Kies je regio
Terug naar overzicht

Met de paplepel #juli

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops, in deze maandelijkse rubriek, #metdepaplepel, schotelen wij je een overzicht voor met allerlei voedselgerelateerde zaken. Eetsmakelijk!

// LEZEN & DOEN //

Een beter milieu begint op je bord
Vanuit verschillende niveaus kun je kijken naar het verduurzamen van het voedselsysteem. Trouw geeft in dit artikel een beschrijving hoe je zelf invloed kan uitoefenen – door een duurzamer eetpatroon te ontwikkelen en minder voedsel te verspillen. Daarbij krijg je ook inkijkje in hoe producenten en overheden hier een rol in spelen en kunnen pakken.

Samen tegen voedselverspilling
Oké, je wil een duurzamer eetpatroon ontwikkelen door bijvoorbeeld minder voedsel te verspillen. Goed plan. Maar hoe dan? Een aantal bedrijven en instanties (waaronder SFYN) heeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling opgericht om in de keten en bij de consument voedselverspilling aan de kaak te stellen en hier jou – de consument – concrete adviezen voor te geven. Handige tips waar je vandaag al mee kan beginnen. En lukt het nu niet allemaal tegelijk, begin gewoon eens met één gewoonteverandering.

Afvalvermindering tijdens het boodschappen doen
Ben je lekker bezig met het verminderen van voedselverspilling, denk dan ook eens aan het plastic afval wat je veroorzaakt met boodschappen doen. Het gebruik van de linnen tasjes heeft het meenemen van de boodschappen mee naar huis al veel duurzamer gemaakt, maar in het verpakken van groente en fruit is nog veel te behalen. Neem je eigen herbruikbare groente- en fruitzakjes mee! Je kunt ze op verschillende plekken kopen. Soms zelfs al in de supermarkt.

// LUISTEREN //

De groene podcast
De Groene Meisjes en ondercast hebben samen een reeks podcasts geproduceerd over verschillende groene onderwerpen, waarbij het eerste seizoen in het teken staat van voedselverspilling. Je krijgt een kijkje in de wereld van fruittelers en hun niet-verkoopbare fruit, uitleg over de ladder van Moerman, wat je zelf kan doen en hoe je met het gebruik van bacteriën, schimmels en gisten onder andere groente langer houdbaar te maken.

// KIJKEN //

Is de aardappel echt zo doodgewoon?
De aardappel. Niet altijd aanwezig geweest in de Nederlandse keuken. Waar eerder gerst en rogge een belangrijk onderdeel van de maaltijd waren, kwam men in de 18e eeuw tot de ontdekking dat de aardappelplant eigenlijk veel beter tegen ons kikkerlandklimaat kan. Et voila, de AVG-eetcultuur was geboren. De propagandastichting Consumptieaardappelen heeft in 1965 een promotiefilm van de aardappel gemaakt. Ze geven je een beeld van de rol van de aardappel in het dagelijks leven in die tijd en laten ook zien hoe het productieproces van de pieper eruit zag.

Is biologische groente wel zoveel beter?
Als duurzaam eten hand in hand gaat met het gebruik van biologische ingrediënten, dan moet er in de landbouw flink wat veranderen om de vraag aan te kunnen. Dit aangezien de biologische teelt om veel meer landoppervlakte vraagt dan de niet-biologische teeltwijze. Maar is biologische groente wel zoveel beter? Bekijk het hier zelf in een aflevering van het NPO programma Broodje Gezond. 

// BEZOEKEN //

Slow Cheese in Italië
Ben je gek op Italië, op kaas én benieuwd wat Slow Food hierin betekent? Zet dan een tripje naar Bra, Piemonte, eind september in je agenda. Van 20 tot en met 23 september kun je hier namelijk je hart ophalen tijdens het Slow Cheese event. Het exacte programma wordt op 26 juni op de website van Slow Cheese bekend gemaakt. 

Fermenteren kan je leren
Fermenteren is een bereidingstechniek waar we al eerder in deze rubriek over tipten. Het kan met het gebruik van bacteriën, schimmels en gisten onder andere groente langer houdbaar maken. En dat niet alleen. Het is ook nog eens gezond! Tijdens deze workshop op 07 juli 2019 in de Metaal Kathedraal in Utrecht leer je meer over deze manier van bereiden. Je gaat aan de slag met het maken van kimchi, een frisdrank en pickles. Kan je hier niet bij zijn, maar wil je hier toch meer over leren? Er bestaan natuurlijk verschillende websites en kookboeken die je er alles over kunnen vertellen. Hierbij een voorbeeld met veel recepten.

Het is ‘Gruwelijk Lekker’
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem laat deze zomer – tot en met januari 2020 – op verschillende plekken in het park zien hoe onze smaak zich heeft ontwikkeld in de laatste decennia. Dit aan de hand van 10 ingrediënten en gerechten, ieder gedurende 10 momenten in de geschiedenis. Één van deze plekken is het Entreegebouw waar de tentoonstelling ‘Gruwelijk Lekker’ te zien (en te proeven) is.

Slow Food Youth Network events
Ook wijzelf organiseren events in de verschillende regio’s. Houd daarvoor de SFYN agenda op onze website in de gaten of check onze Facebook– en Instagram pagina.

 

– Dit artikel is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip op in de volgende #metdepaplepel.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten