Kies je regio
Terug naar overzicht

Dutch Design Week – Food design route

Yes! Het is weer Dutch Design Week. Gedurende een ruime week kan je in heel Eindhoven werk en concepten van ontwerpers bezoeken. Wij stelden een food design route samen met food exposities en plekken om tussendoor gezellig wat te eten en drinken.

Tekst // Desiree Kox –
Beeld // Dutch Design Week
Bron // DDW.nl

Dit jaar is het thema van DDW: if not NOW, then WHEN? Op het gebied van technologie gaan de ontwikkelingen sneller dan ooit en niets is te gek. Tegelijkertijd wordt de urgentie van vraagstukken enkel groter. De toekomst vraagt om verbinding om samen in actie te komen en te werken aan deze vraagstukken. Hoe zit dit voor het voedselvraagstuk? Voedsel is niet enkel eten, het gaat verder dan dat. Het verbindt, het is onderdeel van cultuur en kan voeding je medicijn zijn? Hoe ziet voeding er in de toekomst uit? Deze vragen en meer stelden designers zich.

STUDIO Agri meets Design – Sectie C
Agri meets Design bestaat dit jaar 7 jaar! Een mooie gelegenheid om tijdens DDW terug te blikken en door te bouwen op jaren van praktijkervaringen waarin boeren en ontwerpers samenwerkten aan vernieuwingen in de landbouw. Hoe kunnen ontwerpers bijvoorbeeld bijdragen aan een nieuw kringlooplandbouwsysteem in Nederland? Kom langs in de STUDIO

Digestible Chunks of Information – Sectie C
Als je dan al bij Sectie C bent, ga dan ook zeker even langs bij Digestible Chunks of Information en ontdek hoe groente en fruit aangepast en ontwikkeld kunnen worden om de groeiende wereldbevolking te voeden. De zeven technieken geven inzicht in de onzichtbare wereld van gewasontwikkeling, de complexiteit van ons voedselsysteem en laten je begrijpen waarom het beleid moet veranderen.  Meer informatie.

Atelier lunch en diner – Sectie C
Wil jij weten wat we in 2050 eten? Ga dan naar een atelierlunch en -diner bij Sectie C, elke dag vindt deze plaats bij een andere expositie. Op Maandag 21 en zondag 27 kun je lunchen en diner te midden van de expositie Digestible Chunks of Information. Koop hier je ticket.

Roots – Hallenweg
ROOTS gebruikt open source technologien om de stedelijke voedselproductie te vormgeven. Met Aeroponics System (ontwikkeld door NASA) kunnen planten zwevend in de lucht gekweekt worden. Een ontzettend effectieve manier om de ruimte te gebruiken voor voedselproductie. ROOTS wil illustreren hoe technologie kan helpen een vertrouwen op te bouwen in de voedselproductie. Meer weten hoe ze zich inzetten voor de FOODture?

Turkey: More than Kebab – Hallenweg
Een interactieve tentoonstelling van Turks design,  ontdek dat Turkije meer is dan enkel kebab tijdens deze Exhib-eat-ion van KookSchoolKunsten. Dit is ook een goede plek voor een lunch break, Pure Food & Pure Taste verzorgt Turkse koffie, thee en lichte lunchgerechtjes. Op 19, 25 en 26 oktober wordt de expositie vertaald naar een exclusief en uniek diner. Ontdek hier meer.

H.E.R.B.S. – Schellensfabriek | Downtown
Wat kan je allemaal met kruiden? Nienke ontdekte dat veel textiel schadelijke chemicaliën bevat en dat ze verschillende aandoeningen kunnen veroorzaken. Zouden kruiden hun medicinale effect nog hebben als ze gebruikt worden als textielverf? Je bent uitnodigt door Studio Nienke Hoogvliet om dit zelf te ervaren en een shirt naar keuze te verven. Meer informatie

What the food – Design perron | Station
What the food! Wat eten we vanavond? De keuzestress neemt toe. Een doolhof van koopjes, keurmerken en verleidingen. Sta jij ook regelmatig voor een dilemma in de supermarkt? Suzan Hijnk gelooft dat we toe zijn aan minder keuzestress, zodat we gezond verder kunnen leven. Want hoe kun je nu nog weten wat klopt met al die tegenstrijdige informatie? Meer informatie

Somewhere fair fair away – Design perron | Station
We willen allemaal het goede doen. Maar wat is ‘goed’ precies? Maken we de wereld er beter mee, of kopen we ons eigen schuldgevoel af?  Dit project verbeeldt hoe de supermarkten zichzelf verraden met schreeuwerige slogans en misbruikt maakt van ons goed-doen-dilemma. Een kleurrijke parodie met fictieve producten en speelse merknamen. Meer informatie.

Frietje Precies – Ketelhuisplein
We kijken al even uit naar dit frietje van aardappel, bataat en pastinaak. Het frietje is op een innovatieve manier met grote precisie door Jacob van den Borne geteeld waardoor het de bodem verbeterd.  Op de kleurrijke akker wisselen verschillende gewassen en bloemen elkaar af in stroken dit in combinatie met precisietechnologie maakt dat de opbrengst van de oogst en de bodemkwaliteit verbeterd wordt. Ga dit proeven dus! Meer weten over Frietje Precies?

Gamechangers experience by ABN AMRO – Ketelhuisplein
Design bepaalt de koers, een duurzame toekomst begint bij design. 4 game changers nemen je mee in de duurzame wereld. Zo nemen Poma / Olera van House of Thol je mee in het thema voedselverspilling. Voorkom dat we per persoon jaarlijks 41 kilo eten weggooien. Meer info

Groundfridge – Klokgebouw
Share space, save energy. Je eten koel houden zonder een koelkast te gebruiken. De Groundfridge is de ultieme innovatieve versie van de traditionele kelder op basis van een principe dat eeuwen teruggaat. Het prijswinnende concept is nu klaar voor de markt en wordt tijdens de DDW gelanceerd. Ontdek meer.

Voedselapotheek Wake Up – Strijp TQ | Strijp T+R
Begin je dag goed op woensdag, donderdag of vrijdag op een magische plek met de Voedselapotheek. De Voedselapotheek heeft de ambitie om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voeding en gezondheid op te lossen. Door anders te kijken naar de eigen organisatie en vandaag al te starten met kleine veranderingen kunnen grote transities in gang worden gezet. Werk jij mee aan een toekomst waar voeding ons beter maakt? Ontdek meer

What one drink or pill a day can do to you! – TQ4 | Strijp T+R
Heb je één minuut? Je herkent het wel, je gaat naar een festival en neemt dat ene pilletje om er net lekkerder in te komen. Of je bent op de vrijdagmiddag borrel waarbij je collega zegt, doe gezellig, neem nog één glaasje! Beide onschuldig, toch zijn de gevolgen groter als we in de gaten hebben… Meer informatie

Graduation show 2019 – Melkfabriek | Campina
De Design Academy Eindhoven staat wereldwijd bekend om haar invloed op en relevantie voor het hele spectrum van design. De studenten van de afdeling Food non Food (van Marije Vogelzang) tonen ook hun designprojecten hier. Laat je inspireren door de afstudeerders! Meer informatie.

P.s. benieuwd wat SFYN Brabant nog meer doet? Volg SFYN Brabant op Facebook en Instagram! Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten