Kies je regio
Terug naar overzicht

Soep uit blik was nog nooit zo lekker #met de paplepel #5

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek, #metdepaplepel, schotelen wij je een overzicht voor met allerlei voedselgerelateerde zaken.

Note voor de oplettende lezer: deze #metdepaplepel ziet er nét even anders uit dan je van ons gewend bent. Simpelweg omdat we opzoek zijn naar de meest optimale manier om good, clean en fair voedselnieuws onder de aandacht te brengen. De inhoud blijft hetzelfde (of nouja, elke maand natuurlijk weer verse nieuwtjes en tips…), maar the look and feel passen we steeds weer een beetje aan. Net zo lang totdat we de juiste manier hebben gevonden om jou te bedienen met het smakelijkste nieuws uit voedselland. Tast toe!

 

// HIJ KOMT, HIJ KOMT… //

Op zondag 17 november meert Sinterklaas weer aan. Lootjes, verlanglijstjes, een dobbelspel, surprises en pakjesavond… Hierbij een aantal ideeën om Sinterklaasavond duurzaam en foodproof door te komen!

  • Een kiemschaaltje; leuk om verse kruiden te kweken voor je salade.
  • Dit receptenboek over gefermenteerde frisdranken.
  • Siliconen vershouddeksels of deze Food Huggers; heel handig om plastic te kunnen besparen zijn deze deksels. In verschillende maten, heel flexibel en na gebruik gewoon in de afwasmachine schoon te krijgen.
  • Glazen rietjes; ook in het kader van plastic besparen zijn deze leuke glazen rietjes. Tja, waar zie je ze tegenwoordig ook niet.
  • Boek: Kaas uit eigen keuken; vanuit zijn kaasbunker op Vlieland heeft Nils dit boek geschreven over het maken van kaas, want dit kun je ook gewoon zelf maken. Met een paar tools en bacteriën start je zo je eigen kaasmakerijtje!
  • Neteldoek; en als je kaas gaat maken, komt deze neteldoek goed van pas. (Of ga je toch voor dat kerstdessert met hangop?)

 

// LEZEN & DOEN //

Alcoholvrije drankjes, maak het lekker zelf!
Vers van de pers is dit nieuwe receptenboek vol met ideeën voor het maken van alcoholvrije drankjes. Leuk voor als je een etentje organiseert maar geen fles wijn op tafel wil zetten! Verras jij je bezoek straks met eigengemaakte kombucha of een bietenkvass?

Het succes van de ‘Magic Box’
Klinkt spannend, en dat is het ook! Wat krijg je van Too Good to Go in je box?! Iets wat steeds meer Nederlanders zich afvragen en heeft meegewerkt aan het succes van de organisatie. In dit artikel van de NOS lees je meer over de waarom en het hoe van deze afhaal-verrassingsbox.

 

// LUISTEREN //

Crunch.
Mensen die de voedselwereld op z’n kop zetten, daar is culinair journalist Marcus Polman in geïnteresseerd! In zijn podcast vraagt hij oprichters van bijvoorbeeld Jack Bean, de Vegetarische Slager en Marqt het hemd van het lijf over wat hen beweegt en hoe ze tot hun succes zijn gekomen. Interessant!

Het boerenprotest. Waarom ook alweer?
De Derde Kamer, de naam van de podcast van twee Radio 2 presentatoren. In deze podcast vertalen ze ingewikkelde politieke kwesties naar gewone burgertaal. Zo ook het boerenprotest van afgelopen maand. Waarom stonden er duizenden boeren op het malieveld?

 

// KIJKEN & VOLGEN //

Aan de vegan tafel bij Merol
Heb je een kwartiertje over en op zoek naar vermaak? Kijk dan lekker dit filmpje van Maxim Hartman weg, waarin hij aan tafel gaat met Merol – je kent haar wel, van de maidon – en ze samen een veganmaaltijd koken. Hij wat twijfelachtig over het resultaat, en Merol vertellende over haar abrupte carrière.

 

// BEZOEKEN //

Soep uit blik. Lekkerder dan ooit?!
Tot en met 1 maart 2020 is in Deventer de tentoonstelling ‘BLIK: van conserven tot kunst‘. SFYN’er Lisa de Koning verzorgt op zondag tussen 15:00 en 15:30 blikproeverijen in de kelder van het museum. Tijdens de proeverijen enthousiasmeert zij je met smaak en zet ze je aan tot denken over hoe blik een smaakvolle duurzame oplossing kan zijn voor toekomstbestendig voedselsysteem. Komt dat zien in Museum de Waag!

Slow Food Youth Network events
Ook wijzelf organiseren events in de verschillende regio’s. Houd daarvoor de SFYN agenda op onze website in de gaten of check onze Facebook– en Instagram.

 

– Dit artikel is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip op in de volgende #metdepaplepel.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten