Kies je regio
Terug naar overzicht

#TERUGBLIK: De reis – deel 3

Een half jaar lang duiken we met de SFYN Academie in ons voedselsysteem. Tijdens dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en kijken we samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem.

Een onderdeel waar veel SFYN academici naar uitkijken is: de reis. We gaan met elkaar op reis om met eigen ogen te zien, proeven, voelen én ervaren wat wij kunnen leren van het voedselsysteem in een ander land. Dit jaar gingen we op reis naar Roemenië. Benieuwd wat we daar beleefden? Lees de #terugblik – deel 3 van SFYN academicus Marijke Luring. *

Het (traditionele) plattelandsleven
– zaterdag 25 mei 2019 Iasi en omgeving te Roemenië

De wekker gaat om half 7 (jazeker, half 7 op zaterdag…). Om half 8 moeten we klaar staan voor de laatste volle dag van het programma. Vandaag staat in het teken van het plattelandsleven en mooie lokale producten. We stappen in de bus en onze eerste stop is de groentekwekerij Verde Bun (Verde Bun = goede groente). In een van de naburige dorpen van de stad Iaşi ligt een boerderijtje met een achttal kassen en een aantal akkers. Hier wordt sinds 2008 biologische groente en fruit verbouwd. Met de groente die hier verbouwd wordt kunnen zo’n 80 families worden voorzien van groentepakketten. In het hoogseizoen, wanneer er groente in overvloed geproduceerd wordt, kunnen ook horeca en winkeltjes meegenieten van de verse groente.

In totaal werken er hier 4 mensen, die vooral bezig zijn met het wieden van onkruid. Waar er bij intensieve teelten makkelijk gespoten kan worden heeft de biologische manier vooral mankracht nodig. Met aandacht worden alle onkruidjes geplukt. Maar kijk wel uit, want tomaten, sla en boerenkool staan hier allemaal naast en door elkaar. Een lekker gemengd gezelschap.

 

Terugblik_De reis_Roemenië_Deel 3

 

Na de rondleiding door de kassen en over het land is het tijd om wat te proeven. We maken een heerlijke salade van vers geplukte sla met radijsjes, verse kruiden en aardbeien. Het is echt fantastisch lekker, na al die zware Roemeense kost. Met een buik vol vitamientjes stappen we weer in de bus. 

Traditioneel Roemeens koken in de kookstudio
Volgende stop is onze lunch, die we zelf gaan maken. Bij een kookstudio in Iaşi volgen we een workshop traditioneel Roemeens koken. In groepjes koken we een goed gevulde soep (borsjt) vooraf, typisch Roemeens: veel vlees, “polenta”, een ei een kaas als hoofdgerecht (gelukkig hadden de vega(n)s wat anders lekkers) en als dessert gebakken broodjes met een kaas-rozijnen vulling. Ik kan meer vertellen, maar kan daarin helaas de geuren van het eten niet vangen. Hooguit die van de ontbrekende afzuigkap… Daarom maar wat plaatjes.

Terugblik_De reis_Roemenië_Deel 3 Terugblik_De reis_Roemenië_Deel 3

Roemeense wij op de tap (-ehh uit het vat)
Tonnetje rond en met onze doggybag gaan we verder naar de wijnmakers van Gramma. Marian vertelt ons enthousiast over zijn bedrijf (in het Engels, onze tolk mag ook aan de wijn). Vroeger waren er veel wijngaarden in Roemenië. Maar na het communisme zijn er van de ooit 3000 hectares wijngaard maar 50 over. Roemeense wijn heeft een matig imago, vooral omdat kwantiteit in het verleden boven kwaliteit ging. Marian wil daar verandering in brengen en dat lijkt hem aardig te lukken.

Met de druivensoorten Fetească Albă, Fetească Regală en Aligoté worden met name witte wijnen en rosé gemaakt. De 50 jaar oude wijngaard wortelt diep en komt zo aan nutriënten, waar het aanwezige onkruid niet bij kan. Na een verhaal over de productie van wijn, hoe het suikergehalte heel bepalend is en hoe tijdens de fermentatie de temperatuur op 17 graden wordt gehouden, gaan we naar binnen. Want he, we zijn hier toch gekomen om wijn te proeven?

Terugblik_De reis_Roemenië_Deel 3

In een grote hal staat een hele serie tanks vol wijn, een tafel vol wijnglazen en nog een heleboel hapjes die ons gaan vergezellen. We tappen ongefilterde wijn met een kraantje uit de tank en gaan weer even naar buiten om te proeven en genieten. Na 4 wijnen, nog twee te gaan, lopen we nog even naar de wijngaard zelf. Het zonnetje schijnt, wijngaard op de voorgrond, de stad Iaşi op de achtergrond, meer vakantie kan het niet worden… Voor vertrek worden we nog eens extra vol gestopt door de moeder van Marian. Daarna gaan we heel gezellig de bus in. Zelf wijn tappen tijdens een proeverij, dat kan alleen in Roemenië…

We hebben genoten! Oo ja, nu op naar het diner.

Terugblik_De reis_Roemenië_Deel 3

 

– Deze #terugblik is geschreven door Marijke Luring. Marijke is voedingstechnoloog en zuivelverwerker op de biologische veehouderij van haar ouders. Als driejarig meisje stond ze al op een krukje bij het aanrecht om kruidkoek te bakken. Na een banketbakkersopleiding en een studie voedingsmiddelentechnologie heeft zij recent haar eigen kaaswinkel geopend. Terug naar de roots, letterlijk en figuurlijk, want goed voedsel begint bij een goede basis.

– SFYN nodigt academici uit om hun mening te delen in een #terugblik. Deze terugblik is een persoonlijke uiting van de maker. Wil je reageren? Dat kan onder het Facebook album dat bij deze terugblik hoort.

– Deze #terugblik is deel 3 van 3. Lees hier deel 1 en deel 2.

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten