Kies je regio
Terug naar overzicht

Jur is naast ondernemer nu ook coordinator van de SFYN Academie.

Vanaf 1 september heeft de SFYN Academie niet één maar twee nieuwe coördinatoren. Één daarvan ben ik, Arjanne Bode en Jur Jacobs is mijn nieuwe collega. Tijd om Jur aan jullie voor te stellen! We hebben elkaar afgelopen jaar leren kennen, omdat we allebei deelnamen aan de SFYN Academie 2018. Beide hebben we een passie voor vis, maar hoe goed ken ik hem nou echt? Ik vraag me af wat me te wachten staat nu we gaan samenwerken? Daarom ondervroeg ik hem en peuterde een aantal smakelijke weetjes los.

// Door: Arjanne Bode & Jur Jacobs
// Foto: Liset van der Laan

Arjanne: Wie ben je en wat doe je?
Jur: Ik ben Jur en ik ben ondernemer. Ik ben onder andere mede-oprichter van Buurvissen, waarmee we verse vis uit de Noordzee naar Amsterdam brengen. Zo’n vers gevangen filet ligt ’s ochtendsvroeg bij de visafslag, dan haal je hem op bij iemand in jouw buurt en ’s avonds heb je verse vis op je bord. Op deze manier leer je buren kennen én eet je altijd de lekkerste verse vis. Daarnaast bouw ik tijdelijke hotels voor de Vierdaagse in Nijmegen en werk ik bij een kunstfonds. 

Arjanne: In de SFYN Academie wordt je onder andere gekoppeld aan een andere deelnemer. Wij waren elkaars ‘buddy’. Om te controleren of we allebei nog bij de groep waren, riepen wij vanaf het begin “flamingo” naar elkaar. Dat was dan ons ‘buddycheck-woord’. Wat heb jij eigenlijk met flamingo’s?
Jur: Eigenlijk heb ik niets met flamingo’s, maar ze komen steeds terug in m’n leven. Ze wonen opeens in het Veluwemeer. Hoe cool is dat? Ook vind ik het interessant dat je aan hun veren ziet of ze veel garnalen eten. De rode kleurstof in garnalen maakt Flamingo’s roze. Bij mensen zie je veel minder direct welk eetpatroon ze volgen.

“Alles kan lekkerder gemaakt worden met sambal.”

Arjanne: Over eetpatronen gesproken. Heb jij vreemde eetgewoontes?
Jur: Oei, dit vind ik moeilijk. Ik eet niet echt rare dingen. Wel eet ik alles met sambal badjak van Koningsvogel. Dat is de beste. Alles kan lekkerder gemaakt worden met sambal. Bij gebrek aan sambal kies ik pul biber. Of moet ik toch gaan voor een broodje bamischijf mayo? Dat vind ik ook erg lekker.

Arjanne: Tijdens de SFYN Academie hebben we veel bijzondere mensen ontmoet. Jij was voor mij een inspiratie door je eigenwijze vragen. Op wie ben jij stiekem ‘verliefd’ geworden tijdens de Academie 2018? 
Jur: We waren op boerderij De Grote Voort waar Remekerkaas wordt gemaakt. Daar kregen een rondleiding van Jan Dirk van de Voort. Hij heeft mijn hart gestolen. Hij is zo bevlogen, zo’n out of the box denker en zo niet-gangbaar. Jan Dirk is een doener die niet bang is voor veranderingen of nieuwe ideeën. Ik heb een uur lang aan z’n lippen gehangen en hoopte dat het nog langer zou duren.

‘Ik hoop dat de Academie-deelnemers gaan doen wat anderen niet (durven te) doen.’

Arjanne: Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de 10e editie van de SFYN Academie?
Jur: Ik denk dat we het huidige voedselsysteem kunnen veranderen. Tijdens de tiende SFYN Academie wil ik dat deelnemers ontdekken waar zij kunnen bijdragen aan verandering. Ik hoop dat zij gaan doen wat anderen niet (durven te) doen. Voor ons is de uitdaging om een groep samen te stellen die hiermee echt aan de slag gaat, tijdens én na de Academie.

‘Verandering gaat langzaam, omdat we het moeilijk vinden om ons gedrag te veranderen. Maar het komt wel.’

Arjanne: Hoe ziet die verandering er volgens jou uit? En hoe werk jij persoonlijk aan een beter voedselsysteem?
Jur: Ik denk dat elke verbetering in het voedselsysteem gepaard gaat met verandering in ons gedragspatroon. Zo lang je gedrag kan veranderen, gebeurt er veel. Bijvoorbeeld, de laatste jaren zeggen mensen: “ik probeer minder vlees te eten”. Over een paar jaar zeggen ze misschien “ik probeer minder zuivel te eten”. Verandering gaat langzaam, omdat we het moeilijk vinden om ons gedrag te veranderen. Maar het komt wel. Daarvoor is geduld nodig.

Arjanne: Stel, over een jaar vieren we samen vakantie en kijken we terug op het eerste jaar samen coördinatie van de SFYN Academie. Hoe denk je dat het ons is vergaan?
Jur: Mijn fantasie: Ik denk dat we elkaar lachend aankijken, omdat we in het laboratorium van Monsanto stonden met Carlo Petrini (grondlegger van Slow Food, red.) en een biologisch-dynamische boer. Daar was een heftige discussie aan de gang waarbij de ene helft van de deelnemers voor GMO was en de andere helft enorm tegen. We werden er uitgezet door de bewaking, omdat er maar geen eind aan de discussie kwam. 

Arjanne: En dan als afsluiting een dilemmaatje op dinsdag: Je moet alles wat je eet zo sensueel mogelijk op eten óf je moet het geluid nabootsen van elk dier dat je ziet. Je moet kiezen.
Jur: Sensueel eten, dit is gemakkelijk. Wel om twee redenen: ik ben sensueel en vind veel eten sensueel. Ik heb een wormenhotel op m’n balkon, die beesten zie ik het meest, maar ik weet niet welk geluid zij maken. 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten