Kies je regio
Terug naar overzicht

Koop schoon?!

Slow Food zet zich in voor een good, clean en fair voedselsysteem voor iedereen. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op dieren, natuur, met een eerlijke prijs voor de producent; toegankelijk voor iedereen.⁠ Wij hebben onze visie in 7 pijlers verdeeld, de pijler van deze week is “koop schoon”. Dit onderdeel van onze missie richt zich op het promoten van minder bestrijdingsmiddelen en minder bewerkt voedsel. ⁠

Koop schoon – maar wat betekent dat?⁠
Schoon kopen betekent je voedsel uit de volle grond halen in plaats van uit de kas (hier is meer CO2 uitstoot door het kunstlicht). Door schoon te kopen wordt er dus ook aangemoedigd om bestrijdingsmiddel-vrij te eten. Denk bijvoorbeeld aan biologisch of biodynamische producten. SFYN moedigt vooral aan om anders naar je voedselsysteem te kijken, bijvoorbeeld vanuit een holistisch perspectief. Genetisch gemodificeerd eten staat niet op ons lijstje – wij staan namelijk voor zo min mogelijk bewerkt voedsel en zo min mogelijk onnatuurlijke hulpstoffen. Dat betekent dat wij ook verpakking- en zakjes vrij proberen te kopen. Want hoe beter de smaak, hoe beter voor het milieu!⁠

Daniela zocht deze week meer uit over deze pijler. “Koop schoon. Dat klinkt heel logisch en heeft op het eerste oog geen nadere uitleg nodig. Pretty simple dus. Nog voordat ik op onderzoek ging had ik stiekem de pijler al een stuk of vijf keer opnieuw gelezen. Wat betekende “uit de volle grond” nu eigenlijk? Wat is er nu zo slecht aan genetisch gemodificeerd eten? En vooral: wat is biologisch nu écht?”

Als ik op onderzoek ga, begin ik eigenlijk altijd met een brainstorm. Een groot wit vel, veel kleurtjes en mijn oude en vertrouwde Google search staan paraat. Veel van mijn vragen schrijf ik op en bouw daarop voort tijdens mijn digitale zoektocht. Toch brak ik deze plots af omdat ik deze termen al zo vaak online voorbij had zien komen, met verschillende en tegenstrijdige berichten, dat ik het deze keer iets anders wilde aanpakken. Ik ging op zoektoch, maar dan in het écht.

Koningshof
Nog voor ik het wist was ik op de zaterdag markt op de Koningshof beland. Weg uit de drukte, omringd door natuur ging ik op pad. Na een klein rondje te hebben gelopen op het terrein sprak ik Noraly. Zij zat tussen de bloemen verschillend onkruid weg te trimmen. We maakten een praatje en ik kwam er achter dat zij voorzitter is van de Koningshof. Zij vertelde mij dat het idee van de bloementuin is ontstaan omdat ze in Oostenrijk veel van dit soort pluktuinen heeft gezien. Het idee is simpel: je knipt wat bloemen af, meet ze en betaald voor wat je hebt geplukt. De zaden die zij gebruikt zijn biologisch (wéér dat woord) en de bloemen groeien zonder enige vorm van bestrijding.

 

“Wat zijn biologische zaden eigenlijk”? Vroeg ik haar. Dit zijn zaden van bloemen die zonder niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn “opgegroeid”, verteld ze. Door de natuur gewoon haar gang te laten gaan, krijg je vanzelf gezonde en diverse soorten. Dit is wat Robbert mij ook verteld. Hij staat achter de toonbank aan het beging van de Koningshof. Robbert houdt zich bezig met de kassen en de teelt van de diverse soorten die er groeien. Hij gaf aan dat een mono cultuur niet wenselijk is. Je verliest smaak en de planten worden hier ook vatbaarder van. Rijpen speelt ook een grote rol. De tomaten van de Koningshof laten ze langer hanger waardoor ze sappiger smaken. De groente die je hier koopt rijpt dus niet in een vrachtwagen, maar gewoon in de kas.

Een ander onderdeel van de “koop schoon” pijler is de verpakking. Hoe zit het daar dan mee? Robbert geeft aan dat komkommers in supermarkten worden bescherm door plastic, maar dat vind hij maar niks. “Dat is nergens voor nodig”. Ik zie verder ook geen plastic of verpakt voedsel in de landwinkel. Iedereen heeft zijn eigen zakjes en tasjes mee. Als ik doorvraag naar wat “uit de volle grond” voor hem betekend, geeft hij aan dat veel groente en fruit uit de supermarkt worden gekweekt uit een bepaald “zakje” waar vooraf al is bepaald wat er in de grond aan voedingsstoffen moet zitten. Dat is bij de Koningshof niet zo. Ik kijk nog even rond en loop rustig naar mijn fiets toe, ik ben weer een stukje wijzer! 

Supermarkt
Een volgende stap was natuurlijk een kijkje nemen in de supermarkt. Dit is toch wel de plek waar ik het vaakst mijn boodschappen doe. Uit mijn vluchtige Google search heb ik al opgemaakt dat ik mij niet zomaar moet laten leiden door allerlei labels en groene stickers. Het is zelfs zo dat schoon kopen eigenlijk zo veel mogelijk onbewerkt voedsel is en dus het liefst verpakkingsloos. Zodra ik binnenloop word ik eigenlijk een beetje moedeloos. Zelfs het groente en fruit gedeelte – mijn vertrouwde schappen – zitten vol met plastic dozen en verpakkingen. Mag ik dit dan wel kopen? Is het ook goed als ik maar aan een deel van de “eisen” voldoe? 

Mijn mandje is al aardig vol, maar ik moet toegeven: biologisch, plastic-vrij, lokaal en (direct) uit de volle grond is het niet. Een rondje op de woensdag Vredenburg markt helpt overigens ook niet echt. Veel voedsel is al gemaakt, verpakt of komt zelfs van erg ver. Moedeloos stort ik mij weer op de digitale speurtocht. Op YouTube kijk ik filmpjes, ik lees wat artikelen, scroll verschillende accounts op Instagram af. De conclusie: iedereen heeft er een andere kijk op. Wat “mag”? Wat kan nog allemaal? Wat is nu écht “gezond”? Iedereen lijkt er een mening over te hebben.

Moedeloos lees is onze visie nog een laatste keer door. Koop schoon. Plots is mij wel iets duidelijk. Dit is natuurlijk visie. Deze kan je nastreven en ook deels zelf invulling geven. Deze mag ik natuurlijk aanpassen aan wat er mogelijk is voor mij, wat past binnen mijn budget, wat er bij mij in de buurt te vinden is en wat er op mijn pad komt.

Ik denk weer terug aan mijn zoektocht bij de Koningshof. Het is ook eigenlijk heel mooi dat er veel mensen, jong en oud, hier een stukje grond hebben. Dat ze dus af en toe een heerlijk zelf gemaakte salade hebben en dat hier ook de mogelijkheid is om van andere Utrechtse makers te kopen. Ook moet ik realistisch blijven: ik heb op dit moment geen tijd om een eigen stukje te onderhouden. Wél heb ik tijd om hier heen te fietsen – of een andere markt in de buurt – te bezoeken. Ik kan hier de groente en fruit van lokale boeren en telers proeven. Deze producten hebben namelijk – net zoals ik – niet zo ver hoeven reizen en mogen direct in mijn o-zo-duurzame tasje “verpakt” worden.

En nu dan?
Ik hoor het je al vragen: “En nu dan? Wat zijn je plannen na deze zoektocht?” Ik ben vooral blij dat deze rubriek mij eindelijk op een anders soort zoektocht heeft gestuurd. Veel informatie staat online, maar ik hou er toch echt wel van om lekker met de fiets onderweg te kunnen en met mensen te praten. Deze informatie blijft bij mij beter plakken en ik kan dan met mijn eigen ogen zien wat er wordt verteld. Het heeft mij vooral ook doen nadenken over wat er allemaal mogelijk is binnen de pijlers en dat ik hier natuurlijk ook zelf invulling aan mag geven.

Meer weten over onze pijlers? Check bijvoorbeeld het verhaal van Gijs over het eten van vlees of de seizoenschallenge van Marjolein.

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tekst // Daniela Schoorl
Foto //  Daniela Schoorl

 

 

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten