Kies je regio

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Wij zijn een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Slow Food Youth Network (SFYN)* is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. Voedsel heeft namelijk meer impact dat je denkt: het heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische uitdagingen van deze tijd. Als onderdeel van het internationale Slow Food netwerk willen wij lekker eten dat zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt en waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt.
SFYN gelooft dat wij, als jongeren, een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengen we jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar. Dit doen we door middel van eat-ins, proeverijen, evenementen zoals World Disco Soup Day, talkshow Als Warme Broodjes, campagnes zoals voedselonderwijs en projecten zoals de SFYN Academie.
* Voorheen kende je ons als de Youth Food Movement (YFM)

Slow Food Youth Network Nederland (SFYN NL) is onderdeel van SFYN International: het internationale jongerennetwerk van Slow Food.

Slow Food werd in 1989 opgericht als reactie op fast food, smaakvervlakking en de toenemende uniformiteit van voedsel en is inmiddels in ruim 160 landen te vinden, ook in Nederland. De laatste jaren is Slow Food zich steeds meer gaan bezighouden met het systeem van voedselproductie als geheel. Het is dus niet zozeer een beweging die draait om ‘langzaam’ eten, maar op een meer holistische manier de wereld benadert. De productiewijze, de economische en politieke context waarin het geproduceerd is en de wetgeving die ermee gemoeid is: alles wat met de productie van eten te maken heeft, is belangrijk voor de toekomst van mensen en de wereld. Behoud van authentieke soorten en rassen – de biodiversiteit – staat voorop, kleine boeren met meerdere gewassen op hun land moeten worden beschermd tegen de politiek van meer megafarms, en mensen moeten weer weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarmee waarderen ze eten meer en als dat gebeurt, zal niet alleen de wereld beter worden, mensen zullen ook meer genieten van het leven.

Het Slow Food Youth Network verbindt de verschillende nationale SFYN’s (of equivalenten daarvan) en stelt hen in staat om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Daarnaast geeft het jongeren die er werken een fantastische kans om overeenkomsten en verschillen tussen landen en culturen te leren kennen, politiek en ecologisch na te denken en samen een groot netwerk van voorwaartse beweging te vormen.

Lianne de Bie

Directeur SFYN Nederland

Ik geloof dat de wereld er een stuk beter uit zou zijn als wij meer respect hebben voor voedsel. Vanuit die overtuiging sloot ik mij in 2018 aan bij SFYN Utrecht en inmiddels ben ik sinds augustus 2019 directeur van deze broodnodige beweging. Een beweging met veel verschillen maar waar iedereen zich verantwoordelijk voelt voor een beter voedselsysteem. Waar jongeren zich eigenaar voelen van de verandering die zij mogelijk kunnen maken. Als directeur focus ik mij op het creëren van dit eigenaarschap in de de voedselketen.

SFYN Nederland

Saskia Littooij

Communicatie Manager & Regio Coördinator

Van boer tot consument en van wetenschapper tot beleidsmaker; ik zie het als een uitdaging om mensen te inspireren en verbinden door complexe voedselvraagstukken op de (online) kaart te zetten. Ik zet mij daarom vol enthousiasme in voor de communicatie en regio coördinatie van Slow Food Nederland & Slow Food Youth Network Nederland.
Ik zie goed voedsel en lekker eten als twee essentiële ingrediënten om individuen samen te brengen en mensen te prikkelen. Dit realiseerde ik mij toen ik deelnam aan een documentaire over duurzaamheid in de Europese voedsel -en landbouw sector. Sindsdien wil ik niet alleen mezelf, maar ook anderen verleiden tot juiste voedselkeuzes en daarmee een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Geef mij dus maar een bord vol creatieve campagnes en ambitieuze doelen voor  een gezond en eerlijk voedselsysteem, want dáár bijt ik mij graag in vast.

SFYN Nederland

Arjanne Bode

Coördinator SFYN Academie

Vanuit creatief oogpunt vind ik het ontzettend inspirerend om onze voedselketen te onderzoeken en samenwerkingen aan te gaan met specialisten. Als kunstenaar onderzocht ik alles rondom de “aanlandplicht” en de bijvangst-problematiek in de Nederlandse visserij, wat onder andere resulteerde in een tank met getatoeëerde vissen. Dit smaakte naar meer: nu als academie coördinator maak ik nog steeds mensen bewust van knopen in de voedselketen en breng ze samen om verandering te realiseren. 
 
Bijzonder SFYN moment: 
In september 2018 gingen we op de fiets naar Terra Madre, om te laten zien dat je samen echt iets kunt veranderen en kunt laten zien dat er alternatieven zijn. In dit geval voor duurzaam reizen, maar dat voelde al als een enorme overwinning. Vervolgens leerden we op Terra Madre het fantastische internationale netwerk kennen. Een warm bad waarin bevestigd werd dat we niet alleen zijn in de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. 

SFYN Nederland

Lisa de Koning

Productieleider

Ik ben met Slow Food in aanraking gekomen, toen ik vijf jaar geleden het Slow Food Film Festival in Deventer bezocht. Om het jongerennetwerk (SFYN) te leren kennen besloot ik in 2016 in een opwelling om af te reizen naar Terra Madre; hét tweejaarlijkse evenement van Slow Food International waar leden van over de hele wereld samen komen. Daar heb ik echt genoten van mijn favoriete dingen: reizen, mensen ontmoeten en natuurlijk alles (over) eten. Daarna heb ik deelgenomen aan de SFYN Academie van 2017, werkte ik als productieleider voor projecten als SFYN Food Pioneers en de SFYN Academie en werk nu als projectleider aan Boer Bistro.

SFYN Nederland

Katja Baldus

Voorzitter SFYN Nederland / SUSTAINABILITY & CORPORATE GOVERNANCE AT PWC NEDERLAND

Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland, maar op mijn 19de keerde ik de rug naar mijn moederland om Europa te veroveren. Op mijn weg naar Amsterdam, waar ik inmiddels een jaar woon, had ik de kans om in drie landen te leven waar eten een centraal aspect van de samenleving is: Frankrijk, Italië, en Spanje. Vooral in Frankrijk en Italië heb ik voedsel als iets ervaren dat mensen samenbrengt. Deze ervaring had een duidelijke invloed op mijn relatie met voedsel, wat sindsdien ook een centraal aspect in mijn leven is geworden. Als voorzitter van SFYN Nederland wil ik het kantoor en de regio’s zo goed mogelijk ondersteunen, zodat zij ons voedselsysteem kunnen veranderen.

 

Bijzonder SFYN moment
Mijn bijzondere SFYN moment was ongetwijfeld als delegate mee naar Terra Madre 2016 en 2018 te mogen gaan. Ik ben nog steeds aan het nagenieten – de kracht van de internationale beweging voelen, inspirerende mensen uit de hele wereld te leren kennen, samen eten, diepe gesprekken over het voedselsysteem voeren met mensen die men sinds vijf minuten kent, nieuwe vriendschappen maken… Het was, in het kort, een geweldige ervaring!

SFYN Nederland

Brenda Poot

Secretaris

Opgroeien tussen de kassen in het Westland, waar met de modernste technologie voedsel wordt verbouwd, heeft de nieuwsgierigheid naar voedsel in mij aangewakkerd. Ondanks dat je er middenin woont lijkt het toch een beetje een ver-van-je-bed-show. Ik wilde meer over het gehele voedselsysteem leren en had mij daarom aangemeld voor de SFYN academie. Naast de academie ben ik de afgelopen jaren ook bij vele andere activiteiten geweest, die mij allen hebben geïnspireerd en vaak met nog meer vragen naar huis hebben gestuurd. Maar bovenal heeft laten zien dat je zelf ook verandering in gang kan zetten: vote with your fork!

 

Bijzonder SFYN moment

Mijn meest bijzondere SFYN moment was de reis naar Schotland. Hier zag ik dat er ook een lokale SFYN organisatie actief is en dat er warme contacten zijn vanuit Nederland met andere Slow Food en SFYN organisaties. Een wereldwijd netwerk waar iedereen zich inzet voor hetzelfde doel: good, clean en fair voedsel, vind ik heel bijzonder. Ik hoop dat ik dit ook nog eens kan ervaren tijdens Terra Madre!

SFYN Nederland

Sem Roefs

Penningmeester / Projectmanager The Foodhub

Na tien jaar in de horeca te hebben gewerkt, begon ik me af te vragen waar al het eten vandaan kwam dat ik serveerde. In Nederland kan je dan niet om het Slow Food Youth Network heen dus melde ik me aan voor de SFYN Academie van 2017. Het was een geweldig jaar waarin ik enorm veel leerde en geweldig interessante mensen heb ontmoet. Wat ik zo fantastisch aan voedsel vind, is dat het alles omvat wat ik interessant vind. Voedsel raakt aan cultuur, geld, politiek, eten etc. Tegenwoordig werk ik als projectmanager bij Food Hub.  Als penningmeester van SFYN wil ik samen met anderen het voedselsysteem Good, Clean & Fair maken voor iedereen.

SFYN Nederland

Amber Harms

Algemeen bestuurslid SFYN Nederland / Product Manager Nestlé

Op 6-jarige leeftijd heb ik vegetariër zijn ‘uitgevonden’. De voornaamste reden was toen dat een varken mijn lievelingsdier was. Die eet je toch niet op? Het bewustzijn van voeding zat er vroeg in, maar de zoektocht naar wat ‘eten’ is ging door. Diezelfde nieuwsgierigheid en wil om consumenten en het voedselsysteem te begrijpen, heeft mij aan het werk gekregen bij het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld; Nestlé. Waar ik dagelijks bezig ben met hoe wij als grote speler een bijdrage kunnen leveren aan een beter voedselsysteem.

SFYN NEDERLAND

Jennifer Parramore

Algemeen bestuurslid en Landbouwhuisdieren-arts

Met een voorliefde voor natuur en dieren, een gezin dat graag de discussie aan gaat en een oneindige nieuwsgierigheid, ben ik sinds jongs af aan op zoek naar een antwoord op de vraag wat ‘goed’ eten is. Hier zijn zoveel verschillende meningen over, en ik wil ze allemaal horen! SFYN is hierbij onmisbaar; sinds ik onderdeel ben van deze beweging heb ik zoveel nieuwe kennis, vriendschappen en ideeën opgedaan, dit gun ik iedereen. Als algemeen bestuurslid wil ik dit ook bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. Wanneer we verschillende kennis en achtergronden samen brengen, kunnen we samen heel veel bereiken. 

Meest bijzondere SFYN moment
De mogelijkheid om een half jaar lang de dialoog aan te gaan met allerlei mensen uit het voedselsysteem, was voor mij prikkelend en motiverend om meer te weten te komen over de impact die wij kunnen maken als we samenwerken als jonge voedselveranderaars. Daarom vond ik de SFYN academie heel bijzonder; de passie en kennis van mensen, het vertrouwen onderling en de verbinding creëert een inspirerend ‘yes we can’ gevoel!

SFYN NEDERLAND

Merijn Koops

Productielid / Founder van The Work Embassy / Ambassador bij Thirty030

Vanuit kinds af aan de liefde voor eten meegekregen. Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit een betere nasi goreng gegeten dan die van mijn moeder! Na het atheneum heb ik de koksopleiding van de Hotelschool Ter Duinen in België gedaan. Hierna heb ik Hotel Management gestudeerd en onder andere gewoond en gewerkt in London, Bonaire en Colombia. Nu woon ik weer in het prachtige Nederland. En ben ik The Work Embassy begonnen, een international hospitality talent agency.  Wij helpen restaurants, hotels & cafés met het vinden van talent binnen heel Europa. Bij SFYN Utrecht zet ik mij met veel liefde in voor Good, Clean & Fair food.

SFYN Utrecht

Joyce Schloesser

Projectleider Nutrition & Health NIZO Food research

Met mijn bijdrage aan SFYN Utrecht kan ik verschillende passies combineren, waarvan voeding er een is, maar ook het werken in teamverband en het enthousiasme van andere leden zijn voor mij belangrijk.

SFYN Utrecht

Anouk Hendrikse

Voorzitter SFYN Rotterdam & Projects Trainee YSE

Het intrigeert mij waarom veel mensen zoveel ongezonde keuzes maken. Ik geloof erin dat voeding in grote mate samenhangt met welzijn & gezondheid en ik zou dan ook mensen willen inspireren en motiveren om gezonder te gaan leven. Bij SFYN hoop ik meer mensen bewust te maken van hun eetgewoontes om zo bij te dragen aan niet alleen gezondere mensen, maar ook een ‘gezonder’ voedselsysteem!

SFYN Rotterdam

Anne Luz Pijnenburg

Voorzitter SFYN Amsterdam, Host bij Conscious Hotels & Community Builder bij De Krekerij

In mijn zeven jaar lidmaatschap heb ik verschillende rollen vervuld waarvan een van de meest leuke was; projectleider zijn van het evenement World Disco Soup Day ’17 en ’18! En nu, heel leuk, komt dan het moment dat ik mezelf voorzitter van SFYN Amsterdam mag noemen! 

Ik ben afgestudeerd geograaf en ben gespecialiseerd in stedelijke en voedselvraagstukken. De impact van urbanisatie en onze consumptiepatronen op het milieu zijn thema’s waarin ik me al jaren graag in verdiep. Dan komt daar nog tien jaar horeca bovenop, met mijn neus boven de lekkerste gerechten maar ook met mijn neus in de prullenbakken waar zoveel voedsel verspild werd.. zodoende kom je uit op deze passie om echt iets te doen met eten, gastvrijheid en duurzaamheid!

 

Beste SFYN Moment
Het is voor mij super belangrijk om mensen in het netwerk en daarbuiten op een positieve manier te laten zien wat we allemaal kunnen doen om ons voedselsysteem duurzamer te maken. Daarom ben ik super trots op onze laatste World Disco Soup Day, waar we met workshops tips en tricks gaven over hoe we thuis ons voedselverspilling kunnen verminderen! En dat allemaal terwijl we ook dansten op disco deuntjes en we samen mochten werken met alle andere food waste fighters die actief zijn in Amsterdam!

 

Je kunt mij wakker maken voor…
Een geroosterd broodje met kaas en appelstroop

SFYN Amsterdam

Anne Groen

Communicatie SFYN Amsterdam & Consultant Regulatory Affairs Food

Met een achtergrond aan de kunstacademie en in voeding adviseer ik momenteel ondernemers in de voedingssector. Bij vraagstukken over interpretatie van levensmiddelenwetgeving en voedselveiligheid. Ik probeer zo misleiding op voedselverpakkingen te voorkomen en voedsel veilig te houden, en help hierbij zowel startups als grotere voedingsbedrijven. Ik klim graag in de pen en ben verzot op spontane reizen, couchsurfing en -hosting en ecodorpen.

 

Mijn bijdrage aan SFYN
Startend als vrijwilliger ondersteunend bij de communicatie in seizoen 2018, maak ik nu deel uit van het bestuur van SFYN Amsterdam en neem ik de communicatie voor mijn rekening. Ik krijg altijd energie van de creatieve ideeën en de sfeer tijdens vergaderingen.

 

Tofste SFYN moment
De regiodag op de bioboerderij in Oost Groningen van de ouders van SFYN Groningen lid Marije! Tussen diezelfde dag geboren kalfjes was het een bijzondere locatie voor een eerste keer kennismaken met andere SFYN regio’s en het landelijk SFYN bestuur.

 

Je kunt mij wakker maken voor…
Zelfgebakken 100% desembrood van meel van Weesper wieken met een scherpe picual olijfolie of voor een boottocht met verse visvangst op de Wadden. Ahoy!

SFYN Amsterdam

Marrit Kuyng Ok Schakel

Vice-voorzitter SFYN Amsterdam

Na bijna drie jaar voorzitter van SFYN Amsterdam geweest te zijn, geef ik het stokje over aan topper Anne Luz. Ik hou mij nu bezig met intern beleid en de organisatiestructuur van onze regio. Daarnaast draai ik graag een aantal prjoecten, waaronder een samenwerking met de HvA met een interactieve stelling.  

SFYN Amsterdam is inmiddels niet meer weg te denken uit het voedsellandschap in Amsterdam en omstreken. Dat is te danken aan oa. mijn voorganger Ingrid van het Rijt, maar ook aan alle bestuursleden die zich in de vorige jaren hebben ingezet. We zijn nu heel goed in het verbinden, door samen te werken met veel verschillende partijen, daar ben ik super trots op!

 

Waarom ben je bij SFYN gegaan?
Enerzijds om ervoor te zorgen dat het een representatieve groep zou worden. Er zaten geen “boeren” in het bestuur van SFYN en ik vindt het belangrijk dat je een dialoog kunt voeren met verschillende betrokkenen in de voedselketen. In plaats van het hebben over boeren, is het zo belangrijk om het gesprek aan gaan met telers, boeren, etc. 

Anderzijds wilde ik verandering aanjagen door gebruiken van een non-violent resistance techniek. Het voorbeeld is Zuid-Korea, omdat ze daar door de straten van Seoul hebben gelopen, gedanst, gezongen met miljoenen mensen op een vredelievende manier. Echter hebben ze daarmee hun corrupte president kunnen afzetten. Ik hoop ik dat jonge mensen geïnspireerd raken om in actie te komen.

 

Je kunt mij wakker maken voor…
Kimchi Jiggae (dat is een Koreaanse stew).

SFYN Amsterdam

Jascha Goudt

Algemeen Bestuurslid SFYN Amsterdam

Toen ik studeerde aan de Hogere Hotelschool van Maastricht leerde ik Slow Food kennen, ik werd meteen enthousiast van alles wat er werd neergezet en waar ze voor stonden. Tijdens mijn tijd als bedrijfsleider bij restaurant Merkelbach kwam ik er achter hoe groot de beweging daadwerkelijk is. En hoe belangrijk de rol van de horeca hierin is. Gasten een beleving geven in een restaurant en ze bewuster laten worden van wat ze eten door kennis te delen, is iets waar ik heel enthousiast van wordt.

 

Beste SFYN moment
Op 5 mei 2018 werden er weer door de hele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, dit jaar was ‘De Lieve Stad’ het thema. Namens SFYN besloten wij een vrijheidsmaaltijd te organiseren waar wij jonge nieuwkomers en jonge Amsterdammers samen zouden laten komen. ‘s Middags werd er door door middel van workshops gekookt met producten die anders zouden worden weggegooid. Daarna gingen wij met z’n allen aan tafel om van alles te genieten wat we ‘s middags hadden gekookt. Eten verbindt!!

 

Je kunt mij wakker maken voor…
Kaas kaas en nog eens kaas! 

SFYN Amsterdam

Jori Langwerden

Penningmeester SFYN Amsterdam & projectleider bij Stichting Milieukeur

Ik ben projectleider plantaardig agroketens bij SMK (Stichting Milieukeur), een bedrijf dat verschillende duurzame keurmerken beheert. Daar hou ik me bezig met verduurzamen van de landbouw in Nederland.

 

Beste SFYN moment
Mijn leukste SFYN momenten zijn wanneer bij een workshop of evenement iedereen samen aan het koken is, daar merk je echt dat voedsel verbindt.

 

Je kunt mij wakker maken voor…
Eigenlijk voor ieder origineel gerecht wat met goede ingrediënten en aandacht bereid is!.

SFYN Amsterdam

Katie Daniels

Secretairs SFYN Amsterdam

Sinds oktober 2018 maak ik deel uit van het bestuur van SFYN Amsterdam waarbij ik de rol van secretaris mag vervullen. Een eervolle taak, aangezien deze nieuwkomer nog maar net de voedselsector is binnengestapt.

Op dit moment volg ik de minor ‘Global food security’ waar ik nadenk over het voedselvraagstuk vanuit een economisch, politiek en sociaal oogpunt. Tijdens mijn bachelor Culturele Antropologie heb ik onder anderen geleerd situaties vanuit de belevingswereld van anderen te begrijpen. Met deze skills en kennis zou ik graag de voedselindustrie een beetje (boel) beter willen maken. In mijn vrije tijd zing en dans ik bij musicalvereniging Unidos en daag ik mezelf uit tijdens bootcamp en zwemtrainingen. Voor de kost werk ik bij het Kweekcafé in Haarlem. Een gezellig en inspirerend café waar veel aandacht is voor seizoensgebonden producten en duurzaamheid in het algemeen.

 

Je kunt mij wakker maken voor…
Tot slot, kan ik optimaal genieten van de kleine dingen in het leven. Bomen in mooie herfstkleuren, fietsen met de wind mee, de geur van vers brood en koffie, of een stukje zelfgemaakte appeltaart. Heerlijk!

SFYN Amsterdam

Elisabeth Tschogl

Vrijwilliger SFYN Amsterdam

Voedsel zelf maken, eigen groenten en fruit verbouwen, lokale structuren, met de seizoenen eten, de waarde van de producten in eer houden: zo ben ik op onze kleinschalige familieboerderij in Oostenrijk opgegroeid. Nu ik in de stad woon, zoek ik steeds naar manieren om daar zo dicht mogelijk bij te komen.

 

Waarom ben je bij SFYN gegaan?
SFYN biedt mij inspiratie, de ruimte om kennis te delen en nieuwe vrienden, waarmee ik oneindig over eten kan praten en vol genot kan tafelen.

 

Wat is je rol binnen SFYN?
Ik ben bestuurslid van SFYN Amsterdam, zorg er voor structuur en zet mooie workshops neer.

 

Je kunt mij wakker maken voor…
Als je me echt ooit ’s nachts wakker wilt maken, doe dat dan voor een stevig, kruidig, vers en zelfgebakken speltbrood met een klein beetje boter en chili erop!

SFYN Amsterdam

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten