Kies je regio
Terug naar overzicht

Food Café #2: Wat doet het klimaat met ons eten?

Een aantal keer per jaar organiseert SFYN Utrecht een Food Café, dit is open voor iedereen zich hiervoor wil aanmelden. Het concept is simpel: er wordt een thema bepaald en rondom dat thema worden er artikelen gekozen. Een van ons stelt een aantal stellingen op en zo nemen wij de artikelen met elkaar door. Op deze manier blijven wij als team up-do-date en worden wij uitgedaagd om buiten onze eigen denkwijze te stappen. Bovenal, is het natuurlijk altijd gezellig om onder het genot van een biertje of thee de actualiteiten samen te bespreken.

Afgelopen dinsdag organiseerde SFYN Utrecht alweer de 2e editie van het Food Café in 2020. Sinds de coronacrisis kan dit evenement helaas niet meer in de kroeg plaatsvinden, maar gelukkig biedt het internet ons talloze manieren om toch samen te kunnen komen.

Deze keer stond centraal wat het (veranderende) klimaat met ons eten doet. Onder leiding van onze eigen Mel hebben wij dit onderwerp aan de hand van 4 artikelen besproken. Ben jij benieuwd naar de artikelen en wat er uit onze gesprekken is gekomen? Lees dan hieronder verder!

Artikel 1: Tussen oerhollandsche groenten leren boeren op gortdroge woestijngrond – Bart Dirks, Volkskrant
Stelling 1) Boeren zouden moeten kiezen voor de meest efficiënte variëteiten zaden en moeten niet te veel proberen hun bestaande, inheemse variëteiten te behouden.

Dit was een pittige stelling en de verschillende standpunten werden op hoog tempo uitgewisseld. Hier kwamen de volgende denkbeelden naar voren:

“Misschien zou het onderzoek en het behoud van zaden en variëteit meer bij de overheid kunnen liggen in plaats van de boer, zodat boeren die hier geen middelen voor hebben zich kunnen richten op de gewassen die het beste op hun akkers gedijen.

En misschien hoeven we niet koste wat kost oude variëteiten behouden, maar gradueel testen welke oude variëteiten goede oogsten of andere voordelen opleveren. Aan de andere kant, variëteit is niet alleen belangrijk voor goede oogst en weerwaarheid tegen klimaatverandering, maar ook voor behoud van culturele/historische eetgewoonten.

Vaak zijn rechten van efficiënte gewassen met hoge opbrengsten in handen grote bedrijven die een monopoly vormen. Boeren zouden met kennis over zaden ook meer eigen controle kunnen houden en zichzelf zo minder afhankelijk maken. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Ark van Noach voor zaden in het Noorse Longyearbyen en het erfgoedzaden netwerk”
———————————-
Wil jij hier meer over weten? Lees dan het artikel wat SFYN Utrecht lid Imke hier over schreef: Zaden voor ons voedsel of kijk de documentaire van Tegenlicht: De strijd om het zaad.
———————————-

Artikel 2: Waterschappen laten de beken leeglopen, omdat ze bang zijn voor de boeren – Joop Bouma, Trouw
Stelling 1) Tijdens droogte moeten waterschappen wat waterbeheer betreft voorrang geven aan landbouw in plaats van natuur.

Nederland staat wereldwijd bekend als waterland. Toch kampt Nederland de afgelopen jaren met een wisselend klimaat én droogte. Wij stonden vooral stil bij de rol van onze boeren hierin:

“De landbouw heeft uiteindelijk ook baat bij het systeem van de natuur om hun landbouwgronden heen. Als deze natuur aangetast wordt, heeft dit op de lange termijn ook negatieve effecten op onze landbouw. We moeten daarom naar oplossingen werken die voor beide situaties oplossingen bieden. De expertise van de waterschappen zouden moeten worden ingezet om ook boeren te helpen.

Boeren laten de laatste jaren ook zelf initiatieven zien door samen projecten op te zetten om samen op te slaan. Het blijkt alleen vaak ingewikkeld om tot duidelijke afspraken te komen rondom wie recht heeft op bepaalde voorraden water.”

Artikel 3: Deze zes groenteboeren hebben hun akkers… in zee – Samuel Bom, AD
Stelling 1) SFYN Nederland moet een actieve rol pakken om “nieuw” eten, zoals zeegroenten, op de Nederlandse menukaart te zetten.

Dit was verreweg het artikel dat ons het meest heeft verbaasd én heeft geïnspireerd. Wat kunnen wij eigenlijk veel uit onze zee halen! Zeegroenten zijn voor velen nog onbekend terrein maar een enkeling heeft daar hier en daar al van weten te snoepen.  Dit artikel biedt een mooie introductie op wat er gegroeid én geoogst kan worden. Onze Zoom werd direct overspoeld met ideeën; een wadloop op de Waddeneilanden of in Zeeland zeegroenten oogsten met een afsluitende kookworkshop!? Dit zou een leuke manier zijn om een breder publiek kennis te laten maken met deze bijzondere ingrediënten.
———————————-
Ben jij geïnteresseerd in koken met zeeproducten? Check dan het programma van Oerol, hier wordt volgende week in de avond een digitale kookworkshop gegeven!

Ook leuk om te weten, SFYN Utrecht heeft in 2019 met de Seaweedman een lezing gegeven op de Duurzame week. Hieruit kwam naar voren dat een van de punten waar tegenaan gelopen werd, is dat deze producten moeilijk te plaatsen zijn in de supermarkt. Bij de vis? Bij vegetarisch eten? Wat zou jij een logische plek vinden?
———————————-

Stelling 2) Klimaatverandering biedt kansen voor innovatie in de voedselindustrie.
Het verbouwen, experimenteren én op de kaart brengen van zeegroenten is hier een voorbeeld van. “De noodzaak om te innoveren om weerbaarheid te bieden aan klimaatverandering zorgt voor extra druk op innovatie, wat het proces kan versnellen. Maar we moeten niet alleen specialiseren, maar ook juist verbreden (andere gewassen, meer biodiversiteit)”.

“Soms kunnen we in Nederland moeilijk concurreren met goedkope Aziatische leveranciers (ook in zeegroenten en zweewier). Echter kunnen Nederlandse ondernemers (mede dankzij subsidies) wél concurreren bij het ontdekken van nieuwe technieken en ideeën middels – als echte pioniers!”

Dat niet alleen, andere manieren van boeren komen ook steeds vaker in de spotlight te staan, zoals vertical farming en drijvende melkveehouderijen. Heb jij al eens een kijkje genomen op de floating farm van Rotterdam?

 

Artikel 4: Veranderend weer als enige constante – Hidde Boersma en Janno lanjouw, De Groene Amsterdammer
Stelling 1) De overheid moet boeren die maatregelen nemen om met klimaatsverandering om te kunnen gaan, financieel steunen (en hen zo helpen te overleven).

“Het is ingewikkeld voor boeren om iedere paar jaren hun bedrijfsvoering om te moeten gooien om te voldoen aan nieuwe wettelijke/politieke/ecologische maatregelen. Hiervoor kunnen subsidies goed gebruikt worden. Subsidies zouden ook kunnen helpen om boeren aan te moedigen investeringen te doen om op langere termijn te verduurzamen, zodat ze future proof zijn”.

Hier staat tegenover dat de overheid in sommige gevallen ook ervoor kan kiezen om te investeren in verduidelijking van regelgeving (ipv subsidies). Neem als voorbeeld watergebruik: het moet duidelijker zijn voor boeren wat wel en niet kan/mag bij gebruik van water in periodes van droogte.

“Het “boer zijn” verandert ook met de tijd mee. Veel boeren moeten noodgedwongen diversifiëren. Het Nederlandse vraag en aanbod verandert en de overheid dient hierin mee te denken. Op welke manier kunnen boeren worden ondersteund?” Velen van ons hadden hier ideeën over, maar een eenduidige conclusie ontbrak”.

Deze artikelen geven stof tot nadenken en de uitwisseling van opinies, voorbeelden en strategieën gaf stof voor een gezellig gesprek. Wij sloten de Zoom af met een hoofd bomvol ideeën om in de aankomende productie meeting ons jaarplan aandachtig onder de loep te nemen.

———————————-
Heb je dit met plezier gelezen? Laat het ons weten en haak aan bij de volgende editie van ons Food Café!
———————————-

Tekst// Marleen Kleijn

Foto// Ana Laura Schoorl

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten