Kies je regio
Terug naar overzicht

SFYN Europa Weekend

Ruim een maand geleden kwamen jongeren uit alle hoeken van Europa bij elkaar voor de SFYN Europa Meeting. Oók SFYN Nederland was van de partij.

Met twee volgeladen auto’s (oa. met Remeker kaasBrandt & Levie worst, pasta van ondergewaardeerde groenten én SFYN x Gulpener UR-bier), reden wij richting het zuiden van Duitsland. Daar dompelden wij ons – samen met zo’n 60 andere Europese SFYN’ers – onder in de wereld van good, clean en fair voedsel. Benieuwd wat dat inhoudt? Een verslag van dag tot dag.

Tekst // SFYN Nederland
Beeld // Andrea Bolognin & Brenda Poot

Voedsel verbindt en gaat voorbij landsgrenzen
Voedsel verbindt. Dat werd weer eens goed duidelijk tijdens de SFYN Europa Meeting. Al bij aankomst op het terrein, was het een fijn weerzien van oude bekenden en enthousiaste nieuwelingen. Zo waren er jongeren uit Armenië en Albanië, maar ook Portugal, Frankrijk en Italië waren goed vertegenwoordigd. Het resultaat? Een mengelmoes van gemotiveerde jongeren uit maar liefst 15 Europese landen, die de complexiteit van ons landbouw- en voedselsysteem willen begrijpen en – waar nodig en mogelijk – willen verbeteren.

SFYN EU Meeting 5

‘Hermannsdorfer’, wattes?
Goed, SFYN gaat dus voorbij landsgrenzen en verliest daarbij het gezamenlijk doel niet uit het oog: good, clean en fair voedsel voor iedereen! Dat werd uiteraard ook doorgevoerd in de locatiekeuze van het weekend. Zo vertoefden we drie dagen lang op een grote, brede biologische boerderij: Hermannsdorfer genaamd. Een groene locatie waar niet alleen varkens, kippen en geiten gehouden worden, maar een plek dat ook ruimte biedt aan een bakkerij, bierbrouwerij, biergarten, moestuin, slachthuis, park én een grote open keuken. Voor ieder wat wils, maar vooral met een interessante geschiedenis…

Van grootschalig slachthuis naar breed & biologisch boeren
Het verhaal van de Hermannsdorfer boerderij gaat terug naar de jaren vijftig. Destijds was Karl Ludwig Schweisfurth de eigenaar van Herta, een Duits vleesproductiehuis, waar maar liefst 20.000 varkens per week geslacht werden. Productie draaien was één van de belangrijkste speerpunten in de voedselindustrie in die tijd en vlees stond (bijna) dagelijks op het menu van vele consumenten (die het konden betalen). Met maar liefst 6 productielocaties, een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljard Duitse Mark en meer dan 5000 werknemers speelde Herta een grote rol in de industrialisatie van de vleesproductie in Europa.

Ondanks dat het bedrijf economisch goed draaide, knaagde er iets aan Karl Ludwig Schweisfurth. Langzaam maar zeker, kwam hij erachter dat de processen zó gestandaardiseerd waren, dat er geen sprake meer was van de vaardigheden van een ‘meester-slager’. Bovendien schrok hij van de leefomstandigheden van ‘zijn’ dieren en bekritiseerden zijn kinderen zijn ethische principes en zijn manier van zakendoen. Geen van hen wilde zo’n bedrijf overnemen.

Het keerpunt kwam in 1984. Toen besloot Karl het familiebedrijf te verkopen en opnieuw te beginnen met iets kleins, beheersbaars en op menselijke schaal. Hij wilde zijn bedrijf weer terugbrengen naar de basis. Onder het motto: ‘leven en werken in grotere harmonie met de natuur’ startte hij bio-boerderij Hermannsdorfer in Beieren. Zo bracht hij de ambacht van het slagersvak terug en blies ook de ambacht van bakkers en kaasmakers nieuw leven in.

SFYN EU Meeting 1

Tot op de dag van vandaag streeft Hermannsdorfer principes na die verder gaan dan efficiëntie en standaardisatie. Men kijkt nu naar de relatie tussen mens en dier, maar houdt ook rekening met de belasting van het land en water. Bovendien wordt ambachtelijk vakmanschap gestimuleerd door middel van een eigen kleinschalige bierbrouwerij, bakkerij, varkenshouderij én kleinschalig slachthuis (waar ook dieren uit de nabije omgeving geslacht kunnen worden). Van elke euro die Hermannsdorfer verdient, gaat 40 procent naar de boeren en nog eens 40 procent naar de ambachtslieden.

Tegenwoordig is Hermannsdorfer niet alleen een populaire plek om hun goede producten, maar ook een plek waar mensen in het weekend komen voor een lokaal gebrouwen Beiers biertje of rondleiding over de boerderij. Zo mocht óók SFYN gebruik maken van deze prachtige, natuurlijke locatie!

SFYN EU meeting 2

SFYN in Europa
Ondanks dat het een SFYN Europa meeting was, en samenwerking tussen Europese landen centraal stond, werd het internationale karakter van SFYN niet over het hoofd gezien. Zo kwamen we op vrijdagavond bij elkaar voor een Skype meeting met SFYN Brazil, waarin we de oorzaken, gevolgen en zorgen bespraken over de enorme bosbranden die daar dagelijks woeden. Het advies van SFYN Brazilië? Wees bewust van de producten die je koopt, koop zo veel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten en laat je stem horen in de lokale, regionale of nationale politiek.

Lekker doen waar we goed in zijn; eat-in & wine tasting
Als er iets is waar SFYN goed in is, dan is het wel in koken én eten (en dat eten vervolgens met elkaar delen). Dat gebeurde dan ook ruimschoots op vrijdag- en zaterdagavond. Zoals een échte SFYN eat-in betaamt, had iedereen zich uitgesloofd en wat (zelfgemaakt) lekkers meegenomen. Zo waren er groenterolletjes uit Armenië, kaas uit Roemenië, pruimentaart uit Frankrijk, no-waste salade uit Duitsland en ook de Remeker kaas en Brandt & Levie worst uit Nederland vielen goed in de smaak.

SFYN EU Meeting 3

Op zaterdagavond toverde Davide van SFYN Milaan en Andrea van SFYN Portugal een fantastische natuurwijn-proeverij uit hun mouw. Het heerlijke zomerse weer zorgde ervoor dat de wijnproeverij plaatsvond in de tuin van Hermannsdorfer. We leerden dat natuurwijn aan een aantal eisen moet voldoen, om natuurwijn te mogen heten. Zo leerden we (1) dat de druiven biodynamisch of biologisch verbouwd moet zijn, (2) dat de druiven met de hand geplukt moeten worden (dus niet met een machine), (3) dat de zuurgraad van de wijn niet aangepast mag worden, (4) dat er geen gebruik gemaakt mag worden van gekweekte gistcellen, (5) dat er bij het telen van de druiven geen gebruik mag worden gemaakt van kunstmest, herbiciden en pesticiden. We begonnen de avond met een lichte, frisse cider (inderdaad; dat is geen natuurwijn) en kregen bij elke natuurwijn de vraag hoe we deze wijn als persoon zouden omschrijven; kortom een inspirerende avond met stof tot nadenken over de natuurwijnen.

SFYN EU Meeting 4

Hoe ziet het Europees landbouw- en voedselsysteem er in 2030 uit?
Na wederom een gezamenlijk ontbijt in de ochtendzon (met oa. verse rauwe biologische melk van de boerderij en pruimen uit de boerderijtuin), was het op zondag tijd voor een brainstormsessie over de toekomst van het Europees landbouw- en voedselsysteem in 2030. Hoe zien restaurants er in 2030 uit en hoe ziet het voedselbeleid er in 2030 uit? Welke beleid vinden wij dat doorgevoerd moet worden? Zo kwam naar voren dat SFYN’ers vinden dat er kritisch naar labelling gekeken moet worden, dierenwelzijn voorop moet staan, dat lokale economieën gesteund moeten worden en dat groente de hoofdrol op ons bord moeten spelen.

– Foto’s van de SFYN EU Meeting 2019 staan ook op Facebook.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten