Kies je regio
Terug naar overzicht

Crack the habit #November

Hoe zorg je voor nieuwe gewoontes? In de rubriek CRACK THE HABIT helpen wij jou om hier mee aan de slag te gaan! Deze keer vertelt SFYN Utrecht lid Chris Bakker zijn tactiek om gewoontes onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen.

Sommige mensen besluiten hun gewoontes in één keer te veranderen. Ik niet. Veranderingen gaan bij mij vaak een beetje traag, beetje bij beetje. Waarschijnlijk werken veranderingen voor meer mensen zo werken, wat prima is. Elk klein beetje gedragsverandering, dat beter is voor mijzelf en voor de wereld, is meegenomen. Wat voor mij daarin werkt, is het lezen over wat goede en minder goede keuzes zijn in wat ik eet, maar bijvoorbeeld ook in hoe ik reis en hoe ik mij kleedt. Ik zal vertellen hoe een paar websites mij daarin helpen.

Mocht je het beeld hebben dat alle leden van Slow Food geweldige koks zijn, dan ben ik helaas het tegenbewijs. Volgens mijn broertje, tevens mijn huisgenoot, koop ik elk jaar na de zomer een nieuw kookboek, om toch eens beter te leren koken. Het laatste kookboek dat ik heb gekocht, de Vegabijbel van Isabel Boerdam, is trouwens een aanrader en is het eerste kookboek dat ik ook daadwerkelijk gebruik. De website van Milieucentraal helpt me de milieu-impact van mijn groenten en fruit goed in te schatten. Wanneer zijn de tomaatjes uit de Nederlandse kas beter en wanneer doe ik er qua milieu-impact beter aan ze uit het zonnige zuiden te halen?

Bij Slow Food houden we van goed voedsel, maar het is niet oké als ik alleen daarin bewuste keuzes zou maken. Ik zit vaak zat in het vliegtuig, dus dat mag ook een beetje minder. Gelukkig worden binnen Europa de treinverbindingen steeds beter. De Thalys naar Parijs is al lang een mooi voorbeeld. Met een overstap in Parijs zijn echter ook Zuid-Franse steden als Bordeaux en Marseille tegenwoordig in ongeveer zes uur bereikbaar met de trein vanaf Amsterdam. Dat vind ik een mooi alternatief voor het vliegtuig.

De website seat61.com hielp mij erg in het plannen van mijn rondreis naar Helsinki en weer terug afgelopen zomer. Tik twee steden in en een Londense treinfanaat geeft je alle informatie die je nodig hebt. Oké, in sommige delen van Europa is treinen nog steeds Slow Travel, maar met de drie weken vakantie die ik afgelopen zomer had vond ik dat echter helemaal prima.

Een punt waarin ik me recenter een beetje gaan verdiepen is mijn kleding. Mijn besef ging lang niet verder dat de omstandigheden in kledingfabrieken als het in 2013 ingestorte Rana Plaza in Bangladesh slecht zijn. Ik herinner me nog de documentaireserie ‘De slag om de klerewereld’ van Teun van de Keuken die we daarover meer leerde Rankabrand.nl, dat verder zal gaan als goodonyou.eco, gaf me laatst de informatie, die me overhaalde om sportkleding van een bepaald merk toch maar in de winkel te laten hangen en op zoek te gaan naar een alternatief.

Kortom, ik moedig je aan om te kijken welk terrein belangrijk vindt om iets in je gedrag wil veranderen. Hopelijk hebben als de websites als de hiervoor genoemde je te verdiepen in wat een goede keuze is.

Veel plezier!

Tekst// Chris Bakker
Afbeelding// Chris Bakker

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten