Kies je regio
Terug naar overzicht

Of je (vega)worst lust? #met de paplepel #8

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek, #metdepaplepel, schotelen wij je een overzicht voor van allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Vega worst
Van 9 tot en met 15 maart is alweer de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Heb jij misschien al wel de intentie om vegetarisch door het leven te gaan, maar weet je nog niet precies hoe en wat? Op deze website vind je lekkere vega recepten, advies hoe je zonder vlees aan je voedingswaarden komt en kan je je direct aanmelden. Doe je mee?

Wat vervangt vlees?
Stel je voor: je eet vegetarisch, je staat in de supermarkt voor het schap met vleesvervangers en je neemt een kijkje op de ingrediëntenlijst van een groenteburger. Wat zit hier dan eigenlijk allemaal in? Wat zijn de fabels en wat zijn de feiten? Wat doen de voedingsstoffen uit de vervangers met je? NPO Focus vertelt het je!

Het laatste foodnieuws op de (digitale) mat.
Wij doen het via #metdepaplepel, onze vrienden van Food Hub doen het via hun maandelijkse Food Hub Letter. Een zorgvuldig gecureerde nieuwsbrief met mooie, inspirerende of bizarre verhalen uit de wereld van voedsel en landbouw. Abonneer je deze maand op de Food Hub Letter via: en win een alles-wat-je-moet-weten-over-voedsel-boekenpakket! Dat wil je!

 

// LUISTEREN //

Smaakmakers.
In deze podcast vertelt Isabel Boerdam – van de Hippe Vegetarier & initiefneemster van de Nationale Week Zonder Vlees – je over hoe het voor haar was om vegetarisch te gaan eten, hoe haar leven nu is en hoe zij de toekomst voor vegetariërs ziet. Zou de hele wereld vegetarisch zijn over 10 jaar?

De Eeuw van mijn Dochters.
Dan een lesje over de toekomst van voedselproductie. In deze podcast spreekt Art Rooijakkers met twee professionals. De één voorziet een toekomst waarin ons eten uit het lab komt en de ander verwacht een enorme kans voor gedroogd voedsel. Luister! En wat denk jij?

 

// KIJKEN & VOLGEN //

Een kijkje in sterrenkeukens.
Deze nieuwe serie van De Sterrenkaart van de Belgische kookkanaal njam! staat helemaal in het teken van Nederlandse sterrenkoks. Volg en krijg een kijkje in de keuken van Joris Bijdendijk (restaurant RIJKS*, Amsterdam), Jonnie Boer (De Librije***), Danny Tsang (O&O*), Margo Reuten (Da Vinci *) en Syrco Bakker (Pure C **). Tip: niet kijken als je honger hebt!

 

// BEZOEKEN //

Groente op het menu
Niet alleen kun je thuis aan de slag gaan met de Nationale Week Zonder Vlees. Ook verschillende horeca doen mee via de Vegetarische Restaurantweek! Op verschillende plekken in het hele land kun je aanschuiven en je laten verrassen hoe lekker vegetarisch eten kan zijn!

Een heerlijke combi: eten & geschiedenisles
Spijspad organiseert culinaire foodtours met een historische bite. Houd hun Insta en Facebook in de gaten om up to date te blijven van hun smakelijke tours!

Plofkip of plofklimaat?
SFYN Utrecht organiseert op zondag 15 maart weer een nieuwe editie van Food Politics. Dit keer in het teken van dierenwelzijn en het klimaat. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor dierenwelzijn binnen de veehouderij, goed nieuws zou je denken! Maar gaat dier- en milieuvriendelijk wel altijd samen? Of zullen we moeten kiezen voor duurzaamheid óf dierenwelzijn? Samen met Michiel Korthals, Ingeborg de Wolf en Rutger en Christiane Hennipman zal het publiek op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen.

Ondernemende voedselverhalen
SFYN Brabant organiseert op donderdag 19 maart het eerste Food Café in Den Bosch. Met een drankje in onze hand snijden we voedselgerelateerde onderwerpen aan als voeding, landbouw en klimaat en gaan daarover met elkaar in gesprek. Bereid je voor op 20 slides in 20 seconden en 3 toffe verhalen van jonge voedselondernemers!

Leren proeven in het theater
Een smaakcollege in het theater?! Die geeft expert op het gebied van eten – Joël Broekaert – ons tijdens zijn theatertour ‘Proefles’. In zijn voorstellingen leert hij je over het verschil tussen smaak en aroma, weet je waarom je nooit meer op chocolade moet kauwen en waarom vet eten zo lekker is. Ga lekker op pad!

Slow Food Youth Network events
Ook wijzelf organiseren events in de verschillende regio’s. Houd daarvoor de SFYN agenda op onze website in de gaten of check onze Facebook– en Instagram.

 

– Deze #metdepaplepel is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip op in de volgende #metdepaplepel.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten