Kies je regio
Terug naar overzicht

7 vragen aan Tamara & Eline van Spijspad

Ze leerden elkaar in 2016 kennen bij SFYN Amsterdam en na vele drankjes, diners én SFYN evenementen, hebben zij hun krachten gebundeld en Spijspad opgericht.

Door middel van hun culinair historische tours leren Eline & Tamara van Spijspad je te kijken naar plekken waar je normaal gesproken zonder blikken of blozen voorbij zou lopen. Benieuwd wat hen drijft en wat Spijspad de komende tijd op de agenda heeft staan? Lees het hier!

 1. Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Eline: wij zijn Eline en Tamara van Spijspad. Wij organiseren culinair-historische wandel- en fietstours in stad en buitengebied. 

Tamara: ik ben de historicus in ons midden. Ik heb mij gespecialiseerd in de geschiedenis van voedsel aan de Vrije Universiteit Brussel. Daarvoor werkte ik jaren als kok in meerdere restaurants in Amsterdam. Inmiddels ben ik werkzaam bij Fromagerie Abraham Kef. Deze in Franse kaas gespecialiseerde winkel is al 65 jaar een begrip in Amsterdam. Dus ben je in de buurt: ga dan vooral langs voor kaasadvies, of breng een bezoek op het Van der Pekplein voor een kaasproeverij met bijpassende wijn. 

Eline: ik ben het organisatorisch brein achter Spijspad. Daarnaast ben ik werkzaam in een kindertandheelkundige praktijk. Als ik daar geen preken over snoep en cola houd, vind je mij ook wekelijks tussen de lekkerste producten bij de Utrechtse delicatessenwinkel Peek & Van Beurden. 

2. Hoe hebben jullie SFYN leren kennen, wat betekent SFYN voor jullie en wat is jullie meest bijzondere SFYN moment?
Eline: wij leerden elkaar kennen bij SFYN Amsterdam in 2016. Ik was als community manager deel van het bestuur en een enthousiast organisator van allerlei evenementen. Daarnaast was ik altijd te porren voor een ‘klein’ drankje’ of een prachtig diner. 

Tamara: ik was via studentenrestaurant ‘Skek’ ooit betrokken bij het door SFYN georganiseerde Food Film Festival en kwam in 2017 weer meedoen met de Amsterdamse vergaderingen. Samen gingen wij aan de slag met een fietstour door het Amsterdamse waterland over zuivelgeschiedenis. Dit viel eigenlijk zo in de smaak dat wij besloten om onze krachten te bundelen. Hieruit is het project Spijspad uit ontstaan. 

7 vragen aan Spijspad

3. Afgelopen februari gingen jullie met de SFYN Academie op pad. Wat hebben jullie de academici laten zien?
Eline: in alle vroegte op een zonnige maar koude Amsterdamse ochtend stond een legertje OV-fietsen van de SFYN’ers klaar op het Kadijksplein. Na een korte introductie wandelden we door de Plantagebuurt. We praatten over koffie als voorbeeld van een consumptieproduct dat onze geschiedenis gevormd heeft. Het huidige Amsterdam, en misschien wel heel Nederland,  is gebouwd op de koloniale handsstromen van de koffie. Deze geschiedenis lees je overal terug in het Amsterdamse straatbeeld: van de Volkskoffiehuizen tot de eerste Europese koffieplant in de Hortus.

4. Wat is jullie ideale voedseltoekomst en hoe dragen jullie daar aan bij?
Tamara: historici bestuderen verandering en de uiteenlopende factoren die bijdragen aan die verandering. Wij vinden dat een historische blik belangrijk is om verandering in het heden teweeg te brengen. Met Spijspad willen wij op en speelse wijze mooie verhalen vertellen over het verleden en daarmee inspireren om de toekomst te veranderen. Door te laten zien hoe anders mensen met voedsel omgingen in het verleden, komt er ruimte om echt met frisse blik naar onze huidige samenleving te kijken.

7 vragen aan Spijspad
5. Wie is jullie rolmodel voor een ideale voedseltoekomst?
Eline: wij zijn enorm enthousiast over de organisatie Atlas Obcsura – een reisplatform met blogs en fantastische voedselhistorische verhalen. Daarnaast organiseren ze sinds kort ook mooie begeleide culinaire reizen naar allerlei bestemmingen zoals Georgië, Istanbul en Servië. 

Tamara: hun standplaats is Londen. De reizen hebben daarom een Brits (duur!) prijskaartje. Wij zouden in de nabije toekomst ook wel eens de landsgrenzen willen oversteken met Spijspad. Maar, wij zijn er ook van overtuigd dat in een duurzame toekomst culinair toerisme niet alleen exotisch en ver zou moeten zijn. Juist dichterbij huis valt nog zoveel te ontdekken. Daarom hebben wij ervoor gekozen te voet en te fiets te reizen. ‘Slow reizen’ is volgens Spijspad de toekomst!

6. Wat zijn jullie beste culinair-historische tips?
Eline: eigenlijk te veel om op te noemen. Kijk eens naar De Aardappeleters, of ga naar het Amsterdamse History of Food Symposium, de collegereeks van Charlotte en Onno Kleyn. Wij gaan graag naar de Amsterdamse Oudemanhuispoortsteeg voor de prachtige tweedehands kookboeken. Maar we genieten ook van Eaten Magazine

7. Jullie organiseren veel verschillende tours… Hoe ziet jullie agenda er de komende tijd uit?
Tamara: onze agenda loopt alweer aardig vol. Zo kan je met ons op pad op 22 maart om Amsterdamse koffiegeschiedenis te ontdekken. Tijdens het streekbierfestival in Utrecht in april wandelen we langs verdwenen brouwerijen en proeven we historisch geïnspireerde bieren. Op 5 mei (een vrije dinsdag!) fietsen wij een vrijheidsmaal bij elkaar en praten we over honger en overvloed. 

Eline: als de zon weer volop schijnt, in juni, fietsen wij de Amstel af langs de zeventiende-eeuwse ‘Buitens’ van de Amsterdamse elite en hun moestuinen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons natuurlijk op Insta en Facebook om op de hoogte te blijven van alle andere activiteiten. 

Tekst // Eline & Tamara
Beeld // Charlotte van den Arend

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten