Kies je regio
Terug naar overzicht

Op weg naar #zerohunger

Op 16 oktober schoven we met SFYN Brabant aan tafel bij World Food Day tegen honger. Het voelde een beetje raar, wetende dat sinds een paar jaar het aantal mensen dat niet genoeg te eten heeft weer groeit. Elke dag gaan 820 miljoen mensen met honger naar bed. Om hier meer aandacht voor te vragen en samen te zoeken naar oplossingen die Nederland te bieden heeft tegen #zerohunger staan we jaarlijks stil bij World Food Day. Ook wij vanuit SFYN Brabant waren aanwezig. Wat kan jij doen?

 

Tekst // Desiree Kox
Beeld & bron // World Food Day

1 op de 9 mensen gaat met honger naar bed
Tijdens World Food day staan we jaarlijks stil bij ons voedselsysteem, hoe zorgen we dat dit meer in balans is? Dat iedereen voldoende gezonde voeding krijgt? Dat in 2030 honger niet meer voorkomt, zoals in de Sustainable Development Goals staat?

2030, dit is al over 10 jaar. Tijd voor actie dus. Ook jij kan bijdragen, want wat je eet heeft invloed op het eten van anderen. Stem dus met je vork. Door bewuste en betere keuzes te maken op het gebied van voedsel en deze kennis te delen met je omgeving.

Wij delen graag de kennis van World Food Day met jullie. 5 tips om bij te dragen aan #zerohunger in 2030:

1. Kies voor een duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten
De productie van dierlijke en plantaardige eiwitten heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Zo heeft veeteelt bijvoorbeeld veel landbouwgrond nodig, waarvoor veel bos wereldwijd verdwijnt. Ontbossing is niet alleen belastend voor dieren, planten en de inheemse bevolking, maar draagt ook bij aan klimaatverandering, waardoor oogsten mislukken en ecologische systemen veranderen. Daarom is een duurzame balans tussen dierlijke eiwitten (zoals vlees, melk en eieren) en plantaardige eiwitten (zoals noten, peulvruchten en granen) essentieel.

Plantaardige eiwitten van Brabantse grond:
– vervang je bakje yoghurt eens met een plantaardige variant zoals Alpro soja. Wist je dat de soja van Alpro uit Europa komt en ook in ons mooie Brabant soja geteeld wordt?
–  varieer met de quinoa van Lola Quinoa, dit is van nature een eiwitrijk product en kan je gebruiken als rijstvervanger, door je salade of overnight oats.

2. Eet lokaal en met de seizoenen mee
We zijn zo gewend dat haast alle producten die we eten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Grote hoeveelheden voedsel worden ingevoerd van verre landen, terwijl Nederlandse en Europese boeren het hele jaar door producten kunnen leveren waarmee we gevarieerd en gezond kunnen eten. Lokaal en met de seizoenen mee eten zorgt voor een korte voedselketen. Dat biedt toegevoegde waarde voor de boer en vormt een belangrijke basis voor (duurzame) kringlooplandbouw.  Hoe werkt zo’n korte keten? We ontdekten met Van Akker tot Bakker de korte keten van een melkveehouder en een molenaar in Etten-Leur. Ontdek hier meer over onze excursie.

3. Verspil zo weinig mogelijk
Voor de productie van voedsel is een grote hoeveelheid land, water en arbeid ingezet. Minder voedsel verspillen is één van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. We gooien in Nederland voor 5 miljard euro aan voedsel weg. Brabantse bedrijven zoals de Verspillingsfabriek en Botanic Bites redden voedsel dat anders weggegooid wordt en maken er smaakvolle producten van. Wil jij ook een verspillingsvrij gerecht koken? We aten tijdens de World Food day deze heerlijke verspillingsvrije polenta van Yvette van Boven, aanrader!

4.Betaal een eerlijke prijs
We geven veel minder geld uit dan vroeger aan ons eten, nog slechts 10-12% van ons inkomen waar dit voorheen 20% was.  Het gekke is dat we degene die ons voedsel verbouwen, de boer, niet belonen. Vaak kan die niet goed leven van wat wij voor zijn producten betalen in de supermarkt. Door je producten direct bij de boer in te kopen, voorkom je dit omdat er geen tussenpartijen zijn die onnodig geld kosten. Extra leuk aan het bezoekje aan de boer, je bent in de natuur,  je leert vaak nieuwe gewassen kennen en met de seizoenen koken. Geen tijd om langs de boer te gaan? Neem een pakket bij Boerschappen of kijk naar andere groentepakketten in jouw regio.

5. Eet minder bewerkt voedsel en meer groenten en fruit
Zero hunger gaat niet alleen over de beschikbaarheid van voedsel, maar ook over de beschikbaarheid van gezond voedsel. Voor kleine boeren, mensen die wonen in conflictgebieden of die slachtoffer zijn van milieurampen, is vers en gezond voedsel niet altijd beschikbaar en soms ook veel duurder. Tegelijkertijd zijn voedselpatronen drastisch veranderd. Op plekken waar welvaart is, maar ook op plekken waar mensen weinig te besteden hebben. We maken steeds meer gebruik van bewerkte producten, kant-en-klaarmaaltijden en fast food. Een ongezond voedingspatroon kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals obesitas. Kies wat vaker als lekkere trek voor snacktomaatjes of paprika (biologisch).  Meer weten over biologische groenten? Wij gingen langs bij Oirschot Organics. 

P.s. benieuwd wat SFYN Brabant nog meer doet? Volg SFYN Brabant op Facebook en Instagram! Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten