Kies je regio
Terug naar overzicht

Met de paplepel #september

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops, in deze maandelijkse rubriek, #metdepaplepel, schotelen wij je een overzicht voor met allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Weg met al dat plastic tijdens het boodschappen doen!
Een plasticvrije supermarkt, een heel goed idee maar in de praktijk wat onhandig. Loop je weer met al je potten over straat. Hmm… Dat dachten de oprichters van Puurbezorgd ook en hebben de oplossing. Ze komen de gevulde potten gewoon bij jouw thuis afleveren! Vooralsnog bezorgen ze alleen in Rotterdam, maar vanwege het succes zijn ze achter de schermen ook bezig met uitbreiding naar andere steden.

Een vegan dieet vs. een jager’s bestaan? Nee, een vegan dieet én een jager’s bestaan.
Marijke Ottema is zowel veganist als vleeseter. Lange tijd dacht zij na over de vraag of je niet én van de natuur kan houden én dieren mag doden om te eten. In haar zoektocht kwam ze erachter dat het volgen van een vegan dieet, maar ook het jagen op dieren prima naast elkaar kan. Hoe ze hiermee startte en nu haar zelf geschoten vlees eet, lees je in dit artikel.

De groene BBQ
De zomer lijkt misschien voorbij, maar ook in september zullen er nog warme zomeravonden de revue passeren. Laat die BBQ dus nog maar even in je tuin staan! Ondanks dat barbequen (nog steeds) vaak met vlees wordt geassocieerd, kan je er ook heerlijke groente en fruit op grillen, poffen, blakeren en… Verzin maar wat!

 

Laat je verse kruiden de winter overleven, begin met de voorbereidingen!
Oké, dan toch een beetje vooruitkijken richting de winter. De tijd dat je je verse kruidenplantjes een beetje onderdak moet geven wanneer je deze zelf verbouwd. Of koop je steeds verse kruidenplantjes? Heel leuk, maar wel een beetje zonde om steeds weg te gooien na het kaalplukken, niet? Je kan deze ook zelf gaan verbouwen in huis, zodat je ook in de winter lekker uit “eigen tuin” kunt koken. Op Pinterest zijn er allerlei leuke ideeën te vinden, en hier alvast een handige DIY!

 

// LUISTEREN //

Mijn vader is een afhaalchinees
Nederland is de laatste eeuw heel wat wereldgerechten rijker geworden. Het broodje kebab na het stappen is volledig ingeburgerd en de Surinaamse roti kennen we in allerlei varianten. Met eten zijn we dus heel open naar andere culturen, maar is dit ook hoe we in ons dagelijks leven met andere culturen omgaan? Waarom zien we steeds minder Chinees-Indische restaurants op straat? En hoe komt het dat roti niet meer als originele roti gezien kan worden? In de serie “Mijn vader is afhaalchinees” gaat Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter deze keukens en gerechten en geeft je er een inkijkje in.

Op ons bord
Een soort woordenboek en een vooruitblik voor hippe voedselbegrippen, dat is wat Justin Verkijk je gaat geven in zijn podcastserie “Op ons bord”. Hij gaat op zoek naar de betekenis van bijvoorbeeld een “vertical farm” en zoekt uit wat kringlooplandbouw eigenlijk inhoudt. Een mini SFYN Academie, maar dan om te luisteren!

 

// KIJKEN & VOLGEN //

Van de Zuidas naar de Zee, maar dan in Amerika: over vrijheid en oesters plukken
Abigail Carroll was vroeger zakenvrouw in New York en Parijs en had haar business goed voor mekaar. Maar toch klopte er iets niet. Ze ging terug naar haar geboorteplek en begon na te denken over haar leven. Ze hielp iemand met het maken van een business plan voor een oesterkwekerij en even later … ging ze zelf met de handen de drek in op zoek naar oesters. Zie hoe ze haar carrière volledig op een ander spoor zette!

Vegan, da’s toch niet te eten?!
Chef-kok Mathew Pritchard eet veganistisch en is ervan overtuigd dat dit dieet je fitter, sterker en gezonder kan maken. Om te laten zien dat vegan ook heel goed te pruimen is, gaat hij de uitdaging aan om voor verschillende groepen te koken en laat hij zijn publiek proeven. Tip: kijk dit niet te laat op de avond, deze man is drùùk!

 

// BEZOEKEN //

Van je familie moet je het hebben; streekproducten uit Oost-Nederland
Wat zijn de verhalen van de streekproducten van de Achterhoek? Food-designer Katja Gruijters dook de “stambomen” in van ingrediënten en producten, achterhaalde hoe deze verbonden zijn met elkaar en koppelde ze vervolgens aan verschillende gemeentes. Deze Food Farm Family gaat op tour en trapt op 29 september af op het DRU Industriepark in Ulft. 

Food Art Film Festival – Maastricht
De Jan van Eyck Academie in Maastricht staat in het weekend van 5, 6 en 7 september in het teken van het Food Art Film Festival. Samen met ander organisaties heeft Slow Food Limburg een programma opgetuigd waar je door middel van workshops, proeverijen, lezingen, performances, etentjes, wandelingen en films meer kan leren over de complexiteit en de en het belang van allerlei (!) spijsverteringssystemen. Op naar het Zuiden!

Keukenmeesters in spé – Leeuwarden
Restaurant Wannee is dé proefkeuken van de Hogere Hotelschool in Leeuwarden en daarmee een leuke plek om betaalbaar luxe uit eten te kunnen! Culinaire proefstukjes volgens de Dutch Cuisine, helemaal lokaal en goed voor mens en dier. Pak de trein en ga eens langs!

Slow Food Youth Network events
Ook wijzelf organiseren events in de verschillende regio’s. Houd daarvoor de SFYN agenda op onze website in de gaten of check onze Facebook– en Instagram.

 

– Dit artikel is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip op in de volgende #metdepaplepel.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten