Kies je regio
Terug naar overzicht

Met deze boeken kook jij je leven lang #verspillingsvrij

Ieder jaar gooien wij per persoon 41 kilo eten in de afvalbak. Zonde! Daarom hebben we een aantal kookboeken voor je op een rijtje gezet zodat je thuis minder voedsel zal verspillen. Zo kook jij je leven lang #verspillingsvrij.

Enne, dit zijn natuurlijk ook leuke cadeautips voor onder de kerstboom! #feestzonderwaste

Circular Chefs: Leer de 5 principes van klimaatvriendelijk koken
Vaker de fiets pakken, korter douchen, minder vliegen; allemaal bekende manieren om je impact op het milieu te verkleinen. Maar wist je dat een derde van alle klimaatbelasting veroorzaakt wordt door wat we eten en drinken? Met Circular Chefs ontdek én proef je hoe je jouw food footprint zo laag mogelijk houdt. Zonder concessies te doen aan de smaak! Aan de hand van vijf principes neemt Restaurant Instock je mee in de verschillende aspecten van circulair koken. Zowel Instock’s chefs als een aantal bekende chefs delen hun klimaatvriendelijke recepten. Denk aan vegan gerechten met groente van het seizoen, mannetjesvlees, van schil tot pit koken en conserveren om niets te verspillen!

Hebben of cadeau geven? Je koopt ‘m hier of bij de betere boekhandel bij jou in de buurt!

The Zero Waste Cook Book: 100 Recipes for Cooking Without Waste
Het Zero Waste Cookbook is een complete gids vermindering van voedselverspilling. Giovanna Torrico en Amelia Wasiliev hebben meer dan 100 eenvoudige recepten verzameld; van het gebruik van maïsschil voor een groentebouillon tot de citroenschil om wodka van te maken. Het boek is praktisch ingedeeld per categorie (fruit, groente, brood, zuivel, vlees en vis), zodat het een handige richtlijnen biedt in de keuken.

Hebben of cadeau geven? Je koopt ‘m hier of kijk ‘ns rond bij de betere boekhandel bij jou in de buurt!

Instock Cooking: Leer de conserveringstechnieken en geheim van chefkoks
Met Instock Cooking daagt Restaurant Instock jou uit om te koken met het eten dat je op dat moment in huis hebt. Aan de hand van acht conserveringstechnieken (inmaken in zoet en zoetzuur, fermenteren, vriezen, pekelen, roken, drogen en konfijten in vet) laat dit kookboek zien hoe je van overgebleven producten unieke gerechten creëert. Het team van Instock heeft ervoor gekozen om te werken met recepten waarin je kunt spelen met de ingrediënten. Geen tomaat in huis? Probeer het eens met paprika! Zo hoef je nooit meer iets te verspillen!

Hebben of cadeau geven? Je koopt ‘m hier of bij de betere boekhandel bij jou in de buurt! 

Waste Not: How to Get the Most from Your Food
Volgens de James Beard Foundation zijn er geen betere ambassadeurs dan chef-koks om anderen te inspireren voedselverspilling te verminderen. Niemand weet meer over het volledig benutten van bladeren, wortelen, stelen, botten, stengels en schillen dan zij. Met ruim 100 recepten laten chef-koks Rick Bayless, Elizabeth Falkner, Bryant Terry en Katie Button, lezers in Waste Not zien hoe ze allerlei soorten ingrediënten omzetten in heerlijke gerechten. Oh en het oog wil ook wat; prachtige illustraties en afbeeldingen. Kortom, een boek om je vingers bij af te likken.

Hebben of cadeau geven? Je koopt ‘m hier of kijk ‘ns rond bij de betere boekhandel bij jou in de buurt!

 

Cooking with Scraps: Turn Your Peels, Cores, Rinds and Stems into Delicious Meals
In dit boek laat Lindsey-Jean Hard door middel van 85 vernieuwende recepten zien hoe verassend lekker de ‘te vaak weggegooide’ delen van voedsel kunnen zijn.
Ze leert je hoe je zaden, stengels, toppen en korrels kan gebruiken om lekker (en zuinig) te koken: maak bijvoorbeeld pesto van de groene stengels van wortelen, verwerk het sap van witte bonen uit blik in een vegan mayonaise en serveer broccolistengels met olijfolie en wat peper en zout uit de oven. Lekker!

Hebben of cadeau geven? Je koopt ‘m hier of kijk ‘ns rond bij de betere boekhandel bij jou in de buurt!

 

Lekker Koken met Restjes
Hoe maak je van aardappelschillen knapperige chips? En hoe kun je de supermarkt helpen minder te verspillen? Het kookboek van Daisy Scholte bewijst dat je van al je restjes heerlijke, nieuwe gerechten kunt maken. Daisy laat zien dat het niet moeilijk is om van overgebleven risotto een smaakvolle burger te maken en dat je van oude oliebollen crackers kunt maken. De verrassende recepten en handige tips maken dit kookboek tot een must have voor iedere thuiskok. Nooit meer een reden om eten weg te gooien!

Hebben of cadeau geven? Je koopt ‘m hier.

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan? Deel jouw tips en verhalen op social media via #verspillingsvrij en #feestzonderwaste.

Beeld // Salomé Watel via Unsplash
Tekst // Slow Food Youth Network

Samen Tegen Voedselverspilling
SFYN Nederland is stakeholder in de alliantie van Samen Tegen Voedselverspilling. Als stakeholder richten wij ons op het voorkomen, verminderen en verwaarden van voedselverspilling in de gehele voedselketen. Binnen de alliantie zetten organisaties, overheid en kennisinstellingen zich gezamenlijk in om verspilling tegen te gaan, door krachten te bundelen en te werken aan één gezamenlijk doel: dat Nederland als één van de eerste landen ter wereld voedselverspilling met de helft weet te verminderen.

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten