Kies je regio
Terug naar overzicht

#sfynspiration: Beste Sir David Attenborough

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

 

// Lezen & doen //

Pre-order de Ark van de Smaak Atlas

In onze vorige nieuwsbrief las je er al over, de crowdfunding voor de Ark van de Smaak Atlas. Een ware ode aan gastronomische rijkdom van Nederland. Goed nieuws: het doel is bijna bereikt! Ben je benieuwd naar hoe wij Nederlanders door voedsel verbonden zijn met landschap, klimaat, verleden en toekomst? Doe dan ook een donatie voor zondag 13 december. Dan ontvang je hem volgend jaar in je brievenbus!

Beste Sir David Attenborough

Dit is de eerste zin van het artikel die Thomas Oudman van De Correspondent in oktober voor David Attenborough schreef. In zijn film ‘A Life on Our Planet’ is Attenborough vol lof over ons Nederlandse landbouwsysteem: een voorbeeld voor de rest van de wereld! Thomas had hier z’n twijfels over en begon er data bij te halen. Wat bleek, er gaan flink wat verhalen schuil achter de cijfers en vertellen eigenlijk een ander verhaal. Wat ook betekent dat we naar andere oplossingen moeten kijken, dan de film suggereert. Een andere blik op de film. Wat denk jij?

Naar de markt!

Een andere optie om te eten uit de duurzame korte keten is naar de markt te gaan. Daar vind je lokale producten met als extraatje: geen plastic om ieder stukje groente! Hier vind je een overzicht van bio markten door heel Nederland. Wanneer ga jij?

DIY: compost maken

Dat kan, in een wormenhotel! Je leest het goed. Een wormenhotel plaats je in je eigen buurt, waar alle buurmannen en -vrouwen hun GFT-afval in kunnen gooien. Op die manier creëren jullie jullie eigen compost voor bijvoorbeeld je planten of tuintjes. Handig!

// Bezoeken //

College over voedselverspilling

Food Waste Fest 2.020: een Belgisch event op dinsdag 8 en woensdag 9 december, maar voor ons net zo goed te volgen. De organisatie van FoodWin heeft een heel programma opgetuigd om je vanalles over voedselverspilling te leren. Voor jou als consument, ondernemer of politicus. Laat die inspiratie maar komen!

Slow Food proeverij

Slow Food is jarig en jij bent uitgenodigd! Op donderdag 10 december is het Terra Madre Dag en viert Slow Food Nederland de diversiteit van het netwerk, waarin aandacht voor ambacht, traditie, cultuur, kleinschalige producenten en diversiteit in dierenrassen, gewassen en producten centraal staat. Dit jaar organiseert Slow Food Nederland, ter ere daarvan, een online Slow Food proeverij met smakelijke producten uit de Ark van de Smaak. Het borrelpakket dat geïnteresseerden kunnen kopen is helaas niet meer te koop. Je kan uiteraard wél digitaal aanschuiven via de livestream (en zelf een leuke lokale borrelplank samenstellen!). Cheers en graag tot dan!

Lancering van de nieuwe foodbroedplaats: de Village

De Flevo Campus opent op vrijdag 4 december hun food hub ‘De Village’. Een plek waar voedselondernemers, startende bedrijven, studenten en andere voedselprofessionals zich kunnen vestigen en er zo als het ware een broedplaats ontstaat. Het ochtendgedeelte van het event is bedoeld voor het netwerk van Flevo Campus alumni. Hoor je daar niet bij? Dan kun je tussen 1 en 2 uur aanschuiven voor de keynote van Carolyn Steel over het belang van dit soort hubs om de voedseltransitie te versnellen.

 

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Foto door Markus Spiske via Unsplash

– Deze blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip mee in de volgende #sfynspiration blog.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten