Kies je regio
Terug naar overzicht

Meer op je bord, minder in de bak

“Denk aan de arme kindjes,” zei mijn moeder vroeger, als ik mijn restjes de prullenbak in schoof. Maar voedselverspilling heeft ook impact op het klimaat: je verspilt zo ook water, land en energie. Dat tikt dus wel aan. Zeker als 42% van de voedselverspilling thuis gebeurt en makkelijk te voorkomen is. Daarom heb ik, Marlijn, in deze blog op een rijtje gezet wat we zelf kunnen doen aan onze 7e pijler “voorkom verspilling”. Ik geef tips om zelf minder te verspillen, recepten met restjes én hoe je jouw eet-afval een tweede leven geeft.

Recepten om geen eten weg te hoeven gooien

Knoflookolie van de baby knoflookjes die je nooit wil gebruiken
Leg de teentjes ongepeld in een kleine ovenschaal en doordrenk met ongeveer 100-150 milliliter olijfolie. Plaats drie kwartier in de oven op 90 graden, tot de teentjes zacht en karamelkleuring zijn. Warm heerlijk om in te dippen met focaccia, of koud over verschillende gerechten.

Bouillon van scraps
Dit heeft wat voorbereiding nodig, maar zo haal je wel het meeste uit je afval: houd een ziplockzakje of bakje in de vriezer waar je al je schillen, kontjes en topjes in bewaart (bijvoorbeeld van kruiden, ui, knoflook en prei). Als je een goede hoeveelheid hebt, kook je het een halfuur in met een (halve) liter water. Lekker als basis voor soepen en sauzen of voor de risotto. Tip: gebruik geen aardappelschillen, anders wordt het een soort oorlogssoep.

Croutons/broodkruimels van oud brood
Makkelijkste ooit: scheur of snijd oud brood in stukken, drizzle met olijfolie, zout en peper en rooster in een oven van 200 graden tot goudbruin en knapperig.

Kruidenboter van de stengeltjes
Als je de steeltjes van kruiden niet gebruikt in een gerecht, komen ze goed van pas in een zelfgemaakte kruidenboter! Hak alles fijn en meng samen met een snuf zeezout, fijngesnipperd sjalotje en fijngehakt knoflookteentje door ongezouten roomboter (de beste die je kan vinden) op kamertemperatuur. Geschikte kruiden zijn bijvoorbeeld peterselie, bieslook, marjolein en tijm.

Chips van aardappelschil
Als je (zoete) aardappelen eet zonder schil, was de aardappelen dan goed en droog de schillen goed. Besprenkel met olijfolie, peper, zout en kruiden die je lekker vindt en bak in 15-20 minuten krokant in oven op 200 graden.

Pickles!
De meeste groenten kun je heel goed bewaren op zuur als je ze niet meer vers kan gebruiken. Denk aan wortels en komkommers die ‘flexibel’ zijn geworden of rode uien die liggen te verstoffen. Gebruik 1 deel water, 1 deel azijn een paar eetlepels suiker en zout (meer naar smaak).

Tips om zelf minder voedsel te verspillen

  1. Gebruik een Eetmaatje
    Deze plastic maatbeker geeft een ideale portie aan van onder andere rijst, risotto, couscous, penne én spaghetti. Zo kook je nooit te veel en hoef je dus ook niets weg te gooien. Dit simpele ding heeft bij mij kilo’s rijst gered. Je bestelt ‘m hier gratis 
  2. Niet schillen
    Gewoon even afspoelen. Dat schilt! :)
  3. Gebruik de blote stammetjes
    Roosjes bloemkool en broccoli eindigen in de pan, maar bijna de helft van zo’n bloemkool is een kaalgeplukt stammetje dat vaak wordt verspild. Smaakt precies hetzelfde! Snijd hem dus lekker mee (iets kleiner dan je roosjes, dan garen ze gelijkmatig).
  1. Thuis kun je je voedselverspilling minimaliseren, maar ook in de supermarkt kun je het verschil maken:Koop slim
  • Koop producten met de kortste houdbaarheidsdatum
  • Neem de buitenbeentjes
  • Red de losse bananen
  • Koop niet te veel (en check wat je in huis hebt) en gebruik een lijstje

Geef je eet-afval een tweede leven

Schoonmaakmiddel van citrusschillen
Bewaar je uitgeperste citroenen in een pot met 50-50 azijn en water. Na een paar weken zitten heb je een supereffectief en goedkoop schoonmaakmiddel! (Helemaal in combinatie met baking soda.)

Appelazijn van appelschillen en klokhuizen
Stop je appelafval in een glazen pot en zet op water, afgedekt met een doek en elastiekje. Laat het een maand lang op kamertemperatuur staan in het donker en zeef daarna door een theedoek. Zelfgemaakte appelazijn!

Pitjes & plantjes
Bij mij gaat geen pit de prullenbak in! Op Botanopia vind je filmpjes om succesvol avocado-, citroen- en mangoplantjes te kweken. Ook kun je groentes met aanwezige worteltjes opnieuw laten groeien. Het kontje van bosui, paksoi of kropsla zet je in een laagje water en met een paar dagen zie je een nieuw plantje opkomen. Toch leuker dan weggooien!

Wat zijn jouw tips om zo  weinig mogelijk eten te verspillen? Ik ben benieuwd!

P.S. Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer allemaal doet? Volg ons op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tekst // Marlijn van Ingen
Foto’s // Marlijn van Ingen

 

 

 

 

 

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten