Kies je regio
Terug naar overzicht

Hoe maak je snoep? #met de paplepel #4

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek, #metdepaplepel, schotelen wij je een overzicht voor met allerlei voedselgerelateerde zaken.

Note voor de oplettende lezer: deze #metdepaplepel ziet er nét even anders uit dan je van ons gewend bent. Simpelweg omdat we opzoek zijn naar de meest optimale manier om good, clean en fair voedselnieuws onder de aandacht te brengen. De inhoud blijft hetzelfde (of nouja, elke maand natuurlijk weer verse nieuwtjes en tips…), maar the look and feel passen we steeds weer een beetje aan. Net zo lang totdat we de juiste manier hebben gevonden om jou te bedienen met het smakelijkste nieuws uit voedselland. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Er bestaan zó veel producten die we kant-en-klaar kopen. Is het niet veel leuker om je ingrediënten zelf te maken?
Want als je je eten zelf maakt (als in het maar één keer) begrijp je beter wat je eet. En bovendien is zelfgemaakt vaak lekkerder en gezonder dan kant-en-klaar ultrabewerkt voedsel uit de super. Hup, de keuken in dus!

Niet alleen zelf maken, ook zelf laten groeien! Kweek je eigen salade add-ons!
Een leuk cadeautje voor een vriend of vriendin, of gewoon jezelf. Een kiemschaaltje. Lekker zaaien, wachten, kijken, wachten et voila … je hebt een leuke, gezonde topping voor op je boterhammen en salades!

 

// LUISTEREN //

Sla Talks
Over onderwerpen waar je veel over gehoord hebt, maar meer over wil weten. Met meer afleveringen in de pijplijn, staat nu 1 aflevering live: een interview met klimaatjournalist Jelmer Mommers van De Correspondent. Samen gaan ze in gesprek over de klimaatcrisis én dingen die jij nu al kan doen om actie te ondernemen!

Bezeten van Eten
En dat merk je! In haar podcastserie, gaat Lize Korpershoek op pad om met verschillende koks, ambachtslieden en kookliefhebbers die er ook bezeten van zijn. Samen kletsen ze over van alles en hoor je meer over verschillende wereldkeukens en bijvoorbeeld de feitjes achter de theeproductie!

Wij maken Nederland
Hoe vormen en maken wij Nederland met onze voedselproductie? In deze aflevering gaat Maurice Seleky op onderzoek uit en praat met Bart Krol (van SpaarSaam) en Klaas Sietse Spoelstra (van Nij Sicht) over hoe we onze kikkerlandje verdelen en wat de invloed daarvan is op biodiversiteit. En natuurlijk vice versa. En ook hier: wat kunnen we zelf doen?! Je gaat het horen.

 

// KIJKEN & VOLGEN //

De proefkeuken
Wat komt er bij kijken om zélf bitterballen, loempia’s of friet te maken? Een programma voor kids, maar wellicht ook leerzaam voor de ‘grote kids’ onder ons. Kijk ‘De Proefkeuken‘.

De Outsiders
Je standaard ontbijt met muesli en je boodschappen doen bij de supermarkt, rituelen die voor veel van jullie vast herkenbaar zijn. Tim den Besten neemt je in deze aflevering van De Outsiders mee in drie verhalen van mensen en gezinnen die het compleet anders doen. Zo laat Jeanette zien hoe zij alleen op fruit leeft en Robert hoe hij zelf al zijn voedsel verbouwd voor hemzelf en het gezin. 

Rotten (Netflix, S02)
Nog heel even wachten tot 4 oktober en dan staat het nieuwe seizoen van de Netflixserie ‘Rotten’ online. Een serie die je meer laat zien over de corruptie, verspilling en gevaren van de voedselindustrie van nu. Dit seizoen staat onder andere in het teken van chocolade (met daarin ook de oprichter van Tony’s Chocolonely), wijn, water en avocado’s. Niet altijd even leuk om te kijken, wel goed om je bewust(er) te maken!

 

// DOEN & BEZOEKEN //

Wereldvoedseldag
Een dag, altijd 16 oktober, die de VN in het leven heeft geroepen om stil te staan bij de honger die er nog altijd heerst in de wereld. In Nederland kun je je aansluiten als 1 van de 500 ambassadeurs voor een diner, met in de keuken 5 bekende chef-koks, 5 verassende gerechten en aan tafel 2 bekende hosts. Dit in het mooie Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Maak je er hard voor en meld je aan!

Food & Film Festival, Ede
Het druilerige weer komt langzaam, èèh snel, deze kant op: tijd om weer voor de buis te kruipen! Van 10 t/m 13 oktober neemt dit festival je mee op wereldreis en laat het food films zien uit en over verschillende werelddelen. En dat niet alleen. Ook organiseren ze workshops waar je bijvoorbeeld kunt leren hoe je snoepjes maakt. Smullen!

World Food Festival, Rotterdam en omstreken
Wil je meer leren over hoe jouw eten uit de (super)markt groeit, wordt verwerkt en proeft? Kom naar het World Food Festival in Rotterdam en omstreken tussen 11 en 13 oktober. Dan organiseren verschillende kwekers en andere organisaties uit de voedselketen excursies, proeverijen en meer!

Slow Food Youth Network events
Ook wijzelf organiseren events in de verschillende regio’s. Houd daarvoor de SFYN agenda op onze website in de gaten of check onze Facebook– en Instagram.

 

– Dit artikel is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip op in de volgende #metdepaplepel.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten