Kies je regio
Terug naar overzicht

Crack the Habit #december

De koudere maanden zijn weer aangebroken. Sinterklaas is weer terug naar Spanje en de kerst komt eraan! Bij lootjestrekken.nl hebben 1.5 miljoen mensen hun wensen opgegeven en wat blijkt… het boek staat op nummer 1. Het is dan ook heerlijk om tijdens deze koudere en donkere dagen boeken te verslinden. Afgelopen jaar heeft ons SFYN Utrecht lid Welmoet van der Feltz een aantal boeken op voedselgebied gelezen die ze hieronder met ons deelt. Meestal getipt door andere mensen en ze merkt dat het, naast heel ontspannend, ook super leerzaam is. Dus BREAK THE HABIT lees eens vaker een boek!

Hieronder een paar boeken, die het verhaal over een product vertellen. Heerlijke boeken, die in het algemeen, lekker weglezen.

1. Ananas: Lex Boon
– Volg de schrijver in zijn onderzoek naar de ananas.

2. De tomaat en de bizarre wereld van vers voedsel: Annemieke Hendriks
– Met onder andere veel informatie over de tomaten uit het Westland.

3. Kings of the Yukon: Adam Weymouth
– Leer meer over de zalm(migratie) en het effect van de afname op de Yukon.

4. De lange weg naar huis: Patrick Svensson
– Een boek over de paling, die veel in het nieuws is geweest vanwege de illegale aalsmokkel naar China.

5. Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely: Jeroen Siebelink
– Een boek over het ontstaan van een succesvol Nederlands product uit het programma de Keuringsdienst van Waarde.

Ook nog een paar tips voor wat meer verdieping over verschillende voedselonderwerpen:

6. Het voedsellabyrint: Jaap Seidell & Jutka Halberstadt
– Een samenhangende visie op de manieren waarop voedsel de samenleving gezonder kan maken.

7.  Gun, germs and steel: Jared Diamond
– Waarin het ontstaan van landbouw wordt uiteengezet en de link van voedsel met andere thema’s wordt toegelicht.

8. In defence of Food: Michael Pollan
– Het is beter om minder te eten, maar er meer voor te betalen en vooral veel plantaardig te eten.

9. Hamburgers in het Paradijs: Louise Fresco
– Een boek over de geschiedenis en toekomst van ons voedsel en uitleg over hoe we met schaarste en overvloed omgaan.

10. Eating animals: Jonathan Safran Foer
– Een kritische kijk op de huidige vleesindustrie.

En voor wie alvast in de stemming wil komen voor het thema van SFYN Utrecht in 2020 is ‘Goed eten’ van Michiel Korthals een aanrader.

Wat zijn jullie favoriete voedselboeken? Ik hoor het graag via Facebook en Instagram!

Tekst// Welmoet de Winter – Van der Feltz
Afbeelding// Martine Thijs

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten