Kies je regio
Terug naar overzicht

#1 Varkensvlees: zo kan het dus ook

Voedsel is meer dan alleen brandstof. Onze voedselkeuzes beïnvloeden onze gezondheid, economie en natuur. Wat wij eten raakt onze cultuur, politieke keuzes en hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien. Slow Food Youth Network zet zich dagelijks in voor good, clean en fair voedsel voor iedereen.

Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? In deze zevendelige online serie gaan we – samen met voedselondernemers, producenten, leveranciers, kunstenaars, economen, beleidsmakers én chefkoks – op zoek naar het antwoord. Vandaag in de spotlights: Josse Haarhuis van Buitengewone Varkens over minder en/of beter vlees.

Hoi Josse, vertel eens, wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Josse, 23 jaar en ik woon in De Bilt. Ik sport graag, speel hockey en ik vind het heerlijk om buiten te zijn en te werken. Uitgebreid tafelen is ook één van m’n hobbies. En ik houd buitenvarkens!”

Buitenvarkens? Wat zijn buitenvarkens en waarom vind je ze zo leuk?
“Omdat het hele intelligente beesten zijn. Ze leren snel, ze hebben situaties snel door en ze hebben een goede neus. Gooi je een eikel in een modderpoel, dan weten ze die er binnen no time uit te vissen. En wist je dat ze een walnoot gewoon in hun bek kunnen pellen? De noot halen ze eruit en eten ze op en de notendop vind je even later terug op de grond. Daarnaast kan je een echte band met ze opbouwen.”

Je hebt een onderneming in de varkenshouderij. We zijn benieuwd hoe dit past bij de pijler ‘Eet minder en/of beter vlees’. Waarom hebben jullie een varkenshouderij en wat doen jullie?
“Dat begon tijdens mijn studie aan de HAS (Hogere Agrarische School, red) in Den Bosch. Daar kreeg ik de kans om af te studeren op mijn eigen bedrijf Pig Me. Na één jaar ben ik samen gegaan met Buitengewone Varkens, nu zijn we al tweeënhalf jaar actief. Wij hebben kleine varkenshouderijen, door heel Nederland, waar de varkens lekker vrij kunnen rondlopen. Zo houden ze struikgewassen in toom en voeden ze de grond met hun mest.”

“We zijn met Buitengewone Varkens begonnen, omdat we zagen dat er weinig kwalitatief goed varkensvlees uit de regio Utrecht komt. Doordat de varkens door het hele land op verschillende plekken loslopen, is dit niet alleen een fijne plek voor de varkens, maar laten we de consument ook zien hoe het anders kan. We hopen zo dat ze gaan nadenken en overtuigen om minder en beter (varkens)vlees te kiezen.”

 

Josse Haarhuis - Buitengewone Varkens

 

“De varkens lopen het hele jaar buiten. Daar moeten ze tegen kunnen. Daarom hebben specifiek voor het ras de Bonte Bentheimer en de Berkshire gekozen. Deze rassen kunnen goed tegen warmte én kou en gaan hier ook slim mee om. Ze gebruiken hun energie, zoals bij gangbare houderijen, niet alleen om te groeien maar ook om zichzelf warm te houden. Iets wat ze vanaf hun geboorte af aan leren, want de biggetjes worden zonder hulp buiten geboren. Zo wennen ze meteen aan de buitentemperaturen. Eenmaal op de wereld, worden onze varkens zo’n tien maanden oud. Dit klinkt misschien wat jong, maar bij de gangbare houderijen worden ze vijf maanden. Ze leven dus twee keer zo lang!”

“Voor het uitwerken van de karkassen werken we samen met één slager, Ferry Lempers. Samen bedenken we nieuwe smaken voor bijvoorbeeld de droge worst en bepalen we hoe hij het varken uitbeent, zodat we op maat kunnen leveren.”

Hoe denk jij dat Nederland 2021 omgaat met het verminderen van het vleeseten en/of het kiezen voor beter vlees? En in 2025?
“Oef! Ik hoop dat er in 2021 meer oog is voor de kwaliteit van vlees en dat mensen dit belangrijker vinden. Daarnaast hoop ik dat mensen niet alleen vlees eten, omdat ze het voor de nutriënten die erin zitten nodig hebben. Ik hoop dat ze het eten, omdat ze het lekker vinden en het een luxeproduct is. Over de wat langere termijn – over vijf jaar – verwacht ik dat vlees veel duurder is geworden en daarmee exclusiever.”

 

Josse Haarhuis - Buitengewone Varkens

 

Eén van de pijlers van SFYN is: eet minder en/of beter vlees. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Josse, we zijn benieuwd hoe jij, als varkenshouder, over de volgende stellingen denkt.
Maak vlees duurder en groenten goedkoper
“Ik denk dat het vlees wat je in de supermarkt koopt duurder gaat worden. Ik hoop dat ze hierbij rekening houden met de impact wat het stukje vlees heeft op het milieu. Dit zou moeten worden meegewogen om iedereen een eerlijke prijs te geven voor het product wat gemaakt wordt.”

Een vleestaks is zo’n slecht idee nog niet
“Hmm… een vleestaks. Ik ben meer voor een milieubelastingstaks. En daarmee bedoel ik: producten belasten die slecht zijn voor het milieu. Als een product het milieu minder belast, dan wordt het ook vanzelf goedkoper en aantrekkelijker voor de consument.”

Elke dag vlees op het bord moet kunnen
“Elke dag vlees eten, daar ben ik geen voorstander van, omdat het slecht is voor het milieu. Maar of de overheid dit bijvoorbeeld zou moeten verbieden? Ik hoop juist dat consumenten zélf steeds meer gestimuleerd raken om bewuster te consumeren en zelf gaan kiezen welke producten ze eten, waar het vandaan komt, wat erin zit. Iets wat nu vooral de grote supermarktketens bepalen. Verkort juist de keten, koop je voedsel lokaal. Dat maakt je aankoop veel transparanter!”

Dat was ‘m dan. Dank je wel, Josse!

Tekst // Eline Beltman
Beeld // Archief Josse Haarhuis

– Ben je na het lezen van dit interview benieuwd waar je het vless van de Buitengewone Varkens kan kopen? Neem eens kijkje op www.buitengewonevarkens.nl.

– Dit blog is geschreven door Eline Beltman. Eline is gek van koken, maar voedsel in de prullenbak gooien is iets wat zij heel tegenstrijdig vindt. Met die overtuiging begon haar interesse in het voorkomen van voedselverspilling. Zo kwam ze ook in aanraking met SFYN. Eline is geïnteresseerd in voeding en ‘anti-voedselverspillingsinitiatieven’; zo lang het maar concreet is. Met die gedachte geeft zij jou elke maand lees-, luister-, zie- en bezoektips!

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten