Kies je regio
Terug naar overzicht

#sfynspiration: tips voor je (thuis)vakantie

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek schotelen wij je een overzicht voor van allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Van boer tot bord; hoe steekt ons voedselsysteem nou eigenlijk in elkaar?
Flevoland in Neerlands nieuwste provincie. Of nouja, nieuwste… Het eerste deel van het land (Noordoostpolder) werd drooggelegd in 1940. Later werden daar ook Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland aan toe gevoegd. Flevoland is daarmee het grootste inpolderingsproject ter wereld.

Maar wat groeit en bloeit er allemaal op dit niet-meer-zo-nieuwe land? Dat leer je tijdens de Flevo Campus Summerschool. De Summerschool, georganiseerd door onze vrienden van Food Hub, biedt je verschillende voedselcolleges, laat je werken op het boerenland én biedt hulp bij het vormgeven van het businessmodel van je voedselonderneming. Ben jij student of starter, heb je tussen 24 en 28 augustus nog vrij en wil je weten hoe ons voedselsysteem nou écht in elkaar steekt? Meld je uiterlijk 13 juli aan voor de Flevo Campus Summerschool!

Wat wil je op je brood, Fons? (Nee, Wat-Wil-Je-Op-Je-Broodfonds)
Tja Fons, er moet wel brood op de plank komen. En als dat brood er dan is, dan is broodbeleg ook best lekker. Dat dachten een aantal ondernemers uit het SFYN netwerk ook en zodoende verenigden zij zichzelf in een broodfonds: een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid – ontwikkeld vóór en dóór ondernemers. Alle leden binnen het Wat-Wil-Je-Op-Je-Broodfonds houden zich bezig met voedsel en/of duurzaamheid én er is ruimte voor nieuwe leden! Woon jij in regio Amsterdam of Utrecht (of ben je bereid daarheen te reizen)? Mail bij interesse naar bestuur.watwiljeopje@broodfonds.nl.

Kan duurzame en gezonde voeding als medicijn dienen?
Wanneer de ‘r’ in de maand zit moet je extra groenten en fruit eten, melk is goed voor je botten en overal waar ‘te’ voor staat is niet goed behalve ‘tevreden’. Uitspraken die jij vast en zeker weleens gehoord hebt, maar ben je het er ook mee eens? De rol van duurzaam en gezond voedsel in de zorg wordt steeds zichtbaarder, daarom zijn de initiatiefnemers van het online dialoog ‘Urgentie van Duurzame en Gezonde Voeding in de zorg’ op zoek naar kennis en meningen hierover. Deel je mening en denk mee over hoe het bord van je oma, je buur, je tante of jezelf gevuld kan zijn!

Laat ze niet op de houtje bijten, steun muzikanten met een biertje
Muzikanten hebben de afgelopen tijd flink op een houtje moeten bijten. Om hen te steunen heeft Brouwerij de 7 Deugden uit Amsterdam het biertje ‘De Hoge Noot’ gebrouwen. De opbrengst van dit biertje gaat naar de stichting ‘De Hoge Noot’, welke freelance muzikanten ondersteunt. Een leuk extraatje: op de fles vind je een QR-code, waarmee je een mini-concert van de muzikant die je ondersteund hebt te zien en horen krijgt, win win!

// LUISTEREN //

De wereld van voedsel; er is nog zó veel te ontdekken
En ontdekken doen Helen en Samuel van Food Cabinet in hun podcast ‘Het Voedselkabinet’. Van Heri Heri tot #supportyourlocals en van voedselbos tot groente- en fruitplukkers, Helen en Samuel gaan opzoek naar het verhaal achter ons eten. Luisteren? Dat doe je via je favoriete podcast app!

Wat de boer schaft
Met deze podcast – Wat de Boer Schaft – ga je daadwerkelijk de boer op. Petra Possel (ook wel bekend van de podcast Mangiare!) neemt je mee in gesprekken met boeren en  vissers. Ze laat hen vertellen over wat ze maken en hoe zij omgaan met allerlei vraagstukken die bij het boerenvak komen kijken; van stikstofcrisis tot het prijsbeleid van supermarkten, luister naar Wat de Boer Schaft!

// BEZOEKEN //

Ontdek de smakelijkste parels van Amsterdam West
Yes, we mogen weer! SFYN Amsterdam is reuze blij dat ze weer een Food Tour door Amsterdam West kunnen organiseren. En hoe! In vossenjachtstijl gaan de deelnemers op bezoek bij de verschillende markten, winkels en horecagelegenheden om zo de mooiste verhalen te horen van lokale voedselondernemers. Noteer zaterdag 18 juli in je agenda en ontdek de smakelijkste parels van Amsterdam West!

Trappen en (hamburgers / tosti’s / pannenkoeken / shakshuka) happen: fietstours door heel Nederland
Velen van ons vieren dit jaar vakantie in eigen land. Gelukkig valt er ook in Nederland genoeg te proeven en beleven! Daarom stippelden wij 12 fietsroutes voor je uit langs de lekkerste lokale adresjes in heel Nederland. Wat dacht je van een hamburger tour door Utrecht? Of een tosti tour door Brabant? Houd sfyn.nl in de gaten voor meer fiets- en food tours door het hele land!

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Isaac Owens via Unsplash

– Deze blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip mee in de volgende #sfynspiration blog.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten