Kies je regio
Terug naar overzicht

En dit is nog maar het topje van de aardappelberg

Met honderdduizenden kilo’s aardappelen liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappelen. Dat is ontzettend zonde en laten wij niet zomaar gebeuren. Daarom storten we de NDSM-werf op zaterdag 6 juni vol met frietaardappelen en kan jij ze van de aardappelberg redden.

De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor vele boeren. De aardappelen blijven liggen en wordt met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is soms lager dan de kostprijs, wat niet alleen de boer benadeeld, maar ook wat ook resulteert in honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Honderdduizenden kilo’s aardappels
Slow Food Youth Network Nederland en initiatiefnemer Jur Jacobs laten dit niet zomaar gebeuren en willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, worden daarom op zaterdag 6 juni duizenden kilo’s aardappelen op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Door middel van registratie in de Too Good To Go app, kunnen consumenten langskomen om aardappels te scheppen voor thuisgebruik. Ook een donatie aan de boer is mogelijk.

 

“Het is belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje”

– Jur Jacobs (initiatiefnemer)


Het topje van de aardappelberg
“Het is zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik wilde in actie komen om deze boeren te helpen en te zorgen dat dit voedsel geen afval wordt. Ik vind het belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot, ook al is dit slechts het topje van de aardappelberg,” vertelt Jur Jacobs, initiatiefnemer en creatief ondernemer in de voedselsector.

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappelen zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem”

– Lianne de Bie (directeur SFYN Nederland)

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappelen zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samen werken een meer verantwoord systeem,” vertelt Lianne de Bie, directeur van SFYN Nederland. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer, dat kan anders,” vervolgt ze.

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, sluit daarbij aan: “Door deze corona crisis zijn voedselketens over de hele wereld verstoord. Dit leidt aan de ene kant tot voedseltekorten en aan de andere kant tot enorme overschotten. Met acties als deze willen wij bijdragen aan oplossingen om deze overschotten niet te laten verspillen en vooral aan een meer veerkrachtig voedselsysteem, met goed voedsel voor iedereen.”

Kom aardappels scheppen op de NDSM-werf
Op zaterdag 6 juni, tussen 12:00 en 18:00, kunnen consumenten aardappels scheppen op de NDSM-werf in Amsterdam. In verband met de maatregelen omtrent corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go.

– Dit is een initiatief van Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs in samenwerking met aardappelboeren, Too Good To Go, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Stichting NDSM. Ga naar www.aardappelberg.nl voor meer informatie.

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten