Kies je regio
Terug naar overzicht

#sfynspiration: vanaf nu is alles anders (over vierkante zuurdesempizza’s en meer culinaire gekkigheid)

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek schotelen wij je een overzicht voor van allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Verspilling is verrukkelijk!
We verspillen ongeveer 1/3 van al het voedsel in de wereld. Onnodig! De ondernemers van Verspilling is Verrukkelijk zijn in 2018 een beweging gestart om zoveel mogelijk eten buiten de prullenbakken te houden. Door middel van een crowdfunding wil het collectief ervoor zorgen dat ze ook in de toekomst kunnen blijven vechten tegen voedselverspilling. Je kunt via crowdaboutnow.nl een pakket kopen met allerlei lekkere en mooie producten van de ondernemers die gemaakt zijn van ingrediënten die anders verspild zouden worden. Het is ook mogelijk om een pakket te doneren aan de Voedselbank. Want de voedselbanken hebben door de coronacrisis een grote behoefte aan voedsel.

Wie wens jij Heel Veel Soeps?
Net een andere inslag heeft de Verspillingsfabriek – je kent ze wel, van de soepen van geredde groenten – met een initiatief waarmee je wel heel veel mensen blij kunt maken. Met Heel Veel Soeps kun je namelijk een soeppakket aan dierbaren of mensen voor wie je graag wat zorg draagt cadeau doen. Daarmee verras je niet alleen hen, ook doneert de Verspillingsfabriek bij de verkoop van ieder pakket een zak soep aan de Voedselbank! Win win win. Helemaal in deze tijden! Wie maak jij blij?

Alles is anders: vierkante (zuurdezem)pizza’s
Femke van Kontjes & Sneetjes startte in 2016 met het bakken van haar eerste zuurdesembrood en al snel volgde allerlei verschillende soorten broodjes, pizza’s én workshops ‘how to desem’. Sinds kort bakt ze vierkante pizza’s (i.p.v. ronde), alles even helemaal anders! Elke vrijdag en zaterdag af te halen tussen 16:00 en 20:00 bij Kaffeetaria in Utrecht. 

// LUISTEREN //

WHAT is manifesting NOW on EARTH?
HelderGroen is een reclamebureau dat zich inzet voor een groenere wereld. Zij bedachten samen met Shinta Oosterwaal een platform met perspectieven voor de nieuwe wereld. Op whatnow.earth vind je interviews met creatieve denkers en doeners, sociaal ondernemers, thought leaders en wetenschappers. Allemaal delen zij hun visie op de vraag: ‘WHAT is manifesting NOW on EARTH?’. De eerste interviews zijn al te bekijken, onder andere met trendwatcher Christine Boland, purpose econoom Kees Klomp en rebel in finance Hans Stegeman van Triodos Bank.

Ons voedingspatroon op basis van ons DNA?
In deze podcast spreken food professionals over de toekomst van ons eten. Hoe zien de groenten eruit en vooral: welke vitamines en mineralen zitten hierin? Zijn die zo te manipuleren dat er gezonde en nóg gezondere tomaten met nóg meer vitamines zullen bestaan? En hoe weten we wat goed is voor ons lichaam? Gaan we een gepersonaliseerd dieet krijgen op basis van ons DNA? Wij schuiven aan!

(W)Etenschap
Een soort scheikundeles voor in de keuken, dat is wat deze podcasts je geven. Hoe bak je nou de perfecte pannenkoek en welke elementen zorgen voor het perfecte diner? Luister en leer!

// KIJKEN & VOLGEN //

Future Food
Nog meer speculaties over de toekomst van ons eten. In deze aflevering van Tegenlicht schuiven verschillende bekenden uit de voedselwereld bij elkaar aan. Techniekfilosoof Koert Van Mensvoort spreekt de tafelrondes aan elkaar. Hoe ziet bijvoorbeeld chef-kok Joris Bijdendijk de toekomst? En hoe kijkt Katinka Versendaal – voedselfuturoloog – hier tegenaan?

// BEZOEKEN //

Duurzame Week: wees erbij!
Afgelopen jaren konden we op allerlei plekken in Utrecht naar workshops, lezingen en meer om meer te leren over allerlei onderwerpen en nieuws rondom duurzaamheid. Ondanks alles, hebben de organisatoren dit jaar gelukkig een corona-proof versie weten op te tuigen! Op de website vind je de agenda. Praat mee over de toekomst van voeding, of laat je inspireren over hoe je nu goede keuzes in de supermarkt kan maken.

Oerol gaat online en SFYN is erbij
Heb je ooit een gerecht bereid met zeekraal, poldergans, duindoorn of reerug? Wilbert van de Kamp serveert een één-pans-show om je vingers bij af te likken. Dit is geen aardappels-groente-vlees wat de pot schaft, maar cultuur, bijzonder voedsel en lokale verhalen. Met sidekick Lianne de Bie en een dichterlijke toedracht van Martin Rombouts. Als kers op de taart struinen Peter Buurman en Jan van Tienen samen het internet af, op zoek naar hilarische reclamefilmpjes omtrent kookspullen. Komt dat zien, dagelijks om 18:30 via hetimaginaireeiland.nl/hetkookeiland.

 

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Ashim D’Silva via Unsplash

– Deze blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip mee in de volgende #sfynspiration blog.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten