Kies je regio
Terug naar overzicht

Voor echte keukenprinsen- en prinsessen #met de paplepel #7

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek, #metdepaplepel, schotelen wij je een overzicht voor van allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Time for tea
Dry january. Deed je mee? Beviel het? Of miste je toch het glaasje wijn bij het etentje buiten de deur? Dan is dit artikel een leuke om te lezen. Mariëlla Erkens is theesommelier en vertelt in haar boek ‘thee, de nuchtere neef van wijn’ over wijn-spijs combinaties en hoe je dit zelf kan aanpakken. Leuk om mee te gaan experimenteren!

Hoe gezond is vegan?
Steeds meer mensen weten wat een vegan dieet inhoudt, koks experimenteren met veganistische alternatieven en ook in de supermarkt is het vegan assortiment veel groter geworden. Dit betekent dat voedingsproducenten hier ook op inspringen. Maar wat gebruiken zij nu eigenlijk als vervangende ingrediënten en hoe goed is dit voor jouw gezondheid?

Boekenlijst over ons voedselsysteem
Langzamerhand worden de dagen weer langer (oh yes). En ondanks dat de kou nog even op zich laat wachten, is er niets lekkerder dan met een deken én goed boek op de bank kruipen. Foodtank heeft fijn leesvoer verzameld en die boekenlijst vind je hier

 

// LUISTEREN //

Cheft
Hiske Versprille is terug met haar podcast Cheft! Weer lekker wegzwijmelen bij haar verhalen en interviews over verschillende keukens en met verschillende chefs. Abonneren maar!

 

// KIJKEN & VOLGEN //

Scheikunde in de keuken
Waarom kan slagroom schiften en wat gebeurt er dan eigenlijk? Wanneer kun je tijdens het koken het beste zout toevoegen? En een gerecht moet een ‘zuurtje’ hebben. Wat betekent deze uitspraak? Antwoorden op deze vragen geeft Samin Nosrat in haar boek ‘Zout, vet, zuur, hitte’. Een soort scheikunde voor in de keuken. Ook heeft ze de gelijknamige Netflix-serie gemaakt, waarin ze aan de hand van verschillende wereldkeukens de theorie in de praktijk laat zien. Kijk en word een echte keukennerd- ehh prins(es).

 

// BEZOEKEN //

Red de wereld, eet anders
In de programmareeks ‘De Hongerige Stad’ van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, staat heel binnenkort – woensdag 5 februari – het onderwerp ‘Red de wereld, eet anders’ op het programma. Deze avond komen onder andere beleidsmakers, de mede-oprichter van Food Cabinet en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali vertellen over hun visie hoe de stad eruit moet komen te zien, zodat we in 2050 nog steeds voldoende voedsel op de wereld hebben. Wat denk jij?

Cinemangé
Op woensdag 5 februari is het weer tijd voor Cinemangé! Dit keer wordt ‘Wasted! The Story of Food Waste’ vertoond. In deze documentaire opent tv-kok Anthony Bourdain onze ogen voor een van de grootste problemen van de eenentwintigste eeuw: het jaarlijks weggooien van ruim 1,3 miljard kilo voedsel. Hoe kunnen we dit tegengaan? In de film zie je pioniers die het als hun roeping zien om voedselverspilling een halt toe te roepen. Na afloop van de film is er een nagesprek met Chantal Engelen van Kromkommer en is er ruimte voor vragen. En het is natuurlijk geen foodfilmavond zonder eten zelf. Daarom zijn er ook weer lekkere hapjes!

Het land van de honing
“Neem nooit meer honing weg dan de bijen kunnen missen” is het motto van Hatidze Muratova: de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. In de docu ‘Honeyland’ wordt Hatidze drie jaar lang gevolgd in het gebergte van Noord-Macedonië. Daar woont ze in een stenen huisje samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor een dramatische wending in Hatidze’s oude leven. Tijdens de eerste editie van ‘Klaar voor Actie!’ verzorgt SFYN Amsterdam het randprogramma in filmhuis Rialto. Indrukwekkende film; die wil je zien!

Foodfestivals
Het is januari en tijd om de agenda alvast te gaan vullen met alle foodfestivals die er dit jaar aan zitten te komen! Dat kan niet vroeg genoeg, toch?!

Lokaal in Amsterdam
Je boodschappen doen bij lokale producenten. Misschien wel iets wat je je hebt voorgenomen dit jaar. Of niet, en vind je het gewoon een fijne gedachte dat hetgeen wat je eet niet de halve wereld over heeft gevlogen maar gewoon uit de buurt komt. Waar je dan in Amsterdam terecht kunt, daar geeft Samuel Levie je graag advies over. Lekker!

Slow Food Youth Network events
Ook wijzelf organiseren events in de verschillende regio’s. Houd daarvoor de SFYN agenda op onze website in de gaten of check onze Facebook– en Instagram.

 

– Deze #metdepaplepel is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip op in de volgende #metdepaplepel.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten