Kies je regio
Terug naar overzicht

SFYN Wageningen neemt de fiets

Met de lente in aantocht zijn SFYN Wageningen en Fietsen voor m’n eten – Gelderse Vallei weer eens op de fiets gestapt om te kijken wat de lokale producenten zoal aanbieden op dit moment. Aanschouw onze buit. We moedigen jullie aan om ook de fiets te pakken en langs deze producenten te gaan. 

Onze fietstocht begon bij Eetwinkel Vreemde Streken. Sinds kort staat hier een vriezer van Freeze 4 Ease (binnenkort een interview met de mensen achter dit initiatief, stay tuned!). In de vriezer liggen soepjes, groenten en stoofpeertjes, allemaal gemaakt van lokale producten. Zo wordt voedselverspilling binnen huishoudens tegengegaan. Wij namen een bakje stoofpeertjes mee en gingen verder op pad. Al lopend liepen wij eerst zo’n 50 meter verder. Bij Al Diwan kan je terecht voor al je kruiden! Neem gerust een eigen verpakking mee en die vullen ze voor je! Wij namen kaneel mee.

Het was tijd om de fiets te pakken. Echter fietsten we niet ver voor onze volgende stop. Bij de bio-winkel Odin haalde wij bouillon, boter en suiker.

Volgende stop: Molen de Vlijt. We besloten een risotto te gaan maken en een crumble met stoofpeertjes toe. Bij de molen namen we dus een pak tarwebloem en risottorijst mee, maar hier kun je nog veel meer (biologische) bloem- en meelsoorten vinden.

Een heerlijke risotto kan natuurlijk niet zonder pijnboompitjes en kaas! Daarom haalde wij bij de Goudreinet in de Tarthorst een bakje pijnboompitten en haalde we bij hun buren, Kaas van Kees, een stukje pecorino.

De laatste stop was de Hoge Born. Hier zochten we de groenten voor de risotto bij elkaar. We kozen voor een bosje raapstelen, wat zoete tomaatjes en oesterzwammen van Urban Fungi. Urban Fungi is een startup uit Ede die verschillende soorten oesterzwammen lokaal verkoopt.

Het laatste stukje fietsen we naar huis om te kunnen gaan genieten van deze lekkere maaltijd die we wel verdiend hadden na onze fietstocht. Benieuwd naar onze fietstocht? Klik hier voor de route! En hier volgen de recepten:

Oesterzwammen Risotto met Raapstelen 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gr Risotto (Molen de Vlijt)
  • 1 Teen knoflook (De Hoge Born)
  • 1 Gele ui (De Hoge Born)
  • Cherrytomaatjes (De Hoge Born)
  • Bosje Raapstelen (De Hoge Born)
  • 250 gr Oesterzwammen (Urban Funghi,De Hoge Born/markt)
  • 450 ml Bouillon (Odin)
  • Pijnboompitjes (De Goudreinet)
  • Pecorino of ander hard kaasje (Kaas van Kees)

Bereidingswijze:

(1)   Snij de ui en knoflook en fruit op middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en bak voor een minuutje mee. Schep dan een soeplepel bouillon per keer bij de rijst en blijf roeren totdat alle bouillon is opgelost.
(2)   Was en snijd ondertussen de raapstelen en halveer de tomaatjes. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukjes.
(3)   Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Zet apart wanneer deze goudbruin gekleurd zijn.
(4)   Wanneer de risotto bijna gaar is, bak je de oesterzwammen een paar minuutjes in dezelfde koekenpan als de pijnboompitjes met een beetje olie.
(5)   Meng de raapstelen (houd een beetje achter als garnering), de cherrytomaatjes en oesterzwammen en kaas door de risotto.
(6)   Serveer de risotto met wat raapstelen, de pijnboompitjes en kaas. Enjoy!

 

 Stoofpeertjes Crumble

 Ingrediënten voor 2 personen:

  • Bakje M Stoofpeertjes (Freeze 4 ease)
  • 100 gr Tarwebloem (Molen de Vlijt)
  • 50 gr Boter (Odin)
  • 50 gr Suiker (Odin)
  • Kaneel/ koekkruidenmix (Al Diwan)

Bereidingswijze:

(1) Laat de stoofpeertjes ontdooien en doe deze in een ovenschaal.
(2) Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
(3) Doe de overige ingrediënten in een kom en kneed deze met je handen tot er kruimels ontstaan.
(4) Verdeel de kruimels over de stoofpeertjes en bak de crumble in ongeveer 20 minuten goudbruin.
(5) Serveer met een toefje (soja)slagroom of een bolletje ijs.

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten