Kies je regio
Terug naar overzicht

#2 EET UIT HET SEIZOEN: VEELZIJDIGER DAN JE DENKT

Voedsel is meer dan alleen brandstof. Onze voedselkeuzes beïnvloeden onze gezondheid, economie en natuur. Wat wij eten raakt onze cultuur, politieke keuzes en hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien. Slow Food Youth Network zet zich dagelijks in voor good, clean en fair voedsel voor iedereen.

Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? In deze zevendelige online serie gaan we – samen met voedselondernemers, producenten, leveranciers, kunstenaars, economen, beleidsmakers én chefkoks – op zoek naar het antwoord. Vandaag in de spotlights:Tjitske Willemsma over eten met de seizoenen mee.

Hoi Tjitske, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Tjitske, woon sinds een paar maanden in Baarn en ben leefstijlcoach, kok, adviseur en projectleider. Dingen die ik graag in m’n vrije tijd doe, draaien om de passie die ik heb voor duurzaam en gezond leven. Hier ben ik graag op allerlei manieren mee bezig! Bijvoorbeeld door een mooie boswandeling te maken of mee te helpen bouwen aan een voedselbos in Geffen. Ook vind ik het leuk om me te verdiepen in mindfulness, yoga en meditatie. Docu’s kijken over voeding, boeken lezen over onderwerpen die duurzaamheid raken. Noem ‘t maar op.

Iets anders wat ik ook heel graag doe ik koken! En helemaal met zelfgekweekte groenten en fruit. Mijn opa heeft een moestuin, waar ik vroeger heel graag kwam. Lekker samen erin werken en de oogst even later samen opeten. Helaas heb ik nu geen ruimte voor een moestuin, maar misschien bij een volgend huis!

Als freelancer ben je onder andere kokkin. Vertel eens!

Dat klopt! Koken heb ik mijzelf aangeleerd door het gewoon veel te doen. Etentjes voor vrienden organiseren hielp daar goed bij! Langzamerhand ben ik ook voor grotere groepen gaan koken en kookworkshops gaan geven. Ik vind het belangrijk om met de seizoenen mee te koken, omdat dit een duurzame manier van eten is. En dat wil ik graag overbrengen op diegenen voor wie ik kook. Hen te inspireren om dit zelf ook te gaan doen, door te laten zien en zelf te laten ervaren wat allemaal mogelijk is. Neem bijvoorbeeld een vegetarisch borrelplankje. Uit gewoonte denk je bij een borrelplankje misschien snel aan een worstje of hammetje erop. Maar probeer eens boerenkoolchips te maken. Of een paté van walnoot en zongedroogde tomaat. Zo verrassend (en simpel zelf te maken)!

En je werkte vrijwillig als kok op de Oogstcamping?

Jazeker, dat was tof! De ‘arbeiders’ moesten natuurlijk goed eten na een dag werken op het land. Ik ging langs allerlei boerderijen in Flevoland, op zoek naar groenten die ik kon gebruiken. En dan krijg je natuurlijk seizoensgroenten. Hierdoor wist ik van te voren niet precies wat ik ging krijgen en dat maakte van het creëren van een gerecht een leuke puzzel! Daarbij wilde ik ook vegetarisch koken, om zo de 25 eters te inspireren hoe lekker het kan zijn.

De pijler waar we het vandaag over hebben is “Volg het seizoen”. Hoe vind je dat we dat in Nederland doen? En waar kunnen we winst behalen?

Ik vind dat dubbel. Verbaas me hier altijd over wanneer ik op vakantie ben geweest en weer terugkom in Nederland. Hoe bizar is het dat we altijd exotische producten kunnen kopen voor een lage prijs. Het hele jaar door kunnen we aardbeien, bosbessen en mango kopen. Daardoor verleer je als consument welke groente bij welk seizoen hoort.

Aan de andere kant zie je in (supermarkt)magazines wel dat er wel aandacht voor is. Door bijvoorbeeld de recepten met seizoensgroenten. Samengevat denk ik dat er te weinig zichtbaarheid is voor wat er in het seizoen is. Ook staat de consument te ver van de productie van voedsel af om hier gevoel bij te hebben. Door hiermee aan de slag te gaan, kunnen we hier een omslag in maken!

Waarom zouden we volgens jou volgens het seizoen moeten eten?

Daar zijn verschillende redenen voor. De milieu impact is bijvoorbeeld kleiner wanneer je volgens het seizoen eet. Boeren produceren het product en de consument in de buurt koopt het. Dit betekent minder uitstoot van de vrachtwagen, doordat deze minder kilometers hoeft af te leggen en het minder lang hoeft te koelen.

Het eten met de seizoenen mee verbindt je ook meer met de natuur. Je krijgt gevoel bij wat wanneer groeit en wanneer het beste smaakt. En het is ook nog eens leuk! Het maakt bepaalde producten specialer. Zoals je bijvoorbeeld naar het aspergeseizoen uit kunt kijken.

Eén van de pijlers van SFYN is: volg het seizoen. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Tjitske, we zijn benieuwd hoe jij over de volgende stellingen denkt.

Aardbeien eten in de winter moet gewoon kunnen

Mijn eerste reactie: dan vind ik ze helemaal niet lekker! In de zomer zijn ze vol zoet, in de winter zijn ze uit de kas juist waterig. Ik vind het oprecht heel leuk om te wachten tot ze van het land komen. Dan voelt het echt als een traktatie.

Daarnaast weet je dat er in de kas veel kunstlicht nodig is om de aardbeien te laten groeien, niet duurzaam. Ik vind overigens dat mensen zelf moeten bepalen of ze het kopen of niet. Alleen mag de prijs buiten het seizoen wel wat hoger. Hierin mogen retailers wat mij betreft de milieu impact beter verrekenen.

Als je alleen groente en fruit uit het seizoen eet, heb je zo weinig keuze

Dat vind ik grote onzin! Kijk maar eens wat er zelfs in de winter beschikbaar is. En dat terwijl de winter qua variatie het lastigste seizoen is. In deze periode heb je bijvoorbeeld qua fruit volop appels en peren. Ik snap dat het voor je gezondheid belangrijk is om gevarieerd te eten. Daarom gebruik ik als stijlregel om in de winter ook fruit uit andere landen in Europa te kopen, zoals sinaasappels uit Spanje. Maar deze eet ik niet dagelijks. Gewoon volgens de 80/20 regel. 80% fruit uit NL en 20% uit Europa. Handig toch? Koken en bakken volgens de seizoen maakt je trouwens ook creatiever. Zo kun je bijvoorbeeld ook met pompoen een taart bakken!

In onze kassen kunnen we groente en fruit het hele jaar door telen, niets mis mee

Ik vind het belangrijkste dat mensen weten wat de impact is van zo’n kas. En dat dit verwikkeld zit in de prijs. Dat consumenten bij de keuze voor een product ook de impact op het milieu meenemen.

Dank je Tjitske! En voor jullie thuis een leuke opdracht: kies eens een seizoensgroente en Google eens wat je hier allemaal mee kunt maken. Tot de volgende pijler!

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Archief Tjitske Willemsma

– Dit blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten