Kies je regio
Terug naar overzicht

#sfynspiration: eten uit de koelkast van je buur

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek schotelen wij je een overzicht voor van allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Geschiedenisles aan de (keuken)tafel
Vrolijke kleuren, verse groenten, beetje zoet, beetje kruidig, beetje pittig. Dit zijn allerlei gedachten die bij je opkomen als je een maaltje uit de Caraïbische keuken op tafel ziet staan. Deze wereldkeuken heeft een flinke geschiedenis, waar allerlei handelroutes en missies invloed op hebben gehad. Hoe is deze keuken zo gekomen zoals ‘ie nu is? MediaMatic in samenwerking met chef en culinair activiste Lelani Lewis, performance artiest Rachel Rumai Diaz, en kunstenares Suzanne Bernhardt, gaat je hier aan de hand van het interactieve diner Neo Futurist Dinners: Code Noir alles over leren. Schuif je aan?

“We kunnen niet tegenover elkaar blijven staan”
Aldus onze directeur Lianne de Bie in vakblad de Nieuwe Oogst deze zomer. Lianne vertelde over haar visie op de Nederlandse landbouw en hoe zij de rol van het Slow Food Youth Network daarin ziet. Benieuwd hoe Lianne denkt over een toekomstbestendiger voedselsysteem? Lees het interview hier

Thee door je brievenbus
Hé theeleut, wist jij dat veel kruidenthee uit het buitenland komt. Eigenlijk best gek, want Nederland heeft een prima bodem om lokale thee te verbouwen en daarbij: hoe meer kruidenthee we drinken, des te meer kruidenplantjes de ondernemers van Ptthee (hehe, snap je hem?) kunnen zaaien, wat weer goed is voor de biodiversiteit. Je hoeft niet eens naar de winkel, deze thee komt gewoon met de post. Easy does it!

Neem ‘ns een kijkje in de koelkast van je buur en deel (gratis) eten
Sinds de coronatijd is voor een deel van de bevolking een dagelijkse maaltijd helemaal meer niet zo vanzelfsprekend. Om hen te helpen is een nieuw initiatief in het leven geroepen: de community fridge. Community fridges werken als de buurtbibliotheek. Je kunt er eten in achterlaten (denk aan verse groenten of fruit) en degenen die het nodig hebben, mogen het eruit pakken. “Take what you need, leave what you don’t” is het motto. In Nederland zijn er tot op heden nog geen community fridges. Ben jij de eerste die er eentje opent en vult?

Word lid van de aarde: word lid van Omroep Groen
De aarde heeft helaas geen stem. Daarom, vind Omroep Groen, moeten wij haar helpen. Omroep Groen zet zich voor een groenere wereld en gaat daar aandacht aan besteden via TV, radio en podcasts. Word jij lid van de aarde om dit mogelijk te maken?

Vacature alert! Ben jij de frisse blik die Stichting Boeren Goudse Oplegkaas op de (online) kaart zet?
Ben je dol op ambachtelijk gemaakte oude boerenkaas? Heb je hart voor Slow Food en wil je de uitdaging aan gaan om Boeren Goudse Oplegkaas op de (online) kaart te zetten? Dan is Stichting Boeren Goudse Oplegkaas opzoek naar jou! Als secretaris neem je de lead om een social mediacampagne op te zetten en werk je samen met het bestuur toe naar de internationale Slow Food kaasmarkt ‘Cheese’ in Bra (Italië). Wie wil dat nou niet? Lees de volledige vacature hier en laat van je horen!

 

// LUISTEREN //

Bon Appétit Foodcast
Een lekkere podcast over allerlei food-gerelateerde onderwerpen. Van interviews met bekende chef-koks tot kooktechnieken en van tips wat je kunt maken van foodwaste tot heerlijke recepten. De teller van het aantal afleveringen van deze podcast staat op 277 (!), genoeg luistervoer dus!

 

// KIJKEN & VOLGEN //

Tóch nog op reis naar Latijns Amerika
Tja, reizen zit er voorlopig waarschijnlijk niet in. Toch kun je met deze heerlijke Netflix-serie ‘Street Food: Latin America’ even in gedachten op reis naar Latijns Amerika. Smullen geblazen!

 

// BEZOEKEN //

Op Zero Waste Tour
Zero Waste Nederland organiseert tours door het hele land om jou te helpen afvalvrij boodschappen te doen. Naast de tours geven ze je ook info over hoe jij je eten kunt verzamelen zonder boodschappen te doen. Waar kun je bijvoorbeeld wildplukken? Kortom, een goed advieshonk in de strijd tegen al het afval wat je na het boodschappen doen in je prullenbak gooit!

Ontmoet Slow Foodies van over de hele wereld tijdens Terra Madre
Terra Madre is het grootste en belangrijkste Slow Food evenement ter wereld dat elke twee jaar plaatsvindt. Dit jaar in een ander jasje gestoken, met zowel online meetups als offline events. Niet op één moment, maar verdeeld over zes maanden. Aanwezig zijn op locatie zal misschien niet heel realistisch zijn, maar de online meetups zijn des te toegankelijker! Het onderwerp van dit jaar? Biodiversiteit. Duik eens in het programma en zie waar jij je waarde kan toevoegen!

Voedsel is eigenlijk heel ‘onvanzelfsprekend’
Elk jaar wordt er op 16 oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor voedselzekerheid. Want hoe vanzelfsprekend voedsel voor ons is, zo ‘onvanzelfsprekend’ is het voor een heleboel mensen in andere delen van de wereld. Tijdens de World Food Day Show (16 oktober van 16:00 – 17:30) beleef je een liveshow boordevol experts, voedselveranderaars, chefs én een online bioscoop. Meld je aan en ontdek hoe jij kan bijdragen aan goed en gezond voedsel voor iedereen!

De echte prijs van onze boodschappen
Onze producten zijn goedkoop, veel te goedkoop voor de impact die ze op onze maatschappij en natuur hebben. Wat nu als je de echte prijs zou betalen? Wat als we zouden compenseren voor de vervuiling die onze fabrieken de natuur in pompen? De True Price Shop in Amsterdam laat je de sporen van ons consumentisme zien. Misschien wat confronterend, maar goed, de waarheid. En ook boeiend, want het laat ook zien waarom bijvoorbeeld FairTrade producten net wat duurder zijn.

Trappen en (hamburgers / tosti’s / stir-fry) happen: fietstours door heel Nederland
De zomervakantie is voorbij, maar gelukkig valt er ook in september en oktober genoeg te proeven en beleven. Daarom stippelden wij 12 fietsroutes voor je uit langs de lekkerste lokale adresjes in heel Nederland. Wat dacht je van een stir-fry tour door Zuid-Holland? Of een shakshuka door Noord-Holland? Houd sfyn.nl in de gaten voor meer fiets- en food tours door het hele land!

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Annie Spratt via Unsplash

– Deze blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip mee in de volgende #sfynspiration blog.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten