Kies je regio
Terug naar overzicht

#sfynspiration: ga eens langs een drive-in market (en 11 andere leuke voedseltips)

Soms komen wij uiterst merkwaardige, inspirerende of smakelijke dingen tegen op het world wide web. Van podcasts tot theatervoorstellingen en van columns tot workshops.

In deze maandelijkse rubriek schotelen wij je een overzicht voor van allerlei voedselgerelateerde zaken. Tast toe!

// LEZEN & DOEN //

Stroop je mouwen op en word seizoensarbeider
De Nederlandse boer heeft het lastig. Niet omdat er te weinig oogst is, maar omdat door de corona-crisis buitenlandse seizoensarbeiders lastig naar Nederland kunnen komen. Daar hebben Emile Corre, Kester Scholten, Maarten Kuiper, Fabian Kemps Verhage en Lianne de Bie iets op bedacht: we maken het werken op het land voor iedereen toegankelijk! Heb je nu ineens veel vrije tijd en wordt je niet bang van een beetje grond onder je nagels? Meld je aan via www.deseizoenarbeiders.nl.

Alle voedselhelden verzamelen
De FOOD100 is een netwerk van nieuwe talenten en gevestigde namen op het gebied van innovatie van onze voedselketen. Ook dit jaar zal de jury een lijst opstellen van de de grootste aanstormende talenten en gevestigde leiders. Tot 1 juni 2020 kan jij jezelf of iemand anders aanmelden. Dus ken jij voedselheld met daadkracht, innovativiteit én oog voor people, planet, profit? Aanmelden maar!

Zo heb je nog nooit over voedsel gepraat
Wij vinden dat het nu, misschien wel meer dan ooit, van belang is om onze krachten te bundelen en de voedseltransitie de juiste kant op te sturen. Daarom nodigen wij jou uit voor de SFYN Support Sessies. Om de twee weken, op woensdag, staat er een voedselvraagstuk uit ons netwerk centraal en werken we aan oplossingen, antwoorden en nieuwe ideeën. Deze woensdag (6 mei) staat de SFYN Support Sessie in het teken van: Het Nieuwe Lokaal. Tijdens de coronacrisis lijkt er meer aandacht voor lokaal geproduceerd voedsel te zijn, maar hoe houden we die interesse in lokaal vast? Praat met ons mee en deel je ideeën! We starten om 19:30 sharp met een update van Bart Kraaijvanger (Task Force Korte Keten), waarna we in gesprek gaan met lokale producenten. Last-minute aanmelden kan hier.

// LUISTEREN //

Home Cooking
Sanim Nosrat en Hrishikesh Hirway zijn speciaal voor deze quarantaine tijd een podcast gestart. Een podcast voor iedereen die nu ineens veel tijd heeft om te koken, of ineens is aangewezen op blikjes uit de voorraadkast. Doe jij hier je inspiratie op of krijg je eindelijk antwoord op het echt lekker is om peulvruchten gekookt te kopen of toch zelf moet koken?

De Nieuwe Herbergier van Hornhuizen
We kwamen er jarenlang ‘thuis’. Thuis in Wongema. Menig openingsweekend van de SFYN Academie werden we door Erik Wong verwelkomd in Wongema in Hornhuizen, Groningen. Maar Wong gaat Wongema verlaten en hij maakt daar, samen met een jonge radiomaker, een podcastserie over. Beluister het hier

The Food Seen
Deze podcast met Michael Harlan Turkell heeft al een tal van afleveringen online staan. Genoeg vertier dus, voor als je het écht even niet meer weet. De afleveringen gaan over de combinatie van eten, kunst en design. Leer de trucks van foodfotografie van de bekende fotograaf Andrew Scrivani, of leer fermenteren van Kirsten en Christopher. Maak jij binnenkort je eigen miso of tempeh?

// KIJKEN & VOLGEN //

Floortje Blijft Hier
Niemand kan op reis, zo Floortje ook niet. Daarom gaat ze juist op zoek naar mooie verhalen van Nederlanders die ons kunnen inspireren, en laten zien hoe zelfredzaam we kunnen zijn. In deze aflevering brengt ze onder andere een bezoek aan een duurzame woongemeenschap en leert ze over het delen van allerlei dingen rondom huis en over een voedselbos. Ga je mee?

Van verlies kun je niet betalen
In de documentaire, Van Verlies Kun je Niet Betalenkrijgen we een inkijkje en terugblik in het leven van Adrie en Francien, die al 65 jaar een groentezaak hebben in Vlissingen. Hard werken kunnen ze, maar hoe lang houdt Adrie een werkdag van 14 tot 16 uur nog vol? Aandoenlijk, onroerend en realistisch. Kijk ‘m hier.

Boeren x Designers
Wat gebeurt er als je nuchtere boerenverstand samenbrengt met creatieve denkkracht? Juist ja, innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de agri-foodsector. Agri meets Design brengt boeren en designers samen en gaan om de twee weken op woensdag live in gesprek tijdens de Coronacalls. Zo spraken akkerbouwer Marianne en ontwerper Marc over de waardering van lokaal voedsel en blijft het onderwerp van 13 mei nog even een verrassing. Houd de Insta van Agri meets Design in de gaten voor calls waar jij wat aan hebt!

// BEZOEKEN //

Ga aan de haal met lokaal
Misschien ben je in alle haast al honderd keer langs die ene fruitteler gefietst of langs dat taartenwinkeltje gelopen, maar heb je nooit de tijd genomen om er écht  een even binnen te stappen. Welnu, je hebt nu vast veel meer tijd, dus ga eens langs bij je lokale boer om de hoek. Zie hier een kaart met allerlei adresjes door heel Nederland.

Een online bezoekje aan Pakhuis de Zwijger
Pakhuis de Zwijger organiseert regelmatig meet-up’s over allerlei onderwerpen, waaronder ons voedselsysteem. Nu we niet meer fysiek bij elkaar kunnen komen, kan dat natuurlijk wel online! Zie hier de agenda. Praat jij op 12 mei mee over hoe voedsel verbindt en welke initiatieven in deze tijd onze kwetsbaren ook van eten voorzien?

Duurzaam boodschappen doen met de automobiel
Pak je auto (of leen er een), rijdt naar Rhôneweg 44 in Amsterdam, laat je boodschappen gemakkelijk inladen. Op 2 mei vond alweer de tweede editie plaats van de Drive-In Market en een derde editie zit hoogstwaarschijnlijk in de pijplijn. Houdt de  Drive-In Market in de gaten op Facebook om up-to-date te blijven van de nieuwste editie. Op de markt komen allerlei lokale producten samen, van bloemen tot bier wijn en koffie. Je plaatst terplekke je bestellling en ze laden het in je achterbak. En moet je even wachten? Dan vermaakt Radio De Koperen Hond je wel. Da’s nog ‘ns leuk!

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Ruben de Ruijter

– Deze blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Heb jij een tof evenement, podcast, artikel, docu of wetenswaardigheid opgemerkt dat het delen waard is? Laat van je horen en stuur een mail naar info@sfyn.nl. Wie weet nemen wij jouw tip mee in de volgende #sfynspiration blog.

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten