Kies je regio
Terug naar overzicht

Met de paplepel #augustus

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops, in deze maandelijkse rubriek, #metdepaplepel, schotelen wij je een overzicht voor met allerlei voedselgerelateerde zaken. Eetsmakelijk!

// LEZEN & DOEN //

Klein maar fijn
Je boodschappen direct bij de boer kopen, klinkt ideaal als je veel vrije tijd hebt, maar is wat minder realistisch met een fulltime baan. Toch maar die supermarkt in dan. Met een alternatief voor deze gedachte is de voedselcoöperatie De Autark in Broekland (Overijssel) gestart. Een leuk voorbeeld van hoe boodschappen doen ook kan! In dit artikel lees je het verhaal en hoe het in z’n werk gaat. 

Red de wereld, begin bij je dieet
Uitleg over het veranderende klimaat is niet meer nodig, dat merken we allemaal. Jelmer Mommers van De Correspondent schrijft in dit artikel over de impact van het eten op jouw bord en hoe jij zélf met het maken van je boodschappenlijstje al een verandering kan maken! 

Help jonge Latijns-Amerikaanse boeren biodiversiteit te behouden
Koffie en soja; twee typische producten uit Latijns Amerika die wij dagelijks gebruiken. Echter gaan er steeds meer oude boeren met pensioen en van jonge boeren krijgt maar 25% het voor elkaar om het benodigde kapitaal bij elkaar te sparen. Dat móet en kan anders! Daarom startte SFYN Global – samen met Slow Food Peru – een crowdfundingscampagne. Het idee? Laat 60 jonge boeren uit Latijns Amerika bij elkaar komen; laat ze ervaring met elkaar delen en discussiëren over de issues waar zij tegenaan lopen. Help jij een stuiver of wat over? Doneer nu!

// LUISTEREN //

Yous & Yay in gesprek met Joris Bijdendijk (luistertijd: 137 min.)
In deze podcast gaan Yous & Yay (je kent ze wel; die jongens van De Jeugd van Tegenwoordig) in gesprek met topchef Joris Bijdendijk. Joris verteld hoe hij van afwasser promoveerde tot de chefkok die hij nu is. Over leiding geven in de keuken, over zijn kernwaarden van zijn manier van koken en over zijn trots op de Nederlandse keuken. Lekker om te luisteren op de fiets of natuurlijk tijdens het koken (kies daarvoor wel een uitgebreid recept)! ;-)

// KIJKEN //

Koken; het moet wel leuk blijven
Ken je de kookfilmpjes van Vjèze Fur (ja, ook híj is van De Jeugd van Tegenwoordig) al? Niet? In zijn kookvideo’s gaat hij lekker praktisch te werk, recht voor z’n raap, zonder gemiemel, alleen óf met bekende chef-koks als Ron Blaauw. Maar ook met – jawel, daar is ‘ie weer – Joris Bijdendijk!

Het oog wil ook wat
Dit – vooral artistieke – Instagram account van The Dutch Institute of Food & Design, laat door middel van mooie kiekjes zien hoe we eten, wat we in de keuken kunnen creëren en waarom we dat zo doen. Check it out.

Je bent wat je eet – of toch niet?
Een wat meer filosofische tip deze. In de documentairereeks Food for Thought gaan jongeren uit de hele wereld het gesprek rondom levensvragen met elkaar én een filosoof aan. En dit natuurlijk tijdens de verbindende activiteit: koken. Zo kom je nog eens op andere inzichten! 

// BEZOEKEN //

Vandaag is kliekjesdag – Leiden
Kliekjes. Kliekjesdag. Dat klinkt lekker oud-Hollands hè? Lekker eten wat is overgebleven. Dat is wat je kunt doen tijdens de Kliekjesdagen in Leiden; elke maandag en dinsdag van 15 juli tot en met 10 september 2019. Niet zomaar kliekjes, nee kliekjes van food trucks die het weekend ervoor nog op een food truck festival hebben gestaan. Dubbele winst!

Oogstmarkt – Rotterdam
Nog een leuk event: de Rotterdamse Oogstmarkt. Een terugkerende markt (en picknickplaats) waar je direct producten van de boer kan kopen. Het aanbod en de grootte van de markt wisselt wekelijks. Check de agenda hier en kijk dan ook meteen of er toevallig een bandje staat te spelen of andere festiviteiten zijn.

Voedsel van morgen – Amsterdam
Plof-insect, anyone? Uhh. Nee dank. Maar dit zou in de toekomst zomaar eens realiteit kunnen zijn. Wat er in de schappen van de supermarkt ligt, zal over vijf jaar anders zijn dan nu, laat staan hoe de invulling van die schappen er in 2050 uitziet! De Studio van het NEMO Science Museum in Amsterdam laat je van 10 juli tot en met 6 oktober in de toekomst kijken met de tentoonstelling Voedsel van MorgenJe krijgt aan de hand van diverse thema’s (plantaardig, dierlijk en functioneel), voedsel te zien wat mogelijke alternatieven van ons huidige voedsel zijn. Daarnaast organiseren ze iedere woensdagavond lezingen, screenen ze documentaires en meer! Zie de agenda hier

Slow Food Youth Network events
Ook wijzelf organiseren events in de verschillende regio’s. Houd daarvoor de SFYN agenda op onze website in de gaten of check onze Facebook– en Instagram.

 

– Dit artikel is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip op in de volgende #metdepaplepel.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten