Kies je regio
Terug naar overzicht

#sfynspiration: films om van te smullen

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek schotelen wij je een overzicht voor van allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Het voedselsysteem in woelige tijden
We weten allemaal dat veranderingen in ons voedselsysteem nodig zijn om in 2050 alle monden te kunnen voeden, maar over welke veranderingen hebben we het dan concreet? Welke beslissingen moeten er genomen worden? Een aantal Nederlandse én internationale denkers en schrijvers – zoals Michael Pollan en Annia Ciezadlo – zijn in de pen gekropen en hebben hun visie op papier gezet. De essaybundel, ‘Over Eten: Het Voedselsysteem in Woelige Tijden’, verschijnt op 29 oktober 2020. De lancering van de bundel is live bij te wonen. Via een livestream natuurlijk! Kijk, luister en lees je mee?

In oktober eten we boerenkaas
De maand oktober is omgetoverd tot boerenkaasmaand. Veel meer woorden heeft dat volgens ons niet nodig. Waar koop jij je kaas? Bij de boer of toch nog gemakkelijk in de supermarkt? Hier vind je een kaartje om een kaasboer bij jou in de buurt te vinden. Korter kan je de keten niet maken!

Het beste idee van varkensland
“Samen komen we verder”. Met die gedachte is de contest “Het Beste Idee van Varkensland?” in het leven geroepen. Of je nu varkenshouder bent of je in de buurt woont van een varkenshouderij, jouw ideeën – over hoe we de Nederlandse varkenshouderijen beter kunnen organiseren – tellen mee! Je hebt tot 1 november 2020 om je ideeën te delen. Vervolgens neemt de jury alle ideeën door en kiest de vijf meest relevante en beste uit. Deze vijf krijgen ondersteuning om het plan ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen! Denk je mee?

Ontdek Nederlands gastronomisch rijkdom
Hoe zijn we door voedsel verbonden met landschap, klimaat, verleden en toekomst? Die vraag staat centraal in de Ark van de Smaak Atlas: een ode aan gastronomische rijkdom van Nederland. Slow Food Nederland heeft een crowdfunding actie in het leven geroepen om deze voedselkennis te bundelen in een rijk geïllustreerd boek. Meer dan 100 Ark van de Smaak producten, recepten van chefkoks, interviews met producenten, een seizoenskalender en essays; dat is de Slow Food Ark van de Smaak Atlas in een notendop. Op 13 december 2020 sluit de crowdfunding actie. Alleen al door de aanschaf van een exemplaar draag je aanzienlijk bij om het project, met een streefbedrag van €30.000, te verwezenlijken. Help je mee?

// LUISTEREN //

Is gezond voedsel toegankelijk voor iedereen?
Is gezond voedsel eigenlijk wel toegankelijk voor iedereen? Onze directeur, Lianne de Bie, gaat in deze podcast in gesprek met Mark Verhoef (Voedseltuin Overvecht) en Claudia Brugman (Als Brugman Praten) over leven in armoede en gezond voedsel. 

// KIJKEN & VOLGEN //

De grond kussen versus de grond koesteren
“U mag nu de grond kussen” is misschien een iets té letterlijke vertaling van Netflix-docu Kiss the Ground‘. Toch is die uitspraak niet helemaal uit de lucht gegrepen. Deze Engelstalige documentaire laat namelijk zien wat de rol is van een gezonde bodem bij het tegengaan van klimaatverandering. Zo moeten we onze bodem misschien niet kussen, maar zéker wel koesteren.

Food for thought
Onafhankelijk filmplatform Cinetree staat deze maand in het teken van: eten. Jummie. Van een ode aan de Zeeuwse mossel tot een documentaire om te laten zien hoe we als burgers kleine stapjes kunnen zetten om tot een duurzamer voedselsysteem komen. Laat je verrassen, want het aanbod wisselt (zoals altijd)!

Slow Food proeverij
Slow Food is jarig en jij bent uitgenodigd! Op donderdag 10 december is het Terra Madre Dag en viert Slow Food Nederland de diversiteit van het netwerk, waarin aandacht voor ambacht, traditie, cultuur, kleinschalige producenten en diversiteit in dierenrassen, gewassen en producten centraal staat. Dit jaar organiseert Slow Food Nederland, ter ere daarvan, een online Slow Food proeverij met smakelijke producten uit de Ark van de Smaak. Het borrelpakket dat geïnteresseerden kunnen kopen is tot en met 1 november te bestellen via de webshop van Slow Food Nederland. Vervolgens ben je van harte uitgenodigd om de producten op 10 december 2020 op een borrelplank te leggen en ervan te genieten tijdens de online Slow Food proeverij. Cheers en graag tot dan!

Ontmoet Slow Foodies van over de hele wereld tijdens Terra Madre
Terra Madre is het grootste en belangrijkste Slow Food evenement ter wereld dat elke twee jaar plaatsvindt. Dit jaar in een ander jasje gestoken, met zowel online meetups als offline events. Niet op één moment, maar verdeeld over zes maanden. Aanwezig zijn op locatie zal misschien niet heel realistisch zijn, maar de online meetups zijn des te toegankelijker! Het onderwerp van dit jaar? Biodiversiteit. Duik eens in het programma en zie waar jij je waarde kan toevoegen!

Dit was de World Food Day Show
Elk jaar wordt er op 16 oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor voedselzekerheid. Want hoe vanzelfsprekend voedsel voor ons is, zo ‘onvanzelfsprekend’ is het voor een heleboel mensen in andere delen van de wereld. Tijdens de World Food Day Show op 16 oktober werd je ondergedompeld in de wereld van voedsel, door middel van interviews met experts, voedselveranderaars, chefs én een online bioscoop. Aflevering gemist? Kijk ‘m hier terug!

 

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Archief via Canva

– Deze blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip mee in de volgende #sfynspiration blog.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten