageningen UR. Brandt & Levie heeft nu een eigen locatie in Amsterdam. We verwerken hele varkens en werken zoveel mogelijk binnen de principes die we zelf ook verkenden met de YFM. Greenpeas ging op in Food Cabinet het project en campagne bureau dat ik nu samen met vriendin en medeoprichter van het Food Filmfestival Helen Kranstauber en Sebastiaan Aalst heb.

 

 

Brandt-en-Levie

4. Worst is slecht voor je vs. worst is goed voor je.
Ik ben van mening dat een klein beetje vlees eten past binnen een duurzaam dieet. Maar ja, we eten in Nederland en eigenlijk in de hele Westerse wereld veel te veel vlees. Dat is niet alleen ongezond voor de planeet, maar ook voor de gezondheid. Dat wisten we allang. Maar nu publiceerde de WHO natuurlijk ook nog eens een rapport. Zelf geloof ik dat je een paar keer per week vlees kan eten, maar dat je er dan wel echt van moet genieten. En ik geloof dat we vlees moeten eten van dieren die een goed leven hebben gehad, en dat we die in zijn geheel moeten eten. Wie meer wil weten over hoe we erin staan, misschien leuk om even dit artikel te lezen.

5. Er komt een Brandt & Levie kookboek aan! Waarom moeten mensen dat hebben?
Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd is waar hun eten vandaan komt. Dit boek vertelt ons verhaal. Het gaat over onze vriendschap, over ambacht en onze kijk op vleeseten. En bovenal geven we de lezer een heleboel toffe recepten voor worst en met worst. Maarja, ik zou zeggen je kunt het hier bestellen en zelf een oordeel vellen.

Worsten-boek

6. Hoe eet jij je worst eigenlijk het liefst?
Verse worst van de barbecue of droge worst met een lekker glas wijn.

7. Welk recent boek, film, persoon of evenement inspireert je?
Ik ben blij dat ik iedere dag weer geïnspireerd wordt door nieuwe dingen. Soms ben ik bang dat dat verdwijnt. Dat de verwondering weg is of dat ik niet meer geïnspireerd wordt. Klinkt misschien wat cheesy, maar het is echt zo. Qua boeken. Ik lees te weinig, maar ik las laatst What is the What van Dave Eggers. Dit gaat over mensen die vluchten voor de oorlog in de Sudan. Iets waarvan ik denk dat het goed zou zijn als iedereen die nu schreeuwt dat Nederland te klein is het zou lezen.

Meer weten over vlees? Tijdens de laatste Food Filmfestival on tour te Amsterdam duik je met documentaires en ‘Meat the Makers’ in de wereld van vlees. Food Filmfestival Amsterdam is onderdeel van IDFA.

Programma // Blokkenschema
Tickets // Via IDFA

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten