Kies je regio
Terug naar overzicht

Crack the habit #Oktober

Op voedselexpeditie in je verlengde achtertuin

Wist je dat er enorm veel eten om je heen te vinden is, ook in Nederland? Ons SFYN Utrecht lid Imke van Rees neemt ons mee op voedselexpeditie!

Imke vertelt ‘Voor mij was dit een hele openbaring! Want hoewel ik eerst dacht dat wildplukken iets is voor voornamelijk tropische gebieden waar je omkomt van de bananen- en mangobomen, is er zelfs hier in ons land vol met eikenbomen en dennen genoeg bij elkaar te sprokkelen en te verwerken tot iets lekkers!’

Ga je mee op expeditie?! Lees Imke’s tips hieronder!

Het fenomeen van het verzamelen van niet gekweekt voedsel kunnen we aanduiden met wildplukken. Wildplukken draagt bij aan lokaal en seizoensgebonden eten, het bevorderen van voedselzekerheid en het koesteren van de verbinding met de natuur. En ook een fijne bijkomstigheid, het is helemaal gratis.

Echter, wildplukken is niet geheel zonder risico’s. Er bestaan ook giftige varianten van vruchten en planten die in de natuur te vinden zijn, dus het is belangrijk dat je goed nagaat wat je voor je hebt. Daarnaast is wildplukken in Nederland strafbaar, mits je blijft bij een emmertje voor eigen gebruik. Want hierbij moeten we ook de natuur blijven respecteren en niet alles weghalen, zie deze adviezen van de landelijke vereniging van veldbiologie.

Op het internet is een hoop informatie te vinden over wildplukken. Zo is er een wildplukwijzer waarin op een plattegrond staat aangegeven welk voedsel we waar in Nederland kunnen vinden. De betrouwbaarheid hiervan is overigens wel een dingetje; zo zou ik walnoot, hazelnoot en braam in de Noordzee kunnen vinden…? Verder vind ik een Wildpluk Wiki met pluktips per maand, en info over waar je de soort kunt vinden, wanneer deze te oogsten is, welk deel te eten is en wat je er mee kunt maken. Ook zijn er in Utrecht wildpluktours te vinden, zoals deze

Dus, wat is er dan allemaal te plukken? Ik zal een aantal tips geven wat betreft gewassen die veel voorkomen in Nederland en wat voor lekkers ermee te maken is. Helaas is de bramentijd net voorbij, maar er zijn nog genoeg andere wildplukkandidaten voor dit najaar.

  1. Brandnetels

Waarschijnlijk is dit een van de eerste dingen die in je opkomt bij het woord wildplukken. Brandnetels alom, waar een heerlijk soepje van te maken is. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met brandnetels. Zo kun je er ook een lekkere pesto van maken of brandnetelkoekjes. Let wel dat je voor de deze recepten alleen de blaadjes neemt en niet de stengels, om te voorkomen dat je een draderige structuur krijgt. En doe handschoenen aan tijdens het plukken en bereiden, anders krijgt dit avontuur een branderige nasmaak.

  1. Tamme kastanje

Voor een eerste wildpluktocht in deze tijd van het jaar is de tamme kastanje een goede keus. De tamme kastanje is nu gemakkelijk herkenbaar aan de grond die bezaaid is met stekelige omhulsels. Wat mij betreft behoren kastanjes tot een van de lekkerste noten met hun zachte, zoete smaak en vind ik dat ze erg ondergewaardeerd worden in Nederland. Wat je er al niet mee kunt maken: kastanjebitterballen, kastanjetruffels of lekker puur door ze te poffen of koken. Een kooktip: zorg dat je je mixer niet oververhit, de puree kan erg vast worden tijdens het mixen dus las gerust een pauze in!

  1. Mispels

Deze vrucht zal misschien niet zo bekend zijn, hoewel deze ook al heel lang hier groeit. Mispels groeien aan bomen die tot zo’n 5 meter hoog kunnen worden en kun je plukken na de eerste nachtvorst. Het bijzondere van deze vrucht is dat deze lekker is nadat deze een klein beetje is gaan fermenteren. Hiermee gaan ze het rottingsproces in, dus zorg ervoor dat je ze dan binnen een paar dagen opeet. Mispels zijn erg zoete vruchten, dus er is ook enorm veel lekkers mee te maken, zoals mispelgelei of crème brûlée van mispel. Maar weerhoud jezelf er niet van om te experimenteren, dit is slechts een greep uit wat je kunt maken van mispels.

  1. Rozenbottel

Misschien bekend door het merk Roosvicee, dat rozenbottel als basis gebruikt voor haar grenadines en vruchtensappen. Maar minder bekend is dat deze veel voorkomt én het ook een erg lekkere, gezonde voedselbron kan zijn. Zo kun je rozenbottelpuree of jam maken van deze vruchten, of ze laten drogen om thee van te zetten (). Rauw zijn de vruchten best zuur, vandaar dat rozenbottels vaak eerst worden gekookt voordat ze worden gegeten.

  1. Duizendblad

Duizendblad heeft zijn naam te danken aan zijn veerachtige blad, waardoor het enorm veel blaadjes lijkt te hebben. Naast deze kenmerkende bladeren, heeft deze plant trosjes van witte bloemen. Duizendblad groeit veelal in bermen en op braakliggend terrein. De plant bevat geneeskrachtige werkingen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om thee van te zetten die krampen tijdens menstruatie zou tegengaan. Ook kan dit gebruikt worden als kruid in een soep of salade om dat zoetbittertje toe te voegen.

  1. Paardenbloem

Als het goed is is er zo hier en daar nog een bloeiende paardenbloem te vinden. De paardenbloem bevat veel gezonde vitaminen en mineralen en zowel wortel, blad, bloem en stengel zijn te eten. Zo kun je van de bladeren thee maken, of verwerken in een soep of salade. De zoetere bloemen kun je ook gebruiken voor een salade, of om siroop van te maken. Voor andere bloemen om wild te plukken, kijk vooral even hiernaar. Wist je dat ook dat mooie bosje rozen, althans de bloemblaadjes ervan, op te eten zijn?! (Check dan wel even dat ze niet bespoten zijn)

  1. Eikels

Dit was voor mij wel de grootste verrassing, aangezien ze overal groeien, maar men er nooit in geslaagd is deze boom te domesticeren en het dus ook geen bekend voedselproduct is geworden voor mensen. Dit is dan ook een typische wildplukkandidaat. En ja, je kunt zeker een lekker gerecht maken met eikels. Het vergt wat tijd, want eikels zijn zeer hard en bevatten de giftige stof tannine, wat erom vraagt dat ze eerst geweekt worden voordat je ze kunt eten. Met eikelmeel kun je een soort roggebroodachtige structuur creëren, maar je kunt het ook mengen met ander meel. Ook kun je er cafeïnevrije koffie van zetten, handig als we niet afhankelijk willen zijn van Arabica koffie uit tropische gebieden die door klimaatverandering bedreigd wordt, zie bijvoorbeeld dit recept .

  1. Paddenstoelen

Ten slotte alleen voor de echte wildplukkers onder ons: paddenstoelen. Waarom? Omdat er veel giftige soorten zijn en paddenstoelsoorten erg veel op elkaar kunnen lijken. Daarom is het aan te raden alleen paddenstoelen te plukken als je er echt verstand van hebt. Een van de meest bekende soorten is eekhoorntjesbrood, dat op veel plekken in Europa in het wild wordt geplukt. In Nederland lijkt men iets huiveriger te staan tegenover het plukken van paddenstoelen en vormt dit geen ingeburgerde traditie. Tijd om dit te veranderen? Lees dan vooral even dit artikel.

 

Dat was ‘m voor nu, maar dit is zeker niet alles. Er is nog een wereld te ontdekken aan eetbare plant- en boomsoorten in de natuur. Maar let op dat je niet overal eten in gaat zien!

Tekst// Imke van Rees
Afbeelding // Imke van Rees

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten