Kies je regio
Terug naar overzicht

ETHIEKBLOG #3 VAN MELKBOER TOT MEELWORM

Vraag jij je ook weleens af wat er over 30 jaar op ons bord zal liggen? Bestaat onze lunch dan uit een broodje kweekvlees en printen we s ‘avonds een AVG-tje met onze eigen 3D-voedselprinter? Of gaan we back to basic en koken we uitsluitend met groenten en peulvruchten uit onze eigen moestuin? SFYN-lid Marjolein schrijft erover in deze derde ethiekblog!

Voordat we vooruit gaan kijken, kijken we eerst achteruit. In de tweede helft van de 20ste eeuw is er namelijk veel veranderd in het Nederlandse voedsellandschap. Zo was het in de jaren vijftig nog heel normaal dat dagelijks de melkboer over de vloer kwam. Dit was niet alleen voor de gezelligheid, er zal in het gezegde ‘het kind van de melkboer’ vast een kleine kern van waarheid zitten, maar vooral uit praktisch oogpunt. Het is voor ons bijna niet meer voor te stellen, maar in die tijd had het grootste deel van de Nederlandse huishoudens namelijk nog geen koelkast. Daarnaast stond het concept supermarkt in deze tijd nog in zijn kinderschoenen. De komst van de supermarkt, de toenemende welvaart, technologische vooruitgang, vrouwenemancipatie, schaalvergroting van de landbouw en uiteindelijk de globalisering en industrialisering van voedselproductie hebben tot aanzienlijke veranderingen geleid in ons voedselsysteem.

 

Een zonnige toekomst voor ons voedselsysteem
Natuurlijk is het koffiedik kijken wat er uiteindelijk over 30 jaar op ons bord ligt. Wat we wel zeker weten is dat ons voedselsysteem een flink aantal uitdagingen te wachten staat. Niet alleen hebben we te maken met verandering van het klimaat (letterlijk een zonnige toekomst) ook is de toenemende groei van de bevolking met bijbehorende toename van voedselconsumptie een grote uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat er voor al deze mensen voldoende voedsel beschikbaar is, wat ook nog gezond, veilig en duurzaam is?

 

De toekomst van (dierlijke) eiwitten
Wanneer we onze hedendaagse dierlijke eiwitconsumptie vergelijken met de jaren vijftig,  blijkt dat een doorsnee Nederlander drieënhalf keer zoveel kaas en bijna tweeënhalf keer zoveel vlees is gaan eten. Als we de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende voeding willen voorzien, zal het aandeel dierlijke eiwitten op ons menu moeten verminderen. Op dit moment is er sprake van een feed-food competitie, dieren eten gewassen die ook voor menselijke consumptie geschikt zijn en landbouwgrond waar voedsel voor mensen op geteeld kan worden, wordt ingezet voor diervoerproductie. Gaan we uiteindelijk naar een toekomst zonder dierlijke producten? Uit onderzoek is naar voren gekomen dat dieren nodig zullen blijven om ons voedselsysteem zo duurzaam mogelijk te maken. Een deel van het grasland is ongeschikt voor akkerbouw, herkauwers kunnen het gras omzetten in hoogwaardige eiwitrijke voedingsstoffen (bijv. melk en vlees). Ook kunnen reststromen uit de voedingsindustrie door dieren omgezet worden in hoogwaardige eiwitrijke producten. Hierdoor kan de veehouderijsector bijdragen aan 1/3 van onze dagelijkse eiwitbehoefte zonder dat er sprake is van feed-food competitie.
Op ons toekomstige bord zullen in ieder geval minder dierlijke eiwitten te vinden zijn en meer plantaardige eiwitten. Daarnaast zullen er op ons bord mogelijk ook nieuwe eiwitbronnen verschijnen. Er wordt al volop onderzoek gedaan naar alternatieven zoals meelwormen, kweekvlees en algen. Belangrijk bij het succes van deze nieuwe eiwitbronnen is dat ze voedzaam, duurzaam en veilig zijn, maar bovenal dat de Nederlandse consument deze nieuwe eiwitbronnen accepteert in onze eetcultuur.

Het lijkt nog ver weg, maar in de toekomst zal de Nederlandse cultuur de meelworm misschien net zo omarmen als de melkkoe en de vroegere melkboer.

 

Zelf bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst
Natuurlijk willen we allemaal bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem, maar als je eenmaal in de supermarkt staat en de (bonus)aanbiedingen vliegen je om de oren is het soms best lastig om de goede keus te maken. Daarbij is het vaak lastig om in één oogopslag te zien wat nu een goede keus is. Vaak doe je even snel wat boodschappen en heb je geen zin om een studie te maken van een logo of etiket. Mocht je toch graag meer willen weten over hoe je op zo een duurzaam mogelijke manier boodschappen kan doen breng dan eens een bezoekje aan De duurzame supermarktgids van de Volkskrant of doe  Voedselafdruk-test op de website van het Voedingscentrum.

Wil je nog meer willen lezen over de toekomst van ons voedselsysteem? Het gratis te downloaden e-book Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050 van de Volkskrant Voedselzaak staat boordevol informatie over dit onderwerp.

 

Tekst // Marjolein Boers

Foto // https://zoom.nl/foto/landschap/koe-in-de-zon.1192907.html

 

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten