Kies je regio
Terug naar overzicht

Blog: Waarom ik mijn eigen koeien eet

Henk Huijgen zorgt met veel liefde voor de koeien op zijn boerderij. En na jaren van trouwe dienst belanden die koeien uiteindelijk ook op zijn eigen bord.

Ik eet vlees, zoals veel mensen doen, met als enige verschil dat ik vlees eet van dieren die ik zelf heb zien opgroeien. Van geboorte tot slacht. Ik ben namelijk boer. In die tussentijd heb ik de dieren verzorgd, eerst als kalf, en soms hem of haar leren drinken bij de moeder. Dan als pink om niet bij de buren in het land het gras op te gaan eten. Daarna bij de vrouwelijke dieren (vaarzen) bij het afkalven van hun eigen kalf.

Koeien met een eigen karakter
In de 2 tot ongeveer 5 á 6 jaar dat een dier bij ons op de boerderij loopt, bouw ik een band met een dier op. Ik weet van de meeste dieren de achtergrond, wie de moeder is, hoeveel kalveren de koe heeft gehad maar bovenal wat het karakter van het beest is. Ieder beest heeft namelijk (net zoals bij mensen) een eigen karakter. Dat karakter is ook duidelijk te zien binnen de koppel. De ene koe loopt altijd vooraan als de koppel naar een nieuw weiland gaat, ze weet waar ze heen wil en de rest volgt. Een andere koe is heel beschermend voor haar kalf en moet je ervoor uit kijken als je te dicht bij het kalf komt. Weer een volgende koe vindt dit wel prima.

De koeien hebben na ongeveer vijf jaar 2 tot 3 kalveren gekregen, zijn mooi volgroeid en nog niet te oud om een mindere kwaliteit vlees te hebben. Dit komt onder andere doordat ze volledig gras gevoerd zijn.

Waarom ik vlees van eigen dieren kan eten

Naar het slachthuis
Als we de koe of stier hebben uitgekozen die geslacht gaat worden, wordt deze opgehaald en naar het slachthuis gebracht. Vaak gebeurt dit rond 3 uur in de ochtend. Hierdoor kan het dier in het slachthuis nog even tot rust komen voordat het geslacht wordt. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van het vlees. Nadat de koe geslacht is wordt deze uitgesneden tot grote (technische) delen, en laten we het vlees 3 weken besterven. Dit besterven is een belangrijk proces omdat hierdoor het vlees veel malser wordt. Hierna wordt het vlees geportioneerd naar onze wensen, verpakt, en krijgen wij het vlees van het dier terug.

Minder vaak, maar bewust vlees eten
Per jaar slachten we van de vijftig ongeveer tien tot twaalf dieren. Ditzelfde aantal wordt per jaar ook weer geboren, waardoor de koppel gelijk blijft. Het vlees verkopen wij op verschillende manieren; via boxen, aan restaurants, in onze boerderijwinkel of we gebruiken het in ons restaurant voor de groepen die komen eten. Als ik zelf vlees eet, is dit vaak van mijn eigen dieren. Wanneer ik vlees eet probeer ik dit bewust te doen; minder vaak, en bewust waar het vandaan komt en hoe het is geproduceerd.

Waarom ik vlees van eigen dieren kan eten

Een koe met een goed leven
Regelmatig krijg ik de vraag van mensen of ik het niet ‘zielig’ vind als de dieren naar de slager gaan. En natuurlijk vind ik het jammer om een koe na een aantal jaren te zien opgroeien, haar te leren kennen, exact te weten hoe ze reageert op het moment dat je op haar afstapt, naar de slager te moeten brengen. Maar aan de andere kant weet ik ook precies wat voor leven zij heeft gehad. Op het moment dat het kalf geboren wordt weet ik al dat ze op een gegeven moment naar de slager zal gaan. Daarin zit ook de acceptatie dat de slacht een onderdeel is van het leven van een koe. Dat is ook iets wat ik van jongs af aan heb meegekregen; een dier wordt als kalf geboren en na een goed leven, wordt het geslacht. En daarom kan ik het vlees van onze eigen dieren gerust eten.

Tekst // Henk Huijgen   Hoofdafbeelding // Via Flickr.

Henk Huijgen

– Henk Huijgenvolgde in 2014 de SFYN Academie. Hij is een boer in hart en nieren, maar daarnaast ook programmeur bij Willem&Drees. Een combinatie die je niet vaak ziet. 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten