Kies je regio
Terug naar overzicht

Bereid met aandacht

Bereid met aandacht
Voor deze blog neem ik – Imke – jullie mee naar Napels, een stad met een rijke voedseltraditie beïnvloed door verschillende culturen. Misschien wel het meest bekende gerecht ter wereld heeft zijn oorsprong in Napels liggen, de pizza. Ik zal hierbij aandacht schenken aan onze pijler “bereid met aandacht” door een jaloermakend lekker recept met jullie te delen en heerlijke sfeerfoto’s. Andiamo!

Leuk weetje: de pizza was oorspronkelijk een gerecht van de armen, maar is bekend geworden bij de elite doordat deze werd gemaakt voor koningin Margaretha van Savoye bij een bezoek aan Napels in 1889. De pizza bestond uit ingrediënten met de kleuren van de Italiaanse vlag: tomaat, mozzarella en basilicum. Margaretha vond deze zo lekker dat de pizza uiteindelijk naar haar is vernoemd…! Naast pizza komen ook espresso, ijs, en vele pasta’s uit Napels. Als SFYN’ner een waar voedselparadijs om je in te bevinden.

Vandaar dat ik me ook geen betere plek had kunnen indenken om over de zesde pijler van Slow Food te schrijven: Bereid met aandacht. Hoe meer je je richt op hoe je je voedsel bereidt, waar het vandaan komt, wat voor smaken je toevoegt of creëert, hoe groter je waardering voor voedsel zal zijn. In Napels lijkt dit thema erg aanwezig te zijn. Ik kwam in veel restaurants op de menukaart tegen welke gerechten ingrediënten bevatten vanuit Slow Food productie. Zo werden er bijvoorbeeld tomaten uit de nabijheid van Napels gebruikt voor de pizza. Ook vond ik een erg gaaf boekje ontwikkeld door Slow Food Italië waarin allerlei traditionele producten per regio werden genoemd. Wat een feest om doorheen te bladeren, van zoetigheden tot kazen en broden of samenstellingen waar ik nog nooit van gehoord had, aubergine met chocolade en amandelen…?!

Mijn persoonlijke Italiaanse Slow Food favoriet is taralli. Taralli zijn ronde of ovaalvormige knapperige koekjes, gemaakt van bloem, water of wijn, olijfolie en zout, gebakken in de oven. Tot voor kort kende ik alleen de hartige versie, maar ze zijn er in allerlei smaken, zelfs zoete met een suikercoating. Taralli komen oorspronkelijk uit het zuiden van Italië en elke regio heeft weer zijn eigen manier van bereiden. De Napolitaanse taralli bestaan naast de standaard ingrediënten uit geroosterde amandelen, zo’n 10% reuzel en veel zwarte peper. Reuzel is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig uit de varkensbuik. Normaal gesproken eet ik vegetarisch en pas bij het schrijven van dit artikel kwam ik erachter dat er vaak dierlijk vet wordt gebruikt voor de taralli uit Napels. Misschien zorgt dit ingrediënt er wel voor dat ik ze zo lekker vind en blijkt hieruit dat smaak en ideologie niet altijd even gemakkelijk samengaan. Ik moet dan ook zeggen dat ik af en toe best een uitzondering wil maken als ik het idee heb dat iets met aandacht is bereid.

Mijn plezier kon niet op toen ik zelfs een heel winkeltje vol met taralli tegenkwam (zie de foto hierboven)! Ik en mijn vriend probeerden er een van hennepmeel en Jamaicaanse peper, als ook een zoete met citroenglazuur. Beide bevielen erg goed. Mijn vriend: “Dit is inderdaad echt een goed Slow Food product, de smaken komen heel langzaam tot je.” Nou, tijd om ze zelf eens te maken. Hieronder deel ik graag met jullie het klassieke recept van de Napolitaanse taralli, maar pas aan waar je wil en experimenteer gerust (maar vertel het dan niet tegen de Italianen 😉)!

Ingrediënten

  • 600 g bloem
  • 30 g biergist
  • 300 g reuzel (of boter of olie)
  • 20 g zout
  • 3 eetlepels peper
  • 350 g gepelde amandelen met schil
  • 250 ml water
  • 1 tl suiker (eventueel)
  • 1 theelepel moutpoeder (eventueel)

Bereidingswijze
Los het gist op in 50 ml water en maak een zuurdeeg door het met 100 g bloem te mengen. Dek af en laat 45 minuten rijzen.

Rooster ondertussen 200 g amandelen lichtjes in de oven op 180 graden gedurende 10 minuten. Laat afkoelen en hak ze grof met een mes.

Neem nu weer het zuurdeeg en voeg de rest van het bloem, gemengd met het zout, de peper en het suiker, de reuzel, het water en de gehakte amandelen toe. Kneed kort om alle ingrediënten goed te mengen.

Leg het deeg op een gebaksbord, vorm een ​​worst en verdeel deze in stukken van ongeveer 50 g. Vorm van elk stuk stokjes zo dik als een vinger en 15 cm lang. Verbind twee van deze stokjes aan het ene uiteinde door ze samen te drukken en rol ze op als een vlecht, sluit ze dan in een cirkel door de andere uiteinden ook lichtjes samendrukkend eraan toe te voegen.

Leg de taralli op een bakplaat bedekt met bakpapier met kleine tussenruimtes. Maak de resterende hele amandelen een beetje nat en doe ze in de tarallo, laat ze er een beetje in zinken. Dek af en laat 2 uur rijzen.

Zet de oven op 180 graden en bevochtig de taralli voor het bakken met een waterverstuiver. Bak 30 minuten, haal uit de oven en laat goed afkoelen.

Stop ze dan nog een laatste keer in de oven, maar nu op 150 graden voor nog eens 25 minuten.

Buon appetito!

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tekst // Imke van Rees
Foto’s // Imke van Rees

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten